Ronde van Zwitserland 2024: route en etappes

Van 9-16 juni 2024 barst de strijd los tijdens de oogstrelende en altijd spannende Ronde van Zwitserland. De meerdaagse wielerwedstrijd wordt naast de Giro d’Italia, Tour de France en de Vuelta a España als de officieuze vierde Grote Ronde gezien. Het belooft een waar spektakel te worden, waarbij de renners flink worden uitgedaagd. Tijd om dieper in dit belangrijke toernooi te duiken. Alle etappes tijdens de Ronde van Zwitserland kijk je live via discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

Wat is de Ronde van Zwitserland?

De jaarlijkse wielerwedstrijd Ronde van Zwitserland, ook wel Tour de Suisse genoemd, is een achtdaagse wielerwedstrijd die, zoals de naam al verklapt, in Zwitserland wordt verreden. Toch maakt het parcours regelmatig een uitstap naar het buitenland, zoals Oostenrijk en Liechtenstein. Het toernooi vindt traditiegetrouw plaats in de derde week van juni en wordt als een flinke opwarmer en test gezien voor de Tour de France die van 29 juni tot en met 21 juli wordt verreden. Sinds 2005 was het wielerevenement al deel van de UCI ProTour, maar in 2011 werd het ook toegevoegd aan de UCI World Tour.

In 1933 vond de eerste race plaats. Sindsdien is de wedstrijd niet meer weg te denken uit de wielerkalender. Wie denkt dat de Ronde van Zwitserland ‘zomaar’ een wielertoernooi is, heeft het goed mis. De meerdaagse koers wordt gezien als dé voorbereiding op de Tour de France door de vele beklimmingen en moment waarop het evenement plaatsvindt. Over timing gesproken, het toernooi wordt direct na het Critérium du Dauphiné verreden. De Franse tegenhanger is namelijk van 2-9 juni 2024 en zorgt daarmee op de laatste dag voor een overlap met de Zwitserse wedstrijd.

Het komt niet vaak voor dat een pedaleur zowel de Ronde van Zwitserland als de Tour de France in hetzelfde jaar wint. Alleen de Belgische voormalig wielrenner Eddy Merckx (1974) en de jonge Colombiaan Egan Bernal (2019) slaagden hierin. De enige Nederlander die ooit de beklimmingen in Zwitserland met succes trotseerde en zo de eerste podiumplek wist te bemachtigen is voormalig pedaleur Hennie Kuiper. De vorige editie uit 2023 werd gewonnen door de Deense prof Mattias Skjelmose.

Route van de Ronde van Zwitserland in 2024

De organisatie heeft de route van de 87e editie van het toernooi bekendgemaakt. Één ding staat vast: met maar liefst vier bergetappes mogen de renners rekenen op flink veel hoogteverschillen. Net als vorig jaar begint de ronde met een tijdrit. Deze is 4,8 kilometer lang en kent alleen vlakke stukken. sprinters komen in etappe twee en drie minder aan hun trekken, want deze bevat een flink aantal hoogtemeters. Op dag vier trotseren de renners een bekende klim. Vanuit Andermatt maken de profs de klim naar de St. Gotthard Pass. Deze is 2.091 meter hoog. Geen gemakkelijke klus, want het gemiddelde stijgingspercentage is 7%.

Wie denkt klaar te zijn met alle hoogteverschillen heeft het mis. Tijdens etappe vijf wacht de dubbele beklimming naar Cari. Een dag later bereiken de renners het hoogste punt bij de Nufenenpass. Hierna volgt nog de slotklim naar Blatten. Op etappe zeven scheuren de pedaleurs in Villars-sur-Ollon. Daar vindt ook de laatste etappe en tevens tweede tijdrit. De renners mogen voor de laatste keer aan de bak, want ook deze etappe bestaat uit een flinke klim van 10 kilometer met een stijgingspercentage van 7%. De gehele route is in de video hieronder nog eens rustig te bekijken.

Alle etappes uit de Ronde van Zwitserland 2024

De meerdaagse wielerwedstrijd telt 8 etappes, waaronder vier bergritten, een heuvelrit en twee tijdritten. In totaal leggen de renners een afstand van 949,5 kilometer af. Een flink stuk, zeker door de vele beklimmingen die de pedaleurs onderweg moeten trotseren. Vooral tijdens de bergetappes en individuele tijdritten kunnen de snelheidsduivels uitblinken en het verschil gaan maken in het algemene klassement. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishTypeAfstand
9 juniZondag🇨🇭 Vaduz🇨🇭 Vaduz 🚵‍♂️ Tijdrit4,8 km
10 juniMaandag🇨🇭 Vaduz🇨🇭 Regenzdorf ⛰ Heuvels177,9 km
11 juniDinsdag🇨🇭 Steinmaur🇨🇭 Rüschlikon ➖ Vlak161,9 km
12 juniWoensdag🇨🇭 Rüschlikon🇨🇭 Airolo-Gottardo 🏔 Bergen170,5 km
13 juniDonderdag🇨🇭 Ambri🇨🇭 Cari 🏔 Bergen148,8 km
14 juniVrijdag🇨🇭 Locarno🇨🇭 Blatten-Belalp🏔 Bergen151,2 km
15 juniZaterdag🇨🇭 Villar-sur-Ollon🇨🇭 Villar-sur-Ollon 🏔 Bergen118,7 km
16 juniZondag🇨🇭 Villar-sur-Ollon🇨🇭 Villan-sur-Ollon 🚵‍♂️ Tijdrit15,7 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.