Om deze reden wordt het WK Voetbal in 2034 in Saoedi-Arabië georganiseerd

Na het WK in Qatar moeten liefhebbers even geduld hebben voor het volgende mondiale voetbalkampioenschap. Hoewel het nog dik tien jaar duurt, wordt er al steeds meer duidelijk over de organisatie rondom het WK Voetbal in 2034. De FIFA namelijk bevestigd dat het wereldkampioenschap in Saoedi-Arabië wordt gehouden. Maar waarom wordt het WK Voetbal in 2034 eigenlijk in Saoedi-Arabië georganiseerd?

Deze landen organiseren het WK in 2026 en 2030

Het organiseren van een wereldkampioenschap vergt ontzettend veel voorbereidingen. Niet gek dat de FIFA jaren van tevoren al met de selectieprocedure start. Normaalgesproken wordt het WK toegekend door het bestuur van de mondiale voetbalorganisatie. Bij de editie van 2026 was het echter voor het eerst dat alle landen die zijn aangesloten bij de FIFA mochten stemmen.

Van de 202 stemmen kreeg 65 keer Marokko de voorkeur, tegenover 134 stemmen voor het gezamenlijke bod van de andere drie landen. Hierdoor wordt het mondiale eindtoernooi in 2026 georganiseerd in Mexico, Canada en de Verenigde Staten. Hoewel het WK in 2026 niet door Marokko wordt georganiseerd, is het land samen met Spanje en Portugal wél verantwoordelijk voor het wereldkampioenschap in 2030.

Maar daar blijft het niet bij. Het mondiale eindtoernooi wordt namelijk in zes landen over drie verschillende continenten gehouden. De eerste editie van het WK werd in 1930 in Uruguay georganiseerd. Doordat het kampioenschap in 2030 zijn 100-jarige bestaan viert, heeft het Zuid-Amerikaanse land de openingswedstrijd toegewezen gekregen.

WK voetbal van 2034 is in Saoedi-Arabië

Recent werd duidelijk dat het WK van 2034 naar Saoedi-Arabië gaat. Australië was ook lange tijd in de race, maar trok zich uiteindelijk toch terug. Het land gaat zich focussen op het organiseren van de Aziatische Cup voor vrouwen in 2026 en het WK voor clubteams dat in 2029 op de planning staat. Na het terugtrekken van Australië bleef alleen het bod van Saoedi-Arabië over. FIFA-voorzitter Gianni Infantino maakte het nieuws op zijn eigen Instagrampagina wereldkundig.

🗣️ “De biedingen zijn na een constructieve dialoog en uitgebreid overleg goedgekeurd door de FIFA-raad, waarin alle zes bonden zijn vertegenwoordigd. Dank aan iedereen die heeft deelgenomen aan deze positieve uitwisseling. Voetbal verenigt de wereld als geen andere sport en de FIFA World Cup is het perfecte voorbeeld voor een boodschap van eenheid en inclusiviteit. Het biedt een belangrijke illustratie van hoe verschillende culturen samen kunnen zijn, van elkaar kunnen leren en elkaar beter kunnen begrijpen.
— FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Kritiek op organisatie door Saoedi-Arabië

Net als het afgelopen wereldkampioenschap in Qatar kan de toewijzing van het WK in 2034 rekenen op veel kritiek en verontwaardigde reacties. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak eerder al van een schande. Zij verwijzen naar het gebrek aan persvrijheid, discriminatie en het schenden van mensenrechten in het land. Ook Amnesty International is niet te spreken over de keuze van de FIFA. Volgens de organisatie zijn de omstandigheden nog slechter dan in Qatar. Het lijkt er vooralsnog echter niet op dat de voetbalbond de keuze voor het gastland gaat heroverwegen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.