Dit moet je weten over de Ronde van Zwitserland in 2023

Wielerfans moeten nog een kleine week geduld hebben, maar dan barst van 11-18 juni 2023 de strijd los tijdens de oogstrelende en altijd spannende Ronde van Zwitserland. De meerdaagse wielerwedstrijd wordt naast de Giro d’Italia, Tour de France en de Vuelta a España als de officieuze vierde Grote Ronde gezien. Het belooft een waar spektakel te worden, waarbij de renners flink worden uitgedaagd. Tijd om dieper in dit belangrijke toernooi te duiken. Alle etappes tijdens de Ronde van Zwitserland kijk je live via discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

Wat is de Ronde van Zwitserland?

De jaarlijkse wielerwedstrijd Ronde van Zwitserland, ook wel Tour de Suisse genoemd, is een achtdaagse wielerwedstrijd die, zoals de naam al verklapt, in Zwitserland wordt verreden. Toch maakt het parcours regelmatig een uitstap naar het buitenland, zoals Oostenrijk en Liechtenstein. Het toernooi vindt traditiegetrouw plaats in de derde week van juni en wordt als een flinke opwarmer en test gezien voor de Tour de France die van 1-23 juli wordt verreden. Sinds 2005 was het wielerevenement al deel van de UCI ProTour, maar in 2011 werd het ook toegevoegd aan de UCI World Tour.

In 1933 vond de eerste race plaats. Sindsdien is de wedstrijd niet meer weg te denken uit de wielerkalender. Wie denkt dat de Ronde van Zwitserland ‘zomaar’ een wielertoernooi is, heeft het goed mis. De meerdaagse koers wordt gezien als dé voorbereiding op de Tour de France door de vele beklimmingen en moment waarop het evenement plaatsvindt. Over timing gesproken, het toernooi wordt direct na het Critérium du Dauphiné verreden. De Franse tegenhanger is namelijk van 4-11 juni 2023 en zorgt daarmee op de laatste dag voor een overlap met de Zwitserse wedstrijd.

Het komt niet vaak voor dat een pedaleur zowel de Ronde van Zwitserland als de Tour de France in hetzelfde jaar wint. Alleen de Belgische voormalig wielrenner Eddy Merckx (1974) en de jonge Colombiaan Egan Bernal (2019) slaagden hierin. De enige Nederlander die ooit de beklimmingen in Zwitserland met succes trotseerde en zo de eerste podiumplek wist te bemachtigen is voormalig pedaleur Hennie Kuiper. De vorige editie uit 2022 werd gewonnen door de Welshe prof Geraint Thomas.

Attacking Finale On The Opening Day | Tour De Suisse 2022 Men's Stage 1 Highlights

Route van de Ronde van Zwitserland in 2023

De organisatie heeft recentelijk de route van de 86e editie van het toernooi bekendgemaakt. Één ding staat vast: de renners mogen rekenen op flink veel hoogteverschillen en moeten dan ook over een flinke punch in de benen beschikken. De profs starten de wielerwedstrijd op zondag 11 juni in Einsiedeln. Ze kunnen gelijk aan de bak en laten zien wat ze in huis hebben, want de eerste etappe bestaat uit een individuele tijdrit. Niet alleen tijdens de eerste dag moeten de racers echter alles laten zien, ook de overige dagen van de tour beloven een ware uitdaging voor zelfs de uiterst ervaren wielerprofs te worden. Zo zit het parcours vol zware beklimmingen, waarbij de renners tijdens de vijfde en zesde etappe meer dan 200 kilometer moeten afleggen en tussen de 3.300 en 4.700 hoogtemeters moeten trotseren. De pedaleurs hebben dus een monsterlijke afstand in de benen zitten voordat ze finishen tijdens de individuele tijdrit in Abtwil.

De Zwitserse voormalig profwielrenner David Loosli, die nu parcoursbouwer is, stond in een persbericht al eerder stil bij de sleuteletappes: “Enkel de sterkste klimmers zullen hun stem kunnen laten gelden in het algemeen klassement. We hebben enkele zeer veeleisende etappes toegevoegd.” Dat de achtdaagse wedstrijd veel kracht van de renners zal vereisen, is dus een feit. Het is dan ook niet gek dat het toernooi als vierde Grote Ronde wordt gezien. Veel renners bereiden zich tijdens de Ronde van Zwitserland voor op de Tour de France, die niet veel later (op 1 juli) van start gaat in het Spaanse Bilbao. De gehele route van de Tour de Suisse in 2023 is hieronder terug te vinden.

Route Ronde van Zwitserland 2023
Beeld: Tour de Suisse 2023

Alle etappes uit de Ronde van Zwitserland 2023

De meerdaagse wielerwedstrijd telt 8 etappes, waaronder drie bergritten, drie heuvelritten en twee tijdritten. In totaal leggen de renners een afstand van 1.097,4 kilometer af. Een flink stuk, zeker door de vele beklimmingen die de pedaleurs onderweg moeten trotseren. Vooral tijdens de bergetappes en individuele tijdritten kunnen de snelheidsduivels uitblinken en het verschil gaan maken in het algemene klassement. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishTypeAfstand
11 juniZondag🇨🇭 Einsiedeln🇨🇭 Einsiedeln🚵‍♂️ Tijdrit12,7 km
12 juniMaandag🇨🇭 Beromünster🇨🇭 Nottwil⛰ Heuvels173,7 km
13 juniDinsdag🇨🇭 Tafers🇨🇭 Villars-sur-Ollon🏔 Bergen143,8 km
14 juniWoensdag🇨🇭 Monthey🇨🇭 Leukerbad🏔 Bergen152,5 km
15 juniDonderdag🇨🇭 Fiesch🇨🇭 La Punt🏔 Bergen211 km
16 juniVrijdag🇨🇭 La Punt🇨🇭 Oberwil-Lieli⛰ Heuvels215,3 km
17 juniZaterdag🇨🇭 Tübach🇨🇭 Weinfelden⛰ Heuvels162,7 km
18 juniZondag🇨🇭 St. Gallen🇨🇭 Abtwil🚵‍♂️ Tijdrit25,7 km

Deelnemers en teams van de Ronde van Zwitserland dit jaar

Aan de meerdaagse wielerwedstrijd doen in totaal 23 ploegen mee. Er strijden achttien WorldTeams en vijf ProTeams mee om de gele trui en de kampioenstitel. Ook zijn er natuurlijk ook dit jaar weer een aantal Nederlandse wielerprofs van de partij. Zo verschijnen Wilco Kelderman en Gijs Leemreize voor Team Jumbo-Visma en Mathieu van der Poel voor Alpecin-Deceuninck aan de start. Laatstgenoemde renner bereidt zich daarmee direct voor op zijn deelname aan de Tour de France. Op dit moment zijn de startlijsten van alle teams nog incompleet, waardoor we mogelijk nog meer Nederlandse wielerhelden in actie gaan zien. We houden je natuurlijk op onze website op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de Ronde van Zwitserland 2023.

NaamTeam
Wilco Kelderman🟡 Team Jumbo-Visma
Gijs Leemreize🟡 Team Jumbo-Visma
Mathieu van der Poel🔵 Alpecin-Deceuninck

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.