Alle Resident Evil-films en -series in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Resident Evil is al sinds de jaren negentig niet meer uit de gamewereld weg te denken en met de Netflix-serie, die in juli 2022 op de streamingdienst verscheen, is de franchise weer uitgebreid. Ook in 2023 verscheen er een splinternieuwe film. Maar welke adaptaties zijn er allemaal en in welke volgorde kun je deze het beste kijken? In dit artikel zetten we de chronologische volgorde van alle Resident Evil-films en -series voor je op een rijtje. Ook laten we weten waar de films en series allemaal online te streamen zijn.

Chronologische volgorde van alle Resident Evil-films en -series

Resident Evil was voor het eerst op de PlayStation te spelen in 1995. In de game draaide het om het bedrijf Umbrella Corporation, dat een virus ontwikkelde dat het T-virus heette. Organismen konden hiermee terug tot leven komen, waardoor dit leidde tot een gigantische zombieplaag. In 2002 volgde de eerste horrorfilm op basis van dit spel, Resident Evil (2002) genaamd, waarna er nog vijf vervolgen gemaakt werden. Deze films werden allemaal geregisseerd door Paul W.S. Anderson en draaiden om Alice, gespeeld door Andersons vrouw Milla Jovovich.

Naast deze zes live-actionfilms werden er nog drie animatiefilms en een animatieserie gemaakt. In 2021 verscheen er bovendien een reboot van de films in de bioscoop, Resident Evil: Welcome to Raccoon City, en daarna kwam er de serie Resident Evil op Netflix. Vervolgens was het in 2023 tijd voor animatiefilm Resident Evil: Death Island. Zo is er veel te zien binnen deze franchise, maar welke volgorde moet je precies aanhouden?

In principe geldt dat de eerste live-actionfilms allemaal in volgorde van releasejaar gekeken kunnen worden. De animatiefilms staan los van deze verhaallijn, maar hierbij geldt wel een iets apartere volgorde. Om het te verduidelijken, hebben we hieronder twee tabellen gemaakt met de juiste kijkvolgorde van de animatiefilms en de live-actionfilms, inclusief titel en releasejaar.

Resident Evil-films volgorde (live-action)

De eerste zes films kun je het beste in de volgorde van releasejaar kijken. De laatste film uit 2021, Resident Evil: Welcome to Raccoon City, valt buiten deze filmserie en speelt zich net als de eerdere films af in 1998. Je kunt deze dus voor of na de films met Milla Jovovich kijken.

VolgordeTitelReleasejaar
1Resident Evil2002
2Resident Evil: Apocalypse2004
3Resident Evil: Extintion2007
4Resident Evil: Afterlife2010
5Resident Evil: Retribution2012
6Resident Evil: The Final Chapter2017
7Resident Evil: Welcome to Raccoon City (reboot)2021

Resident Evil-films en -series volgorde (animatie)

De animatieserie Resident Evil: Infinite Darkness valt in de tijdlijn vóór de drie animatiefilms. Zo wordt dit de volgorde waarin je dit het beste kunt kijken:

VolgordeTitelReleasejaar
1Resident Evil: Infinite Darkness (serie)2021
2Resident Evil: Degeneration2008
3Resident Evil: Damnation2012
4Resident Evil: Vendetta2017
5Resident Evil: Death Island2023

Waar hoort de Netflix-serie ‘Resident Evil’ in de tijdlijn?

Netflix heeft in juli 2022 een nieuwe serie gelanceerd die gebaseerd is op de games: Resident Evil. Deze serie heeft twee verhaallijnen: eentje voor en eentje na de uitbraak van het T-virus, in 2022 en 2036. Dit betekent dat de serie zich afspeelt ná alle spellen (waarin het 1998 is) en ook na alle films.

Je kunt deze serie dus opzichzelfstaand kijken of in een marathon ná alle andere live-action- en animatiefilms kijken. De serie speelt zich wel in hetzelfde universum af en laat ons, net als de games en films, kennis maken met New Raccoon City.

Waar zijn de Resident Evil-films en -series te bekijken?

Momenteel zijn niet alle Resident Evil-films en -series op dezelfde plek te vinden. Zo zijn sommige films op Pathé Thuis te huren of te kopen en kun je andere op Amazon Prime Video kijken. De nieuwste serie is verder exclusief op Netflix te streamen. Bekijk het overzicht hieronder om te zien waar alle films precies te zien zijn.

  • Hier op Viaplay vind je alle Resident Evil-films, behalve Resident Evil: Degeneration (2008) en Resident Evil: Death Island (2023).
  • Hier op Pathé Thuis vind je Resident Evil: Retribution (2012), Resident Evil: The Final Chapter (2017), Resident Evil: Welcome to Raccoon City (2021) en Resident Evil: Death Island (2023).
  • Hier op Amazon Prime Video vind je Resident Evil (2002) en Resident Evil: Welcome to Raccoon City (2021).
  • Hier op Netflix vind je de series Resident Evil: Infinite Darkness (2021) en Resident Evil (2022).

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Resident Evil-films en -series het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen.

Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle Star Wars-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.