10 Scandinavische series op Netflix die je niet mag missen

Moord, leugens, misdaad… Het lijkt wel alsof de Scandinaviërs erin afgestudeerd zijn. Scandinavische series op Netflix zijn heel populair en dat is niet voor niets. De Noorse, Zweedse, Deense, Finse en IJslandse series zorgen ervoor dat je op het puntje van je stoel zit en met volle aandacht verknocht raakt aan de complexe verhaallijnen. Op zoek naar aanraders? Wij zetten in dit artikel 10 van de beste en spannendste Scandinavische (detective)series op een rij.

Lees ook: Top 10 – Kijktips voor de beste films en series elke week 🍿

10 Scandinavische series op Netflix die je moet zien

In de onderstaande lijst vind je 10 van onze favoriete Scandinavische series op Netflix. In dit overzicht staan bekende en minder bekende titels. Maar smaken verschillen natuurlijk, dus houd vooral het overzicht van nieuwe films en series op Netflix per maand in de gaten voor meer recente internationale aanraders.

10. The Bridge (4 seizoenen)

In deze serie komen Zweedse en Deense detectives samen omdat er op de brug tussen Denemarken en Zweden, in het schemergebied tussen de twee landen, een lijk wordt gevonden. In de 4 seizoenen die de serie inmiddels telt, blijft deze brug iedere keer terugkomen, als een perfect lijntje tussen de twee landen en de verschillende karakters. Het verhaal is ieder seizoen anders, maar wat altijd blijft is dat het verhaal tegelijkertijd ontzettend spannend als zeer diepgaand is, en dat het iedere keer weer onmogelijk is om te raden wie de dader is.

9. Karppi (3 seizoenen)

Sofia Karppi is een jonge detective die de dood van haar man probeert te verwerken en haar twee kinderen in haar eentje moet zien op te voeden. Wanneer ze op een bouwterrein het levenloze lichaam van een jonge vrouw ontdekt, ontketent zich een mysterieus drama. Deze Scandinavische serie is ook wel bekend onder de naam Deadwind en heeft 3 seizoenen.

8. Kriger (1 seizoen)

Een oorlogsveteraan die vol zit met schuldgevoelens over zijn laatste missie infiltreert met de weduwe van zijn beste vriend in een gevaarlijke motorbende. Een driehoeksverhouding tussen politie, veteranen en criminelen ontstaat. Deze serie, in het Engels ook wel bekend als Warrior, is met slechts één seizoen lekker bingewaardig.

7. Modus (2 seizoenen)

Een Scandinavische detectiveserie die zich afspeelt tijdens de feestdagen? Dat is Modus. Tijdens een sneeuwachtige Kerstmis raakt psychologe Inger Johanne Vink geïntrigeerd door een reeks mysterieuze moorden. En niet alleen zijzelf, maar ook haar autistische dochter raakt geobsedeerd door de sterfgevallen. Spannend!

6. Ragnarok (2 seizoenen)

In het kleine fictieve stadje Edda worden volwassen mensen gedwongen te reageren op klimaatveranderingen. De ijskappen smelten met een snelheid die niemand had verwacht. De wereld maakt lange periodes van droogte door en de winters zijn te warm. Steeds vaker ervaren mensen extreme koude uitbarstingen. In alle opzichten extreme weersomstandigheden. De wereld verandert en sommigen beweren dat we op weg zijn naar een nieuwe Ragnarok. Tenzij iemand op tijd ingrijpt…

5. Below the Surface (2 seizoenen)

Een metro in het station van Kopenhagen wordt gekaapt. Vijftien onschuldige mensen worden vastgehouden. De gemaskerde gijzelnemers eisen een enorm bedrag aan losgeld en dreigen de gijzelaars te vermoorden. Hoe gaat de politiek en de pers om met deze situatie? En hoe kunnen de gijzelaars aan hun lot ontsnappen? Deze Scandinavische serie is ook wel bekend als Gidseltagningen.

4. Young Royals (2 seizoenen)

In de Zweedse serie Young Royals draait het om prins Wilhelm. Na een uit de hand gelopen ruzie tijdens het stappen wordt hij naar een prestigieuze kostschool gestuurd, waar hij Simon ontmoet. Terwijl hij door zijn nieuwe medeleerling geconfronteerd wordt met zijn seksualiteit, wordt hij onverwachts de volgende in lijn voor de troon en moet hij belangrijke keuzes maken. Deze Netflix-serie telt op dit moment twee seizoenen.

3. Borgen (3 seizoenen)

In de Deense serie Borgen volgen we Birgitte Nyborg, de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Terwijl haar politieke tegenstanders haar ten val willen brengen, houdt ook de media haar goed in de gaten. Van de originele Scandinavische serie zijn drie seizoenen te zien; daarna kun je direct door met het in 2022 verschenen Borgen – Power & Glory. Dit opzichzelfstaande vervolg speelt zich een aantal jaar na het origineel af. De trailer zie je hierboven.

2. Kastanjemanden (1 seizoen)

Kastanjemanden speelt zich af in een rustige buitenwijk van Kopenhagen, waar de politie op een winderige oktoberochtend een verschrikkelijke ontdekking doet. Een jonge vrouw is op brute wijze vermoord en is aangetroffen in een speeltuin. Naast haar ligt een kleine man gemaakt van kastanjes. De ambitieuze jonge rechercheur Naia Thulin krijgt de zaak toegewezen, samen met haar nieuwe partner. Al snel ontdekken ze een mysterieus bewijsstuk op de kastanjeman—bewijs dat hem in verband brengt met een meisje dat een jaar eerder werd vermist en vermoedelijk dood was.

1. Quicksand (1 seizoen)

Zweden wordt opgeschrikt door een school shooting waarbij meerdere leerlingen om het leven komen. De ogenschijnlijk doodgewone tiener Maja wordt opgepakt en schuldig bevonden. Welke rol speelde Maja in deze tragedie, waarbij ook haar beste vriendin om het leven kwam? En hoe heeft het zover kunnen komen?

Scandinavische series op andere streamingdiensten

In dit overzicht vond je onze top 10 van favoriete Scandinavische series op Netflix. Ook op andere video on demand-platforms kun je terecht voor dit soort series. Zo kijk je op HBO Max naar Beforeigners en op Videoland Prisoners. Gelijk alle nieuwtjes over nieuwe Scandinavische series te horen krijgen? Houd dan onze social media-kanalen in de gaten of laat je op de hoogte houden via je mail.


Synopsissen: Netflix