De complete route inclusief alle etappes van de wielerwedstrijd Tour Down Under 2024

Wielerliefhebbers staan weer te springen van geluk, want het nieuwe wielerseizoen gaat deze maand officieel van start. De renners trappen het seizoen af in Australië. Tijdens de Tour Down Under van 16 tot en met 21 januari 2024 rijden alle profs zes loodzware etappes. Maar hoe ziet het complete parcours eruit? Welke etappes staan er op de planning? En welke Nederlandse deelnemers doen er aan de Australische koers mee?

Wat is de Tour Down Under?

De naam van de koers verklapt de locatie al een beetje. De Tour Down Under is namelijk een wielerwedstrijd die in Australië wordt verreden. Meestal vinden de etappes plaats rond de stad Adelaide en in de tweede helft van januari. Zo ook de 24e editie van de race. Deze wordt van 16 tot en met 21 januari 2024 georganiseerd.

Sinds 1999 staat de belangrijke wedstrijd op de wielerkalender. Belangrijk, want voornamelijk Europese teams zien de koers als de optimale voorbereiding voor de start van het wielerseizoen in Europa. Deze begint namelijk een maand later. In Australië wordt de wedstrijd gezien als de grootste ronde.

Nederlandse deelnemers aan de Australische koers

Welke Nederlandse profs zien we terug op de startlijst? Voor het team van BORA-Hansgrohe zal de Nederlandse Danny van Poppel afreizen naar Australië. Voor Team Visma-Lease a Bike staan Milan Vader, Loe van Belle, Robert Gesink, Mick van Dijke, Koen Bouwman en Bart Lemmen op de lijst. Ook Bauke Mollema is voor het team van Lidl-Trek van de partij. Tot slot zien we Jardi van der Lee voor EF Education-Easypost en Lars Boven bij Alpecin-Deceuninck terug.

TeamNederlandse deelnemers
🟢 BORA-HansgroheDanny van Poppel
🟡 Team Visma-Lease a BikeMilan Vader, Loe van Belle, Robert Gesink, Mick van Dijke, Koen Bouwman, Bart Lemmen
🔵 Lidl-TrekBauke Mollema
🟣 EF Education-EasypostJardi van der Lee
⚫ Alpecin-DeceuninckLars Boven

Parcours van de Tour Down Under 2024

Wie dacht dat de renners een makkelijke start van het seizoen zouden krijgen, heeft het goed mis. Alle profs kunnen namelijk aan de bak, want er staan een aantal pittige beklimmingen op de planning. Voordat de wedstrijd begint rijden de pedaleurs een criterium in Tarntanyangga. Om de tien minuten wordt er gesprint voor punten. Deze scores tellen echter niet mee voor het algemeen klassement.

Op dinsdag 16 januari gaat de officiële wedstrijd van start. De renners scheuren in drie rondes 144 kilometer bij elkaar. Kijkers kunnen tegelijkertijd genieten van de prachtige wijngaarden uit de omgeving. Tevens worden de profs op de proef gesteld in de vorm van de Mengler’s Hill. Dag twee is er een voor de sprinters en klimmers.

Op dag drie zullen de Tea Gully Hil en Whispering Wall op de planning staan. De volgende dag komen de sprinters echter helemaal aan hun trekken. De Gemmel Hill is namelijk de enige heuvel die de pedaleurs deze dag moeten trotseren. Het parcours van de koers gaat alle kanten op, want op dag vijf zal de pittige Willunga Hill twee keer moeten worden beklommen. Na de vele kilometers in de benen wordt op zondag op de top van Mount Lofty de grote winnaar bekend.

Alle etappes van de Tour Down Under 2024

De koers telt in totaal 6 etappes. Aan het einde van de meerdaagse wedstrijd hebben de renners een behoorlijke hoeveelheid kilometers in de benen zitten. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishAfstand
16 januariDinsdag🇦🇺 Tanunda🇦🇺 Tanunda144 km.
17 januariWoensdag🇦🇺 Norwood🇦🇺 Lobethal141,6 km.
18 januari Donderdag🇦🇺 Tea Tree Gully🇦🇺 Campbelltown145,3 km.
19 januariVrijdag🇦🇺 Murray Bridge🇦🇺 Port Elliot136,2 km.
20 januariZaterdag🇦🇺 Christies Beach🇦🇺 Willunga Hill129,3 km.
21 januariZondag🇦🇺 Unley🇦🇺 Mount Lofty128,2 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.