Waar kun je op tv en online rugby kijken in 2024?

Hoewel de sport vooral internationaal veel bekendheid heeft, groeit de populariteit ook in Nederland. Veel sportliefhebbers vragen zich dan ook af hoe ze naar rugby op tv en online kijken kunnen in 2024. In dit artikel geven wij aan of rugbywedstrijden op het moment van schrijven te bekijken zijn op streamingdiensten zoals NetflixAmazon Prime Videodiscovery+Disney+HBO MaxNLZIETVideolandViaplay of dat streaming op een ander video on demand-platform mogelijk is. Daarnaast lees je welke televisiezender wedstrijden uit het rugby eventueel ook vertoont.

Waar kun je online kijken naar rugby vanuit Nederland?

Er zijn nogal wat streamingdiensten in Nederland en sinds een paar jaar worden daar naast films en series ook vaak sportuitzendingen vertoond. Zo ook in het geval van rugby. Hieronder vind je precies hoe het zit met het streamen van grote internationale toernooien en wedstrijden, zoals het WK Rugby dit jaar.

✅ Ziggo Sport➡️ Ga meteen naar rugbywedstrijden bij Ziggo Sport. Deze streamingdienst heeft in Nederland als enige de uitzendrechten van het rugby in handen. Zo zijn veel grote wedstrijden via kanaal 14 te zien, bijvoorbeeld tijdens het WK Rugby. Ook zendt de oranje provider het prestigieuze Six Nations-toernooi uit en heeft het de exclusieve rechten verworven voor matches uit de Rugby World Cup, de Rugby World Cup Sevens, het World Rugby WXV 2024 en de HSBC World Rugby Seven Series. Deze zenders zijn ook aanvullend beschikbaar via andere providers als KPN en Odido.
⛔️ discovery+Helaas is het bij deze streamingdienst niet mogelijk om naar rugby te kijken. Wel kun je hier voor andere sporten terecht, waaronder wielrennen en golf.
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als rugby te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ ESPNVia de vier zenders en het online platform van ESPN kun je onder andere kijken naar voetbal uit de Eredivisie en nog veel meer sport, maar rugbywedstrijden zijn niet in het aanbod opgenomen.
⛔️ HBO MaxMomenteel kun je geen sport kijken bij HBO Max in Nederland.
⛔️ NetflixBij Netflix kun je rugby jammer genoeg niet zien.
⛔️ ViaplayIn het aanbod van Viaplay vind je veel sport terug, waaronder Formule 1hockeydarts, Premier League– en Bundesliga-voetbal, maar momenteel zijn rugbywedstrijden er niet te zien.
⛔️ VideolandSportuitzendingen uit de rugbywereld worden door Videoland niet in het aanbod van de streamingdienst opgenomen.

Tv-zender die rugby in 2024 uitzendt

In Nederland heeft alleen Ziggo Sport de uitzendrechten van het rugby in handen. Hierdoor kijk je ieder jaar live naar alle matches uit het prestigieuze rugbytoernooi Six Nations. Ook heeft de oranje provider de exclusieve rechten verworven voor alle wedstrijden tijdens het WK Rugby. De meeste duels zijn als klant gratis te kijken op het hoofdkanaal. Bij andere providers is deze zender aanvullend te verkrijgen als ‘Select’. Alle andere kanalen van het Ziggo Sport Totaal-pakket zijn, zoals hiervoor vermeld, zowel via de tv-aanbieder zelf als via concurrerende providers enkel aanvullend verkrijgbaar.

Naast rugby zenden de sportkanalen van Ziggo Sport ook nog tal van andere sporten uit. Zo kijk je onder andere naar diverse voetbalwedstrijden. Hoewel de uitzendrechten van de Duitse Bundesliga en Engelse Premier League in handen zijn van Viaplay, heeft Ziggo Sport nog steeds de uitzendrechten van onder andere de Champions League, Spaanse La Liga, Italiaanse Serie A, Turkse Süper Lig, Franse Ligue 1 en de Belgische Jupiler Pro League.

Buiten voetbal om kijk je bijvoorbeeld ook naar races uit de Formule E en MotoGP. Tevens zie je het hele jaar door tennis, waaronder alle ATP 1000- en 500-toernooien en natuurlijk het iconische Grand Slam-toernooi Wimbledon. Net als alle internationale wedstrijden van ‘onze’ Oranje handballers, de European en PGA golf tours en alle 14 atletiekwedstrijden van de Diamond League.

Meer informatie over rugby

Wanneer er over de sport rugby gesproken wordt, zijn er twee verschillende vormen die van belang zijn. Allereerst kun je de Rugby Union bedoelen, waarbij een team bestaat uit vijftien spelers en de scrum een belangrijk deel is van het spel. Ook wordt er gebruikgemaakt van de zogeheten line-out. Hierbij wordt de bal vanaf de zijlijn ingegooid en moet deze worden veroverd. Tevens ontstaat er na een tackle een nieuwe spelsituatie.

De tweede spelvorm heet de Rugby League. Dan bestaat een team bestaat uit dertien spelers en wordt er nauwelijks gebruikgemaakt van een scrum. Ook is de line-out geen spelonderdeel en gaat het spel niet door na een tackle. Beide spelvormen hebben met elkaar gemeen dat de bal moet worden gescoord, maar dat deze niet naar voren mag worden gegooid. Dit mag alleen door de bal te trappen of door zelf te lopen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.