Ronde van Polen 2023: route, etappes, teams en meer info over het wielertoernooi

Het wielergeweld van de Tour de France is nog in volle gang en toch staat het volgende meerdaagse toernooi ook alweer op de planning. Van zaterdag 29 juli tot en met vrijdag 4 augustus trekken we wat meer noordwaarts in ons continent, want dan is het tijd voor de Ronde van Polen 2023. Deze koers wordt al sinds 1928 door amateurs verreden en werd in 2009 aan de UCI World Tour toegevoegd.

Alles wat je moet weten over de Ronde van Polen in 2023

Het aftellen naar de Poolse wielerkoers is begonnen, dus reden genoeg om alle etappes, informatie over de wedstrijd, de route en de deelnemende teams op een rij te zetten. Wielrennen kijk je in Nederland doorgaans live via discovery+, maar de keuze voor uitzending is afhankelijk van de tv-gids. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. De Ronde van Polen wordt hier echter niet uitgezonden, want hier bij Ziggo Sport kun je in Nederland naar de race kijken. Deze sportkanalen zijn ook aanvullend beschikbaar via andere providers als KPNT-Mobile en Canal Digitaal.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Ronde van Polen?
💥 Horrorcrash
🛣️ Route
🔖 Alle etappes
🚲 Deelnemende teams

Wat is de Ronde van Polen?

De Ronde van Polen, tevens bekend als de Tour de Pologne, is een jaarlijkse meerdaagse wielerwedstrijd voor mannen die—zoals de naam al verklapt—voornamelijk in Polen wordt verreden. Het toernooi wordt beschouwd als de oudste en belangrijkste wielerkoers in dat land. Net als de Giro d’Italia en de Tour de France is ook het idee voor deze wedstrijd ontstaan door een sportkrant. De Warsaw Cycling Society en de sportkrant Przegląd Sportowy uit Kraków kwamen gezamenlijk met het voorstel voor de koers. Hun plan was om het format te laten lijken op de Grote Franse Ronde. In de zomer van 1928 werd de eerste editie van de race rond Polen gehouden. In totaal legden 71 renners bijna 1.500 kilometer af. De eerste winnaar was Felix Więcek van de Bydgoszcz Cycling Club.

Tegenwoordig leggen de pedaleurs gedurende zeven of acht etappes een afstand van om en nabij 1.200 kilometer af. Hoewel de wedstrijd ‘De Ronde van Polen’ heet, heeft het meerdaagse toernooi regelmatig een uitstap gemaakt naar het buitenland. Zo werden er in het verleden delen van de etappes georganiseerd in Tsjechië, Italië en Slowakije. De wedstrijd is tevens in 2005 onderdeel geworden van de UCI ProTour en werd in 2009 toegevoegd aan de UCI World Tour. Hierbij horen alle professionele koersen op het hoogste niveau voor mannen. In 2016 werd er ook een wedstrijd voor vrouwen georganiseerd. Deze duurde drie etappes en staat bekend als de Tour de Pologne Kobiet.

Pełna animacja trasy 79. Tour de Pologne 2022

Horrorcrash tussen Nederlanders Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen

In 2020 is er tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen iets gebeurd wat bij menig wielerfan nog in het geheugen gegrift zal staan. Tijdens de sprint in Katowice week Dylan Groenewegen van zijn lijn, waardoor de sprinter vlak voor de finish Fabio Jakobsen klem reed. Beide pedaleurs behaalden snelheden van meer dan 80 kilometer per uur. Jakobsen, de renner van Soudal Quick-Step, vloog door de vreselijke crash dwars door de omheinde hekken, waardoor hij zwaargewond raakte. Bij die val brak hij vrijwel alle botten in zijn gezicht en werd hij in een kunstmatige coma gehouden.

Wonder boven wonder overleefde de prof de crash en is hij tegenwoordig weer actief in het wielrennen. Door het ongeluk kwam er veel kritiek op de organisatie. De hekken zouden niet in orde zijn en de sporters zouden tijdens de aflopende weg richting de finish van Katowice veel te hoge snelheden behalen. De UCI publiceerde daarom een lijst aan maatregelen, zodat wielertoernooien in de toekomst veiliger georganiseerd konden worden. Enkele voorbeelden gaan over de dranghekken langs de finish en het verplicht hebben van een veiligheidsmanager voor iedere koers.

Route van de Ronde van Polen in 2023

Dit jaar wordt alweer de 80e editie van de wielerwedstrijd verreden. De organisatie heeft dan ook extra zijn best gedaan om de route dit jaar speciaal te maken. We verklappen alvast dat deze missie zeker geslaagd is. Het toernooi wordt gehouden van 29 juli tot en met 4 augustus en vindt net na de Tour de France plaats, maar wel nog vlak voor de Vuelta a España. De renners leggen in 7 etappes een totale afstand af van 1.130,5 kilometer. De Tour de Pologne start dit jaar in Poznań op het San Marcoplein en de eerste dagfinish zal ook in deze plaats zijn. De pedaleurs hebben alleen al na de eerste dag 183,7 kilometer in de benen zitten.

