Dit is de route van de Marathon van Rotterdam 2024 (+ tijdschema)

Haal de hardloopschoenen maar uit de kast, want de Marathon van Rotterdam staat op het punt te beginnen. Op zondag 14 april 2024 vindt de 43e editie van het grote renfestijn plaats in de Maasstad. Van de route tot de deelnemers en het tijdschema; we hebben alles voor je op een rij gezet zodat jij goed voorbereid bent voor de start. Zowel wanneer je zelf rent, als wanneer je vanaf de bank wilt toekijken. De Marathon van Rotterdam kun je live kijken op tv en online via de NPO, waardoor de wedstrijd ook onder andere te streamen en later terug te kijken is via NLZIET.

Route van de Marathon van Rotterdam op zondag 14 april 2024

De route van de Marathon van Rotterdam is dit jaar hetzelfde ten opzichte van vorig jaar. Net als in 2023 beginnen de renners zondagochtend hun tocht aan de voet van de Erasmusbrug. Dit bijzondere startpunt levert direct een prachtig uitzicht op voor de vele duizenden lopers. Vervolgens komen de sportfanaten langs enkele iconische Rotterdamse highlights, zoals de kubuswoningen en de Kuip. Aan de kant van het gehele parcours staan er duizenden mensen om de renners toe te juichen, wat zorgt voor extra motivatie voor de deelnemers. Onder luid applaus en gejoel rennen de hardlopers de laatste meters om uiteindelijk traditiegetrouw op de Coolsingel te finishen.

Tijdschema van de Rotterdamse Marathon van 2024

De marathon van Rotterdam is door het vlakke parcours één van de snelste en druk bezochte marathons in de wereld. Aan het evenement doen duizenden deelnemers mee, die starten op verschillende tijden in vier waves. De start van de ¼ marathon begint om 09:15 uur. Vervolgens begint om 10:00 uur de eerste wave van de hele marathon. In de tabel hieronder staan alle starttijden vermeld.

TijdActiviteitLocatie
⏱ 09:15 uur🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 1Burg. Van Walsumweg
⏱ 09:30 uur 🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 2Burg. Van Walsumweg
⏱ 09:45 uur🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 3Burg. Van Walsumweg
⏱ 10:00 uur🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 4Burg. Van Walsumweg
⏱ 10:00 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 1Schiedamsedijk
⏱ 10:07 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 2Schiedamsedijk
⏱ 10:14 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 3Schiedamsedijk
⏱ 10:21 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 4Schiedamsedijk
⏱ 10:28 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 5Schiedamsedijk
⏱ 16:25 uur🏃🏻‍♂️ Laatste loper NN Marathon RotterdamCoolsingel

Abdi Nageeye gaat voor recordtijd

De vorige editie van #demooiste, zoals de organisatie het evenement zelf online veelal noemt, werden gewonnen door de renners Bashir Abdi en Eunice Chumba. Vier maanden voor de Olympische Spelen is Abdi Nageeye in 2024 van plan een recordtijd neer te zetten. Hij zette in 2022 als eerste Nederlandse winnaar al een nationaal record neer. Hij sprintte als eerste over de finish met een tijd van 02:04:56. Ook de Belgische winnaar van 2021 en tevens beste vriend Bashir Abdi liep een unieke Europese toptijd door na 02:04:36 de eindstreep te halen. In Nederland is nooit eerder zo’n snelle tijd neergezet.

5x Dit wist je nog niet over de Marathon van Rotterdam:

🌎 Rotterdam staat op de vijfde plek in de ranglijst snelste marathonsteden ter wereld.

🇳🇱 Het is het grootste marathonevenement in Nederland.

⏱ Het parcours record voor de vrouwen staat op naam van de Ethiopische langeafstandsloopster Tiki Gelana. Ze liep de route in 2012 in 02:18:58.

🎫 De Marathon van Rotterdam was in 2024 binnen acht dagen uitverkocht.

🥇 Op 23 mei 1909 werd de marathon voor het eerst gelopen. Deze eerste editie werd gewonnen door de Belgische hardloper Niset.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.