Dit zijn de ware verhalen achter ‘Scream’, ‘The Exorcist’ en andere horrorfilms

Volgende week is het alweer oktober. Dit betekent dat de herfst voor de deur staat, maar ook dat het bijna Halloween is—en dat het dus weer tijd wordt om op de bank onder een dekentje te genieten van horrorfilms. Daarom heeft discovery+ oktober omgedoopt tot Ghostober, en dit vieren ze met een aantal fascinerende documentaires die de ware verhalen achter bekende horrorfilms als Scream, The Exorcist en The Conjuring: The Devil Made Me Do It laten zien. Je leest hier alvast meer over deze interessante inspiratiebronnen.

Het ware verhaal achter ‘Scream’

Iedere horrorfanaat kent Scream natuurlijk wel, de slasherfilm uit 1996 over een seriemoordenaar met een eng masker die achter een groep jongeren aan zit. Maar wist je ook dat dit verhaal waargebeurd is? De huiveringwekkende film, waarvan nog vier sequels verschenen zijn, is gebaseerd op het leven van de Gainesville Ripper, die eigenlijk Danny Rolling heette.

Rond 1990 pleegde Rolling maar liefst acht gruwelijke moorden, waardoor onder meer vijf studenten uit Florida om het leven kwamen. Twee weken later werd hij opgepakt; niet vanwege zijn gruweldaden, maar omdat hij een winkel had overvallen. Pas een jaar later kwamen de autoriteiten erachter dat hij de man was achter de acht moordzaken. Uiteindelijk beweerde hij zelf dat dit allemaal niet zijn eigen schuld was geweest, maar dat hij dit deed omdat hij bezeten was door een demoon met de naam ‘Gemini’ en in opdracht van hem aan het moorden sloeg.

Als je meer wil weten over de Gainesville Ripper, kun je nu op discovery+ terecht. In de documentaire Scream: The True Story duiken twee paranormale onderzoekers in het leven van de seriemoordenaar en onderzoeken ze of er daadwerkelijk paranormale activiteiten te vinden zijn in zijn omgeving. Zo bestuderen ze zijn ouderlijk huis en de universiteit waar de moorden plaatsvonden. Kunnen ze ontdekken of Danny Rolling de waarheid sprak en hij inderdaad bezeten was? Het interessante verhaal achter de horrorblockbuster komt op deze manier tot leven in deze intrigerende documentaire op discovery+. Je kunt dit overigens ook op de televisiezender ID zien, waar het op 1 oktober 2022 om 22:00 uitgezonden wordt.

Bekijk nu de complete Scream-reeks op Pathé Thuis ✅

De verhalen achter ‘The Exorcist’ en ‘The Conjuring: The Devil Made Me Do It’

Naast Scream zijn nog veel meer griezelfilms gebaseerd op waargebeurde verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat The Exorcist, waarin het draait om een bezeten meisje, eigenlijk gebaseerd is op het verhaal van een 13-jarige jongen? Roland Doe zou eind jaren veertig bezeten zijn van de duivel, waardoor een aantal priesters een reeks uitdrijvingen moest doen. Allerlei huiveringwekkende details uit de bekende horrorfilm, waaronder het zweven boven het bed, zouden tijdens deze uitdrijvingen echt gebeurd zijn.

Op discovery+ vind je nu de documentaire The Exorcism of Roland Doe, waarin opmerkelijke getuigen aan het woord komen om je nog meer te vertellen over de grote inspiratiebron achter één van de beroemdste horrorfilms uit de jaren zeventig. Je bekijkt de documentaire nu of ziet hem op zaterdag 22 oktober om 22:00 bij ID.

Ook The Conjuring: The Devil Made Me Do It is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1981 beweerde Arne Johnston door de duivel bezeten te zijn geweest toen hij een moord pleegde. Deze duivel was enkele maanden geleden overgesprongen van het broertje van zijn vriendin naar hem, tijdens een uitdrijving die door het bekende paranormale echtpaar Ed en Lorain Warren gedaan was. Hen kennen we natuurlijk van de bekende The Conjuring-reeks.

Als je benieuwd bent naar de échte Warrens, dan kun je op 8 oktober om 22:00 bij ID kijken naar de documentaire The Devil Made Me Do It, of deze nu al hier bij discovery+ zien. In deze documentaire komen ook nooit eerder vertoonde interviews met Arne Johnston en zijn vrouw zelf voorbij. Een intrigerend inkijkje in een van de meest bizarre moordzaken uit de geschiedenis!

Alles over discovery+

De drie documentaires zijn nu op discovery+ te zien, waar je tijdens ‘Ghostober’ nog veel meer griezelige documentaires zult vinden. Zo kun je hier ook terecht voor The Curse of Lizzie Borden, een ijzingwekkende documentaire over de beroemde moord op Andrew en Aby Borden.

Op Streamwijzer vind je bovendien altijd het laatste nieuws over deze streamingdienst en vind je tevens het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsis: discovery+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.