Top of flop: spannende nieuwe serie ‘Y: The Last Man’ op Disney+ (voorlopig)

Sinds vorige week is Y: The Last Man één van de nieuwste hitseries op Disney+. Ben je benieuwd of deze serie wat voor jou is? Wat vinden wij zelf, andere Disney+-abonnees en critici ervan? In andere woorden: wat zegt onze voorlopige recensie van Y: The Last Man, top of flop?

→ Ga direct naar Disney+ om naar alle films en series van Disney, Star, Pixar, Marvel, National Geographic en Star Wars te kijken ✅

In het kort: dit vinden wij van de serie ‘Y: The Last Man’ op Disney+

De serie speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin een catastrofale gebeurtenis elk zoogdier met een Y-chromosoom uitroeit, op één man en zijn aapje na. We volgen de overlevenden in deze nieuwe wereld als ze worstelen om te herstellen wat verloren is gegaan en daarmee proberen om iets beters op te bouwen.

De serie is gebaseerd op de populaire en gelijknamige 60-delige reeks stripboeken van Brian K. Vaughan en Pia Guerra van DC Comics. Opvallend aan degenen die aan deze serie gewerkt hebben is dat alle afleveringen zijn geregisseerd door vrouwen en dat er in de productie ontzettend veel afdelingshoofden, casting directors, editors en andere rollen vrouwen zijn.

Voor nu is het vooral belangrijk om te weten dat er nog maar vier van de tien afleveringen online staan, dus alles wat we hierover bespreken is voorlopig. Pas na de uitzending van de finale-aflevering op 10 november 2021 kunnen we 100% oordelen over deze nieuwe serie op Disney+. De eerste paar afleveringen maken echter behoorlijk indruk. Het plotselinge sterven van alle mannen is een beetje ‘cringey’, maar voor de rest is het acteerwerk ijzersterk en zie je in camerawerk en scenery dat er écht tijd en geld in de productie gestoken is. Dat belooft veel goeds voor de rest van de afleveringen!

Wat vinden Disney+-abonnees van ‘Y: The Last Man’?

Op IMDb zijn kijkers nog aan het aftasten en blijken de reacties vooralsnog gematigd. Y: The Last Man scoort daar namelijk op het moment van schrijven een 6,5 uit iets meer dan 4.000 recensies. Wel is de voorlopige publieksscore bij Rotten Tomatoes met 73% iets hoger, maar nog steeds gaan de cijfers niet door het dak.

Verder is het natuurlijk interessant om te kijken wat de streamers hierover zeggen op social media. Ook die reacties blijken nog flink uiteen te lopen. Sommige kijkers vinden het een geweldig mooi begin van een serie die “emotioneel, heftig en retespannend” bent, terwijl anderen als fan van de comics niet bijzonder onder de indruk zijn. Een ander uiterste is de reactie van schrijver Qui Nguyen (Raya and the Last Dragon, The Society, etc.) die oproept om de indrukwekkende serie nu alvast te steunen richting een vroeger verlenging met een tweede seizoen.

Recensies van critici zijn nog niet binnen

Normaal gesproken lichten we ook graag uit wat critici vinden van nieuwe series, maar in dit geval wordt er logischerwijs nog even gewacht met de publicatie van bevindingen. Zodra we de eerste recensies binnen komen, zullen we laten weten wat critici van Y: The Last Man vinden.

Conclusie: ‘Y: The Last Man’ op Disney+ → (VOORLOPIG) Top met 3½ ⭐️

Als fan van comics of boeken is het altijd moeilijk om positiever te zijn over de verfilming dan over het origineel op papier, waardoor we absoluut het commentaar begrijpen. Toch overheerst voor ons het kriebelende gevoel van een spannende opbouw in het verhaal en zien de shots er adembenemend uit. De vier afleveringen die nu online staan waren zo uitgekeken en we betrapten onszelf erop dat we direct wilden weten wanneer episode 5 uit zou komen.

Boven de scheidingslijn van 2½ ster durven we een serie te kwalificeren als top en hieronder als flop. Wat ons betreft kent de op de bekende comics gebaseerde serie een sterke start. Daarom beoordelen we Y: The Last Man vooralsnog met 3½ sterren als top en raden we iedereen aan om snel te beginnen met kijken, zodat je elke week reikhalzend uit kunt kijken naar een nieuwe aflevering.