Recensie: gameverfilming ‘Uncharted’ (2022) doet wat het moet doen

Veel gameliefhebbers waren er al op aan het wachten en eindelijk is het zover: Uncharted (2022) is op het witte doek verschenen. Maar is het ook leuk om naar deze film te gaan als je nog niet bekend bent met de videogames? Wij hebben deze avonturenfilm alvast voor je bekeken en vertellen je graag of het de moeite waard is in onze recensie. De avontuurlijke actiefilm is vanaf maandag 16 mei te zien bij Pathé Thuis.

Uncharted: niet verrassend, wel vermakelijk

De openingsscène van Uncharted zet gelijk de toon voor de film en maakt duidelijk waar we beland zijn: een verfilming van een videogame. In deze eerste scène hangt het hoofdpersonage, gespeeld door Tom Holland, aan een vliegtuig en moet hij zichzelf in veiligheid zien te brengen, terwijl hij tegelijkertijd wordt getart door zijn tegenstanders én door de zwaartekracht. Door de weidse camerabeelden en de manier van filmen lijkt het even alsof je zelf een videogame aan het spelen bent. Direct weet je wat je de komende uren te wachten staat: spektakel, maar wel van het soort waar je soms gewoon niet te lang over moet nadenken.

Het verhaal is simpel. We volgen Nathan Drake (Tom Holland) die al sinds jongs af aan schatzoeker wilde worden. Het liefst had hij dat met zijn broer Sam gedaan, maar die is al jaren spoorloos verdwenen. Laat Victor Sullivan (Mark Wahlberg) nou nét weten waar hij is. Hij is bereid om Nathan naar hem toe te brengen, alleen wel onder één voorwaarde: dat hij hem helpt om een miljardenschat te vinden. Wat volgt is een spectaculair avontuur. Natuurlijk zijn er tegenstanders en natuurlijk loopt het allemaal niet zoals gepland, maar erg moeilijk krijgen Nathan en Victor het nooit. Dit is ook direct het grootste minpunt van de film. Als de op te lossen mysteries net zo scherp waren geweest als de dialogen tussen dit verrassend grappige duo, had de film misschien boven zichzelf uit kunnen stijgen.

In de speelduur van 2 uur verrast Uncharted dan ook nooit, maar doet het precies wat het moet doen. De film neemt ons mee langs allerlei prachtige locaties en toont vermakelijke gevechten, waar de logica soms ontbreekt maar het plezier wel van het scherm spat. Een toffe film voor tussendoor, die ook voor iedereen die nog nooit van de videogame gehoord heeft vermakelijk is. Maar meer dan dat, dat wordt het ook niet.

Waar en wanneer zal ‘Uncharted’ online te zien zijn?

Op 17 maart 2022 was het voor het eerst mogelijk om een bezoekje aan de bioscoop te brengen en daar naar Uncharted te kijken. Slechts twee maanden later, op maandag 16 mei 2022, zal de film voor het eerst vanuit je eigen luie stoel in je thuisbioscoop te zien zijn.

De distributie van de film Uncharted wordt verzorgd door het bedrijf Sony Pictures Releasing. Zij brachten recentelijk onder andere films als Spider-Man: No Way HomeVenom: Let There Be Carnage en Morbius. De films van Sony Pictures Releasing worden doorgaans als eerste na het bioscooptijdvak uitgebracht bij Pathé Thuis, waar ze gehuurd of gekocht kunnen worden. Dit gebeurde ook met de superheldenfilm No Way Home en Let There Be Carnage.

In het overzicht van de nieuwe films op Pathé Thuis in mei 2022 zagen we dat de film er op maandag 16 mei te zien is. Je kunt deze titel dan eerst twee weken exclusief kopen vanaf €13,99, waarna je vanaf 30 mei ook de mogelijkheid krijgt om Uncharted te huren vanaf €4,99.

Verhaal en informatie van de film

In Uncharted, een film gebaseerd op een van de succesvolste en best gewaardeerde gameseries aller tijden, maken nu ook filmkijkers kennis met de jonge, handige schatzoeker Nathan Drake (Tom Holland) tijdens het eerste avontuur met zijn partner, grappenmaker Victor “Sully” Sullivan (Mark Wahlberg). In dit spectaculaire actie-avontuur maken zij een gevaarlijke reis om de wereld op zoek naar ‘de grootste schat die nooit is gevonden’ en komen zo tegelijkertijd op het spoor van Nathans vermiste broer.

TitelUncharted
Jaar2022
SoortFilm
Duur1 uur en 56 minuten
TaalEngels
CategorieAvontuur, Actie
IMDb6,5 uit 86.000 stemmen
RegisseurRuben Fleischer
CastTom Holland, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Mark Wahlberg, Antonio Banderas

Synopsis: Sony Pictures Releasing (via Universal)

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.