Spannend en meeslepend: dit zijn de 7 beste Scandinavische thrillers op Netflix

Als je ergens de taak kan neerleggen om een bloedstollende thrillerserie te maken, dan is het wel bij de Deense, Zweedse en Noorse filmmakers. De titels die uit het Hoge Noorden komen zorgen er steevast voor dat je op het puntje van je stoel zit, maar bevatten ook altijd intrigerende personages en knappe plottwists. Voor iedereen die hier ook dol op is, hebben we hier de 7 beste Scandinavische thrillers op Netflix voor je op een rijtje gezet.

🚨 Weten welke nieuwe Scandinavische series er nog aankomen? Je vindt een overzicht van alle verwachte titels in onze lijsten met nieuwe films en series op Netflix per maand.

Beste Scandinavische thrillers op Netflix

In dit artikel vind je een overzicht van de beste Scandinavische thrillerseries op Netflix. Natuurlijk is ‘goed’ een kwestie van smaak en daarom hebben we de lijst gerangschikt op basis van de IMDb-score (op een schaal van 1 tot 10).

7. Below the Surface (2 seizoenen) | 7,3 op IMDb

BELOW THE SURFACE | SEIZOEN 1 | OFFICIAL TRAILER| LUMIÈRE SERIES

Below the Surface is een Deense serie die je niet meer loslaat. We zien hierin hoe vijftien onschuldige burgers op een regenachtige dag in oktober nietsvermoedend een metro in Kopenhagen in stappen. Drie gewapende mannen vallen binnen en kapen het voertuig. De gemaskerde gijzelnemers eisen een enorm bedrag aan losgeld en dreigen de gijzelaars te vermoorden. Hoe gaat de politiek en de pers om met deze situatie? En hoe kunnen de gijzelaars aan hun lot ontsnappen? De serie bestaat uit twee seizoenen en is ook op HBO Max, NLZIET en Canal+ Series te vinden.

→ Geen abonnement op Netflix? Bekijk Below the Surface direct op HBO Max 🍿

6. Deadwind (3 seizoenen) | 7,3 op IMDb

Na de dood van haar man moet Sofia Karppi in haar eentje haar twee kinderen zien op te voeden, terwijl ze het ook nog eens probeert te maken als detective. Wanneer ze op een bouwterrein het levenloze lichaam van een jonge vrouw vindt, ontketent zich een mysterieus drama dat haar leven verandert. Deze spannende Scandinavische serie staat ook wel bekend onder de naam Karppi en heeft inmiddels drie seizoenen.

5. Acquitted (2 seizoenen) | 7,4 op IMDb

First Look: Acquitted (Season 1) - Nov. 20th

De serie Acquitted (in Noorwegen ook wel bekend onder de naam Frikjent) krijgt op IMDb een dikke 7,4 en wordt door kijkers onder meer intrigerend en meeslepend genoemd. We volgen zakenman Aksel Borgen, die het helemaal heeft gemaakt in Azië. Toch besluit hij terug de keren naar zijn geboortedorp in Noorwegen. Daar moet hij niet alleen een lokaal bedrijf zien te redden, maar ook zijn heftige verleden onder oog zien te komen.

4. Follow the Money (3 seizoenen) | 7,6 op IMDb

Follow The Money (Bedrag) | Trailer | Topic

Follow The Money (Bedrag) opent met een lijk dat bij een windmolenpark voor de kust gevonden wordt. De sfeer zit er dus direct goed in. De zaak wordt toegewezen aan Mads en hij gelooft niet dat het een ongeluk kan zijn geweest. Al snel blijkt hij gelijk te hebben. Het wordt duidelijk dat de moord misschien wel iets te maken heeft met het groeiende energiebedrijf Energen. De serie gaat met een 7,6 op IMDb de boeken in als een goede economische thriller en wordt onder meer verslavend genoemd.

3. Trapped (2 seizoenen) | 8 op IMDb

Murder on the Orient Express en Death on the Nile, maak plaats voor deze IJslandse variant van een moordmysterie. Een ferry vaart de haven van een klein dorpje binnen. Een paar minuten later spoelt er een verminkt lijk aan. De dader moet zich dus bijna wel op de ferry hebben bevonden. Doordat er een sneeuwstorm over het dorpje raast, kan niemand weg. Dat betekent de moordenaar niet kan ontsnappen… maar ook dat iedereen in gevaar is.

2. The Killing (3 seizoenen) | 8,3 op IMDb

The Killing | Season 1 Trailer | Topic

In The Killing (ook wel bekend als Forbrydelsen) onderzoekt inspecteur Sarah Lund de verkrachting en moord van een negentienjarig meisje. We volgen verschillende perspectieven rondom de moord: de rechercheurs die de zaak onderzoeken, de familie van het slachtoffer en de verdachten. Zo leidt het onderzoek naar lokale politicus Troels Hartmann, die op het punt stond om verkozen te worden tot burgemeester van Kopenhagen. Maar iedereen lijkt iets te verbergen te hebben. Er is ook een Amerikaanse versie van deze Scandinavische thriller die je nu op Disney+ bekijkt.

→ Liever de Amerikaanse variant zien? Bekijk The Killing direct op Disney+ 🎥

1. The Bridge (4 seizoenen) | 8,6 op IMDb

The Bridge - Officiel Trailer | Prime Video Danmark

Op de brug die Denemarken en Zweden aan elkaar verbindt, wordt een lijk gevonden. Zweedse en Deense detectives komen samen om te onderzoeken wie het gedaan heeft. Dit is het verhaal van de razend spannende serie The Bridge, de beste Scandinavische thriller die je momenteel op Netflix kunt vinden. In de vier seizoenen die de serie inmiddels telt, blijft deze brug iedere keer terugkomen, als een perfect lijntje tussen de twee landen en de verschillende karakters. Het verhaal is ieder seizoen anders, maar wat altijd blijft is dat het verhaal tegelijkertijd ontzettend spannend als zeer diepgaand is, en dat het iedere keer weer onmogelijk is om te raden wie de dader is.

Alle films en series die op Netflix verschijnen per maand

Er gaat geen maand voorbij waarin Netflix geen nieuwe series aan het aanbod toevoegt. Benieuwd welke titels de afgelopen paar weken op de streamingdienst zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series op Netflix per maand. Daarnaast laten we je ook altijd weten welke nieuwe (Scandinavische) series nog verwacht worden in het artikel met titels die binnenkort op Netflix zullen verschijnen.

Volledige aanbod van de streamingdienst

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van Netflix in Nederland te vinden. In de tabel vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Op de hoogte blijven van de nieuwste Scandinavische thrillers? Dan kun kun je je aansluiten bij de Facebook-groep ‘Netflix aanraders’.

Netflix aanraders 🍿

Synopsissen: Netflix

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.