Alles wat we tot nu toe weten over de Ryder Cup 2023

Na de ene op de andere slag om onze oren te hebben gekregen bij de Major golftoernooien dit jaar, staat eindelijk de Ryder Cup voor de deur. Tijdens dit uitermate populaire golfevenement nemen twaalf Europese spelers het van 29 september t/m 1 oktober 2023 op tegen twaalf Amerikaanse professionals. Het festijn wordt ook wel gezien als de belangrijkste golfwedstrijd waarbij deelnemers het in teamverband tegen elkaar opnemen.

Alles over de Ryder Cup 2023

Laten we eens dieper in dit toernooi duiken om meer te weten te komen over de opzet, het programma en of er nog tickets te krijgen zijn voor het populaire evenement. Alle wedstrijden tijdens de Ryder Cup zijn live te kijken via Ziggo Sport, zo blijkt uit de programmagids.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Uitleg Ryder Cup
⛳️ Opzet toernooi
🏌️‍♂️ Deelnemers toernooi
🎫 Tickets

In het kort: wat is de Ryder Cup eigenlijk?

De Ryder Cup bestaat uit wedstrijden die gezamenlijk worden gezien als het belangrijkste golftoernooi dat in teamverband wordt gespeeld. De matches worden gehouden tussen twaalf Europese en eveneens twaalf Amerikaanse spelers. Het eerste evenement vond al in 1927 plaats. De wedstrijd wordt in zijn huidige vorm iedere twee jaar gehouden, waarbij Europa en de Verenigde Staten om-en-om wisselen van locatie. Dit jaar vindt de Ryder Cup plaats bij de Marco Simone Golf & Country Club in Rome (Italië).

Best Shots of The 2020 Ryder Cup

Opzet van de Ryder Cup eenvoudig uitgelegd

Maar hoe zit de Ryder Cup eigenlijk in elkaar? De vrijdag en zaterdag staan ieder jaar in het teken van de zogeheten four-ball en foursomes. Deze twee sessies bestaan elk uit vier wedstrijden. Op de zondag van het toernooi worden er twaalf matches in het enkelspel gespeeld. Iedere speler uit Team Europa en Team Amerika speelt dus een hole. Om de Ryder Cup te winnen moet een team een totale score van 14½ punten verdienen. Iedere wedstrijd is één punt waard en bij een gelijkspel krijgen beide teams ½ punt toegekend. Mocht het geval zich voordoen waarin de einduitslag na het toernooi op een gelijke stand uitkomt, dan behoudt opvallend genoeg de ploeg van de voorgaande editie zijn overwinning.

Four-ball

Bij de four-ball variant vormen twee spelers een team. Iedere prof speelt met een eigen bal, waardoor er zoals de naam al verklapt vier ballen in het spel zijn. Iedere ploeg telt de laagste twee scores op iedere hole bij elkaar op. Het team met het laagste aantal punten wint deze uiteindelijk. Mocht er een gelijkspel optreden, dan wordt de hole gehalveerd.

Foursome

De foursome heeft veel weg van bovenstaande variant. Ook hierbij bestaat een team uit twee spelers. Soms kunnen dit er echter meer zijn. Iedere deelnemer heeft bij deze spelversie niet zijn eigen bal, waardoor er constant om-en-om wordt geslagen. De teams wisselen per start wie er mag binnen vanaf de tee. Ook hierbij wint de ploeg met de laagste scores en worden de holes bij een gelijkspel gehalveerd.

Deelnemers aan de Ryder Cup 2023

Voor het uitnodigen van spelers voor het Europese en Amerikaanse team wordt er naar verschillende aspecten gekeken. Zo bestaat Team Europa ten eerste uit de top drie spelers van de Europese puntenlijst. Ook worden de top drie spelers van de wereldpuntenlijst uitgekozen om te gaan schitteren tijdens de wedstrijden. Ieder team heeft tevens een aanvoerder. Voor Team Europa is dit in 2023 de 44-jarige Engelsman Luke Donald. De overige zes deelnemers worden vervolgens ook door hem uitgekozen.

Bij het Amerikaanse team wordt er gekeken naar de beste zes spelers van de algemene puntenlijst in het land zelf. De andere helft wordt eveneens gekozen door de captain. Voor Team USA is dit Zach Johnson. Hij wordt onder andere ondersteund door Fred Couples. De aanvoerder heeft naast het kiezen van spelers, ook nog de beschikking over drie wildcards tijdens het toernooi. Deze tickets geven de optie om het team aan te vullen tijdens de wedstrijd met de sterkste spelers op dat moment. Welke spelers er geselecteerd zijn voor beide teams is op het moment van schrijven niet duidelijk. We houden je natuurlijk via onze website, social media kanalen en via je mail op de hoogte als hierover nieuws bekend is.

Zijn er nog tickets beschikbaar voor de Ryder Cup 2023 in Rome?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: helaas zijn alle reguliere tickets op het moment van schrijven al uitverkocht. Alleen enkele premium kaartjes zijn nog beschikbaar. Hoewel er dus geen toegangsbewijzen meer zijn voor het golftoernooi zelf, hebben we alsnog goed nieuws voor wie de sfeer van het populaire evenement alsnog wil meemaken. Voorafgaand aan de start van de officiële wedstrijden, zijn er van 26-28 september iedere dag trainingen die je kunt bijwonen. Hiervoor zijn nog steeds tickets via de website van de Ryder Cup beschikbaar. Prijzen variëren per dag van €50 tot €105.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.