Route (incl. overzicht alle etappes) van de Tour de France in 2024

Op 25 oktober 2023 is het parcours van de 111e editie van de Tour de France bekendgemaakt. Nu de Franse wielerkoers steeds dichterbij komt, zijn steeds meer mensen benieuwd naar de route van de Ronde van Frankrijk. In dit artikel vertellen we je alles over de route van de Tour de France in 2024. Ook hebben we alle etappes in een overzicht voor je gezet. Een tipje van de sluier: de tour heeft een andere start- en finishplaats dan afgelopen jaar.

In het kort: ontstaan van de Tour de France

De Tour de France behoort naast de Vuelta a España en Giro d’Italia tot de drie iconische Grote Rondes. Opvallend is dat bijna alle grote wedstrijden zijn ontstaan door tijdschriften of kranten, zo ook het Franse wielertoernooi. In 1903 werd het evenement voor het eerst georganiseerd door hoofdredacteur Henri Desgrange van het tijdschrift L’Auto-Vélo.

Journalist en medewerker Georges Lefèvre was geïnspireerd geraakt door wielrenner Jean Marie Corre. De prof maakte in 1895 een fiets van aluminium en testte deze vervolgens zelf door alle bekende routes in Frankrijk te rijden. Acht jaar later werd de Tour de France geboren en sindsdien is het de belangrijkste en populairste wedstrijd van het jaar op de wielerkalender.

Route van de Tour de France 2024

Op woensdag 25 oktober 2023 werd in Parijs de route van de Tour de France in 2024 bekendgemaakt. Voorafgaand aan de presentatie was al bekend dat de start voor het eerst plaats zou vinden in Italië. Ook is de finishlocatie gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Een week later starten namelijk de Olympische Spelen, waardoor het niet mogelijk is om in Parijs te finishen. In plaats daarvan staat er een individuele tijdrit naar Nice op het programma voor de laatste dag.

De Ronde van Frankrijk gaat op 29 juni van start in Florence. Renners leggen tijdens de eerste etappe naar Rimini 206 kilometer af. Onderweg komen zij zeven beklimmingen tegen die gezamenlijk uit 3.800 hoogtemeters bestaan. Op dag drie komen de sprinters aan bod. Na de start in Pinerolo op dag vier vervolgen de pedaleurs hun weg naar Frankrijk. Hier komen ze de welbekende Col du Galibier tegen. Op dag zeven staat de eerste individuele tijdrit van Gevrey-Chambertin naar Nuits-Saint-Georges op het programma. Een prachtige rit door de wijngaarden van de Bourgogne. Twee dagen later scheuren de renners door de heuvelachtige champagnestreek Côte des Bar, waarbij de profs rekening moeten houden met 32 kilometer aan onverharde wegen.

Na de eerste rustdag vervolgen de pedaleurs hun weg door de Pyreneeën en komen de Col du Tourmalet tegen. Ook de Col de Peyresourde, Col de Menté, Col de Portet d’Aspet en Col d’Agnes zijn opgenomen in de route. Aan het einde van de tour staan er drie loodzware etappes in het zuiden van Frankrijk op de planning. Renners trekken over de Cime de la Bonette. Met zijn 2.800 meter is dit de hoogste asfaltweg in de Alpen. In het slotweekend komen de profs nog een aantal beklimmingen tegen, in de vorm van de Col de Braus, Col de Turini, Col de la Colmiane en de allerlaatste klim op de Col de la Couillole. Vanuit Monaco rijden de renners de laatste kilometers naar de finish in Nice. Hieronder staat de gehele route.

Alle etappes van de Tour de France 2024 in één overzicht

De koers telt in totaal 21 etappes, die bestaan uit individuele tijdritten, heuvels, bergen, vlakke stukken en twee rustdagen. De eerste drie etappes vinden volledig plaats in Italië. Aan het einde van de meerdaagse wedstrijd hebben de renners een monsterlijke hoeveelheid kilometers in de benen zitten. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishAfstand
29 juniZondag🇮🇹 Florence🇮🇹 Rimini206 km
30 juniMaandag🇮🇹 Cesenatico🇮🇹 Bologna200 km
1 juliDinsdag🇮🇹 Piacenza🇮🇹 Turijn229 km
2 juliWoensdag🇮🇹 Pinerolo🇫🇷 Valloire138 km
3 juliDonderdag🇫🇷 Saint-Jean-de-Maurienne🇫🇷 Saint-Vulbas177 km
4 juliVrijdag🇫🇷 Mâcon🇫🇷 Dijon163 km
5 juliZaterdag🇫🇷 Gevrey-Chambertin🇫🇷 Nuits-Saints-Georges25 km
6 juliZondag🇫🇷 Semur-en-Auxois🇫🇷 Colombey-les-Deux-Eglises176 km
7 juli Maandag🇫🇷 Troyes🇫🇷 Troyes199 km
8 juliDinsdag— Rustdag —— Rustdag —
9 juliWoensdag🇫🇷 Orléans🇫🇷 Saint-Amand-Montrond187 km
10 juliDonderdag🇫🇷 Evaux-les-Bains🇫🇷 Le Lioran211 km
11 juliVrijdag🇫🇷 Aurillac🇫🇷 Villeneuve-sur-Lot204 km
12 juliZaterdag🇫🇷 Agen🇫🇷 Pau171 km
13 juli Zondag🇫🇷 Pau🇫🇷 Saint-Lary-Soulan/Pla d’Adet152 km
14 juliMaandag🇫🇷 Loudenvielle🇫🇷 Plateau de Beille198 km
15 juliDinsdag— Rustdag —— Rustdag —
16 juliWoensdag🇫🇷 Gruissan🇫🇷 Nîmes187 km
17 juliDonderdag🇫🇷 Saint-Paul-Trois-Châteaux🇫🇷 Super-Dévoluy178 km
18 juliVrijdag🇫🇷 Gap🇫🇷 Barcelonnette179 km
19 juli Zaterdag🇫🇷 Embrun🇫🇷 Isola 2000145 km
20 juliZondag🇫🇷 Nice🇫🇷 Col de la Couillole133 km
21 juliMaandag🇫🇷 Monaco🇫🇷 Nice34 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.