Recensie: The Green Knight (nu in de bioscoop & vanaf 21 augustus op Amazon Prime Video)

Vandaag, op donderdag 5 augustus 2021, verschijnt de gloednieuwe en langverwachte ridderfilm The Green Knight van schrijver & regisseur David Lowery in de bioscoop. Luttele weken later, vanaf 21 augustus 2021, zal de film op Amazon Prime Video te zien zijn. Wij namen alvast een kijkje van deze bijzondere film met Dev Patel in de hoofdrol en laten je in deze recensie weten wat we ervan vonden.

→ Je kunt nu 30 dagen gratis naar alle films en series op Amazon Prime Video kijken ✅

Recensie: The Green Knight (film, 2021) → ⭐️⭐️⭐️

Voordat we vertellen wat we van de film vinden, is het natuurlijk belangrijk om te weten waar The Green Knight over gaat. Sir Gawain (Dev Patel) wordt door Koning Arthur op pad gestuurd om de confrontatie aan te gaan met ‘The Green Knight’. Deze monsterlijke, smaragdgroene ridder dwong al menig held op de knieën. Om de strijd met de ridder aan te kunnen gaan, moet Sir Gawain verschillende obstakels overwinnen, terwijl bovennatuurlijke krachten zijn tocht lijken te bedreigen. De film is een bewerking van een eeuwenoud Engels ridderroman: Sir Gawain and the Green Knight (Heer Gawein en de Groene Ridder).

Lust voor het oog

Vanaf het moment dat The Green Knight van start gaat, word je gebombardeerd met oogstrelende natuurshots en fenomenale kostuums. Althans, als je het voor elkaar weet te krijgen om de helderheid van je scherm op een hoog genoeg niveau in te stellen. Een bezoekje aan de bioscoop loont ongetwijfeld voor wie geen goede televisie in huis heeft of graag écht wilt genieten van deze film, want er is een overschot aan donkere scènes.

Toch is het elke keer weer een waar lust voor het oog als het licht door de duisternis breekt en je een prachtige rit te paard door allerlei landschappen wordt voorgeschoteld of wanneer dialogen van ridders bijna niet binnenkomen omdat je te gefocust bent op de kleinste details in de kostuums.

Dev Patel laat je knap meeleven met Sir Gawain

Daarnaast verdient de manier waarop Dev Patel zijn rol als Sir Gawain omarmt flinke waardering. Mogelijk ken je hem nog van zijn rol als Jamal in Slumdog Millionaire, Saroo in Lion of Deon in Chappie. Als kijker word je meegetrokken in zijn vertwijfeling en zwaarmoedigheid. Je gaat niet van Gawain houden, maar bent ook niet tegen hem. Je wordt door zijn onwetendheid opgeslokt en dat past bij de ingewikkelde verhaallijn. Een rol met zo’n groot deel van de schermtijd kan een film maken of breken. Gelukkig heeft Patel het hier weten te maken.

Absoluut een kijktip, maar niet voor iedereen

Toch moet je je voordat je de film aanzet wel voorbereiden op het feit dat dit geen spektakelstuk wordt met een bruisend verhaal en snelle dialogen. David Lowery heeft het tot een kunstvorm gemaakt om scènes die maar 3 seconden hoeven te duren een halve minuut in beeld te brengen. De ene kijker zal het fascinerend vinden, terwijl het op de ander maar saai overkomt.

Dat gevoel wordt versterkt door het feit dat er erg weinig wordt gesproken. De regisseur lijkt zo veel mogelijk te willen vertellen in zo weinig mogelijk woorden. Aan de ene kant is dat een dappere uitdaging, maar aan de andere kant laat het de kijker achter met meer vragen dan antwoorden. Een verwarrend en enigszins lachwekkend slotstuk versterkt dat gevoel. Wel hebben onverwachte humoristische momenten een verfrissende invloed op The Green Knight. Als kijktip willen we deze film wel bestempelen, maar niet voor iedereen. Je moet ervan houden.

The Green Knight is vanaf 5 augustus te zien in de bioscoop en vanaf 21 augustus bij Amazon Prime Video

🍿 → Vanaf donderdag 5 augustus 2021 is The Green Knight te zien in de bioscoop.

📺 → Vanaf zaterdag 21 augustus 2021 kun je deze film ook op de streamingdienst Amazon Prime Video zien. Je kunt nu 30 dagen gratis naar alle films en series op Amazon Prime Video kijken.

Details en trailer van de film

Soort: Film
Jaar: 2021
Duur: 2 uur en 10 minuten
Categorie: Avontuur, Drama, Fantasy
Regisseur: David Lowery
Scenario: David Lowery
Cast: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Barry Keoghan
Kijken: Bekijk direct op Amazon Prime Video