Top of flop: ‘The Batman’ (2022) met Robert Pattinson op HBO Max

De grootste lancering van HBO Max sinds haar introductie in Nederland is sinds tweede paasdag te zien: Matt Reeves’ The Batman (2022) met Robert Pattinson in de hoofdrol als de ‘Caped Crusader’. Deze bioscoopfilm werd met veel bombarie aangekondigd en weet online uitstekende beoordelingen in de wacht te slepen. Ben je benieuwd of deze film wat voor jou is? Wat vinden wij zelf, andere HBO Max-abonnees en critici ervan? In andere woorden: wat zegt onze recensie van The Batman, top of flop?

In het kort: dit vinden wij van ‘The Batman’ op HBO Max

Daar sta je dan als Matt Reeves met de uitnodiging om de nieuwe Batman-film te regisseren. Hij staat bekend als een prima regisseur (vooral vanwege zijn Planet Of The Apes-films), maar door zijn voorganger Christopher Nolan heeft hij grote schoenen om te vullen. Na Batman Begins (#126 aller tijden op IMDb met een 8,2), The Dark Knight (#3 met een 9,0 en twee Oscars) en The Dark Knight Rises (#68 met een 8,4) is het een enorme taak om de nieuwe film over de gemaskerde superheld op je te nemen.

Wat ons betreft is hij daar absoluut in geslaagd. The Batman is donker (dus zorg voor een goede TV en verduistering in huis) en lang (dus neem de tijd), maar de cinematografie en verhaallijn zijn ijzersterk. Verder vervult Robert Pattinson zijn rol als Caped Crusader op een unieke wijze die zich door strijdlust en weemoed laat voeden. De actiescènes zijn spectaculair en je verveelt je tijdens deze drie kijkuren geen moment.

Wat vinden HBO Max-abonnees van ‘The Batman’?

Op IMDb zijn kijkers enthousiast over de nieuwe film met Robert Pattinson in de hoofdrol. The Batman scoort daar namelijk op het moment van schrijven een 8,2 uit 358.000 beoordelingen. Bij Rotten Tomatoes wordt het nog bonter gemaakt, want de publieksscore in die filmdatabase is met 87% uit meer dan 10.000 stemmen ontzettend hoog!

Verder is het natuurlijk interessant om te kijken wat de streamers hierover zeggen op social media. Die zijn overwegend heel positief, al was er vooraf natuurlijk commentaar (zoals inmiddels traditie is bij nieuwe Batman-films). De fans vinden de film lang en donker, maar zien hem tevens als een sensationeel spektakelstuk met een ijzersterke verhaallijn en een fantastisch optreden van de nieuwe hoofdrolspeler Robert Pattinson. Hieronder vind je een greep uit de reacties die online gedeeld worden.

Recensies van critici zijn goed

De meningen van critici zijn in dit geval behoorlijk gelijkgestemd, want de film krijgt op Rotten Tomatoes een uitstekende score van 85% uit 462 recensies, waarmee hij als ‘Certified Fresh’ wordt bestempeld.

Zo schrijft Liz Shannon Miller van Consequence: “Wat deze film voor elkaar krijgt, is het vertellen van een solide nieuw Batman-verhaal, één met een aantal behoorlijk meeslepende wendingen en een sterk gezichtspunt op wie de Caped Crusader nu precies is. Dat maakt het automatisch een van de betere Batman films ooit gemaakt.”

Daarentegen laat Richard Brody van The New Yorker weten: “Het onvermogen van de film om zich superhelden en superschurken voor te stellen met een betekenisvolle psychologische identiteit, gaat samen met het falen om zich gewone mensen voor te stellen met enige mate van individualiteit.”

Conclusie: ‘The Batman’ op HBO Max → Top met 4½ ⭐️

Zoals we inmiddels gewend zijn van nieuwe Batman-films, gaat de bekendmaking van nieuwe acteurs (als Robert Pattinson) en de lancering van de eerste exemplaren in reeksen initieel gepaard met commentaar. Uiteindelijk komt men hierop terug en accepteert de kijker dat het nieuwe tijdperk een eigen unieke richting in is geslagen. In dit geval is het een donkere insteek met meer emotie, waarbij elke stap in het productieproces nauwlettend is uitgestippeld. Dit belooft wat voor de rest van Matt Reeves’ Batman-films en -series die onderweg naar (de bioscoop en) HBO Max zijn. Wel vinden we Brody’s commentaar interessant en zou het een boeiende gedachte kunnen zijn om de burger van Gotham eens een grotere stem te geven en niet opnieuw te zien als mak schaap dat door Bruce Wayne gered moet worden.

Boven de scheidingslijn van 2½ ster durven we een film te kwalificeren als top en hieronder als flop. Wat ons betreft hoeven we niet lang na te denken, want The Batman was een absoluut genot om te kijken. Daarom beoordelen we de film met 4½ uit 5 sterren als top en raden we iedereen aan zelf een kijkje te nemen. De film is, net als de andere live-action films over Batman, te zien op HBO Max sinds tweede paasdag (18 april 2022). Daarnaast kun je The Batman als Premium film momenteel ook huren en kopen via Pathé Thuis.