De koers vervolgt zijn route naar Leszno, waar de renners in 202,9 kilometer naar Karpacz fietsen. Dit is overigens de langste etappe van de hele tour. Hoewel het eerste stuk nog vrij vlak is, krijgen de profs tijdens de tweede helft te maken met vele hoogteverschillen. Hierdoor wordt de winnaar pas op de laatste 11 kilometer lange Orlinek klim duidelijk. Op dag drie staat een typische bergetappe van Wałbrzych naar Duszniki-Zdrój op de planning, met een totale hoogtestijging van meer dan 3.000 meter. Na deze beproevingen keert de koers terug naar vlakkere stukken, waardoor de sprinters de kans krijgen om zich hier te onderscheiden.

Toch stijgt het parcours in etappe 5 weer, waar de pedaleurs ook veel hoogteverschillen voor de kiezen krijgen. De start vindt plaats in Pszczyna. Na 198,8 kilometer finishen de renners in Bielsko-Biała. Op dag zes vindt de enige individuele tijdrit van de koers plaats. Deze wordt verreden dwars door de straten van het stadscentrum van Katowice. De laatste etappe begint in Zabrze en eindigt traditiegetrouw in Krakow. Voordat de renners de finish over scheuren moeten zij eerst nog drie rondes door de stad fietsen. Hieronder is voor iedereen die nog een rustig alles wil bekijken de gehele route terug te vinden.

Alle etappes van de Ronde van Polen dit jaar

De meerdaagse wielerwedstrijd telt 7 etappes, waarin pedaleurs ondanks de vlakke stukken voor vele uitdagingen komen te staan. Ook moeten zij hoogteverschillen trotseren en staat er een individuele tijdrit op de planning. In totaal leggen de renners een afstand van 1.130,5 kilometer af. Vooral tijdens de bergetappes en individuele tijdrit kunnen de snelheidsduivels uitblinken en het verschil gaan maken in het algemene klassement. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishAfstand
29 juliZaterdag🇵🇱 Poznań🇵🇱 Poznań183,7 km
30 juliZondag🇵🇱 Leszno🇵🇱 Karpacz202,9 km
31 juliMaandag🇵🇱 Wałbrzych🇵🇱 Duszniki-Zdrój163,3 km
1 augustusDinsdag🇵🇱 Strzelin🇵🇱 Opole198,6 km
2 augustusWoensdag🇵🇱 Pszczyna🇵🇱 Bielsko-Biała198,8 km
3 augustusDonderdag🇵🇱 Katowice🇵🇱 Katowice16,6 km
4 augustusVrijdag🇵🇱 Zabrze🇵🇱 Krakow166,6 km

Teams die meedoen aan de Ronde van Polen in 2023

Op het moment van schrijven staan er 24 ploegen op de voorlopige startlijst van de meerdaagse wielerwedstrijd. Ook is er natuurlijk dit jaar weer een aantal Nederlandse wielerprofs van de partij. Zo verschijnt Antwan Tolhoek voor Trek-Segafredo bij de start en staan Jos van Emden en Olav Kooij op de lijst voor Team Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg beleefde in 2022 overigens een absoluut succesjaar, wat allemaal op fenomenale wijze is vastgelegd in de documentaireserie All in: Team Jumbo-Visma.

Eveneens zien we de welbekende teams Alpecin-Deceuninck, Movistar-Team, Soudal Quick-Step en DSM aan de start verschijnen. Op dit moment zijn de startlijsten van alle teams nog incompleet, waardoor we mogelijk nog meer Nederlandse wielerhelden in actie gaan zien. We houden je op onze website natuurlijk op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de Ronde van Polen 2023. In het schema hieronder vind je alle deelnemende ploegen en namen die al bekend zijn terug.

TeamNamen
AG2R Citroën Team🇫🇷 Bastien Tronchon
Alpecin-Deceuninck
Astana Qazaqstan Team🇨🇴 Harold Tejada
Bahrein-Victorious
Bora-Hansgrohe
Cofidis
EF Education-EasyPost🇨🇭 Stefan Bissegger
Groupama-FDJ🇫🇷 Lenny Martinez
Ineos Greadiers🇵🇱 Michał Kwiatkowski
Intermarché – Circus – Wanty
Jumbo-Visma🇳🇱 Jos van Emden, 🇧🇪 Tosh van der Sande, 🇳🇱 Olav Kooij
Movistar-Team🇪🇸 Iván Romeo
Soudal Quick-Step
Team Arkea-Samsic🇫🇷 Kévin Vauquelin
Team DSM🇨🇿 Pavel Bittner
Team Jayco Alula
Lidl-Trek🇳🇱 Antwan Tolhoek
VAE Team Emirates🇵🇹 João Almeida, 🇵🇱 Rafał Majka
Human Powered Health🇵🇱 Alan Banaszek, 🇵🇱 Stanisław Aniołkowski
DSTNY Lotto
Q36.5 Pro Cycling Team
Team Novo Nordisk
Tudor Pro Cycling Team
Poolse vertegenwoordiging

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.