Blik vooruit op de Ronde van Lombardije 2023: parcours en eerste deelnemers zijn bekend

Na de vele zinderende wedstrijden op de wielerkalender dit jaar koersen we tot groot verdriet van veel liefhebbers nu helaas af op het einde van het sportseizoen. Maar niet getreurd, want voordat het zo ver is staat op zaterdag 7 oktober 2023 de Ronde van Lombardije op het programma. Naast Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen behoort deze wielerklassieker tot de vijf monumenten.

Alles over de Ronde van Lombardije

Tijd om alle feiten op een rij te zetten en meer te weten te komen over de route en deelnemers van deze eendaagse wielerklassieker. De gehele wedstrijd is live op tv en online te kijken via discovery+, verkrijgbaar via de eigen website of als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Ronde van Lombardije?
🏔 Parcours
🚴 Deelnemers

Wat is de Ronde van Lombardije?

De Ronde van Lombardije is een eendaagse wielerwedstrijd die aan het einde van het seizoen wordt verreden. De koers wordt als echte klassieker gezien en behoort daarom samen met Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en Milaan-San Remo tot de vijf monumenten. Dit zijn wedstrijden waarin de meeste punten te verdienen zijn in de World Tour en die tevens worden gezien als de oudste en meest prestigieuze klassiekers uit de wielerwereld.

Het is dan ook niet gek dat de eerste editie al in 1905 plaatsvond, waarbij de wedstrijd nog bekend stond onder de naam ‘Milaan-Milaan’. Deze titel hield echter niet lang stand en werd al in 1907 veranderd naar zijn huidige versie. Naast de Ronde van Lombardije heeft de koers echter nog een andere naam. Zo wordt deze ook wel ‘de koers van de vallende bladeren’ genoemd, wat verwijst naar het einde van het wielerseizoen.

Parcours van de Ronde van Lombardije dit jaar

De naam van de wielerklassieker verklapt uiteraard waar de koers grotendeels wordt verreden: in en om de regio van het Italiaanse Lombardije. Wie dacht dat alle ervaren renners een eenvoudige race voor de boeg zouden krijgen, heeft het goed mis. De wedstrijd telt namelijk zo’n 240 kilometer in lengte en tikt maar liefst 4.400 hoogtemeters aan. Het is dan ook niet gek dat de koers bekend staat om zijn steile beklimmingen.

Net als in 2021 beginnen de pedaleurs de race in de stad Como. Wanneer het startsein klinkt, komen de profs gedurende het eerste gedeelte van de koers langs Cantù, Erba, Asso en Onno. Ook komen zij de eerste beproeving tegen in de vorm van de Ghisallo-klim. Met een stijgingspercentage van 14% is dit zeker geen gemakkelijke opgave. Vervolgens kruist de route langs Asso, Pusiano en Oggiono. Via Calusco d’Adda scheuren de renners de provincie Bergamo binnen.

Hierna staat de Valcava klim op het programma, waarbij de renners moeten manoeuvreren over een smalle strook met 14 haarspeldbochten. Na deze zware uitdaging daalt de route en komen de pedaleurs langs de Ponte Giurino. Vervolgens staan er nog twee steile beklimmingen op het programma in de vorm van Sant’Antonio Abbandonato en Miragolo San Salvatore en klauteren de profs naar de gemeente Selvino. De laatste kilometers bevinden de renners zich in de bovenstad Bergamo Alta, waar ze na een lange tocht de finishlijn zullen halen.

Deelnemers van de Ronde van Lombardije 2023

De vorige editie van de Italiaanse koers werd gewonnen door de welbekende Sloveen Tadej Pogačar. Door deze overwinning mocht hij voor de tweede keer op rij de koers op zijn naam schrijven. De talentvolle renner had het overigens wel lastig met de Spanjaard Enric Mas, maar hij wist hem uiteindelijk in een sprintduel te slim af te zijn. Of de pedaleur zijn titel voor het derde jaar op rij gaat proberen te verdienen, is nog even de vraag. De startlijst is op het moment van schrijven namelijk nog incompleet.

Wie we wel in actie gaan zien, is de Belg Remco Evenepoel. Hij wist dit jaar al 10 koersen te winnen, waaronder Luik-Bastenaken-Luik en het wereldkampioenschap tijdrijden. Uit ons koude kikkerlandje reist de Nederlandse renner Bauke Mollema in ieder geval af naar Italië. Andere deelnemers zijn nog niet bevestigd, waardoor het nog even gissen wordt wie er straks aan de start in Como verschijnen. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.