Recensie: Netflix’ gloednieuwe actiethriller ‘The Gray Man’ (film, 2022)

Vanaf vrijdag 22 juli zal de nieuwe actiethriller The Gray Man (2022) op Netflix te streamen zijn, maar vanaf vandaag is hij ook alvast in een select aantal bioscopen te zien. Onze recensent Emmo de Bie nam alvast een kijkje en laat je in zijn recensie weten wat hij ervan vond.

Recensie van de nieuwe Netflix-film ‘The Gray Man’ (2022)

Op papier zou The Gray Man een homerun moeten zijn. Geregisseerd door de gebroeders Russo (Avengers: Endgame), een sterrencast met onder andere Ryan Gosling (La La Land), Chris Evans (Captain America) en Ana de Armas (No Time to Die) en het hoogste productiebudget wat Netflix ooit heeft toegekend aan een speelfilm – wat kan daar aan misgaan? Helaas nog heel veel.

Het grootste probleem van The Gray Man is het generieke en uitgekauwde plot. De film gaat over Sierra Six (Ryan Gosling), een ex-gedetineerde die voor de CIA geheime moordmissies uitvoert. Wanneer Six achter een groot complot komt begint de CIA een wereldwijde klopjacht op Six, aangevoerd door de psychopathische Lloyd Hansen (Chris Evans). Het verhaal van “geheim agent ontdekt een complot en keert zich tegen zijn corrupte werknemer” is in vele actiefilms van de afgelopen twintig jaar uitgevoerd, en The Gray Man doet er maar weinig aan om dit verhaal een originele twist te geven. Met scènes, verhaallijnen en ontwikkelingen die praktisch letterlijk uit Mission Impossible of Jason Bourne films kunnen komen, voelt The Gray Man aan als dertien in een dozijn.

Het generieke plot wordt nog meer afgezwakt door het flinterdunne script. De acteurs krijgen maar weinig ruimte om hun personages ook maar iets interessants mee te geven. En dat is jammer, gezien het enorme acteertalent. Door overdreven veel expositie, uitleg en een flinke dosis “tell, don’t show” in plaats van “show, don’t tell” zijn de personages in de film meer bezig met het verhaal uitleggen dan met het uitdiepen van hun doorprikbare motivaties. Daarnaast bevat de film meerdere flashbacks met als enige doel om Six’ geschiedenis meer uit te diepen of een referentie te kunnen maken naar iets wat later in de film gebeurt. Deze pogingen tot het verdiepen van het verhaal en personages komen geforceerd en makkelijk over. Betere films in dit genre trekken de kijker in het verhaal middels kleine stukjes informatie die meer vertellen over het complot of mysterie. The Gray Man kiest ervoor om het narratief al vrij snel uit de doeken te doen, om meer ruimte te maken voor langdurige actiescènes.

Deze actiescènes zouden de hoogtepunten van The Gray Man moeten zijn. Maar na de zoveelste schiet/vecht/achtervolgingsscène beginnen deze ook hun waarde te verliezen. Daarnaast komen deze scènes ook zeer bekend en gekopieerd over. Zo zijn de grote vliegtuigscènes, achtervolgingen en vuurgevechten al eerder (en beter) gedaan in Bond, Bourne en John Wick films. Wat niet bijdraagt aan de beleving van deze actiescènes is dat Six zich met weinig moeite kan redden uit elke tegenslag en onhaalbaar scenario. Het idee van een zeer redzame held is niet onbekend, zoals in de Bourne of Mission Impossible films, maar het gemak waarmee Six zich redt uit hopeloze situaties draagt niet bij aan de spanning of hij het wel zal overleven. Dit, in combinatie met Goslings stoïcijnse acteerstijl maken de het lastig om mee te leven met zijn personage.

Al met al voelt The Gray Man aan als een mengelmoes van iconische actiefilms van de afgelopen 20 jaar, maar dan in een matige uitvoering. De overdaad van actiefilmclichés in verhaal, personages en actie zorgen voor een déjà-vu gevoel, waar de film weinig voor doet om weg te nemen. Netflix heeft aangekondigd om van de film een filmserie te willen maken, gebaseerd op Mark Greany’s Gray Man boekenreeks. Maar voordat dat gebeurt zal er eerst moeten worden gezocht naar een eigen stijl en identiteit. Voor nu is The Gray Man een rommelige wegkijkfilm die misschien de moeite waard is als je alles op Netflix al hebt gezien, maar dan zou je beter een van de eerdergenoemde filmreeksen in deze recensie nog eens kunnen kijken.

Waar en wanneer zal ‘The Gray Man’ online te zien zijn?

Vanaf woensdag 13 juli 2022 is het mogelijk om een bezoekje aan een select aantal bioscopen te brengen en daar naar The Gray Man te kijken op het witte doek. Bij Streamwijzer laten we natuurlijk echter ook altijd graag weten of en wanneer het mogelijk zal zijn om vanuit je eigen luie stoel en thuisbioscoop in je woonkamer naar de nieuwste films te kijken.

Deze titel wordt onder de vlag van streaminggigant Netflix uitgebracht. Hierdoor zal hij voor alle abonnees van het video on demand-platform kosteloos online te zien zijn vanaf vrijdag 22 juli 2022.

Verhaal en informatie van de film

De Gray Man is CIA-agent Court Gentry (Ryan Gosling), oftewel Sierra Six. Gentry, die uit een federale gevangenis is gehaald en door zijn kompaan Donald Fitzroy (Billy Bob Thornton) is gerekruteerd, was ooit een zeer bekwame, door de CIA gesteunde huurmoordenaar. Maar nu zijn de rollen omgedraaid: Sierra Six is het doelwit en hij wordt wereldwijd opgejaagd door Lloyd Hansen (Chris Evans). Deze voormalige collega van de CIA wil maar één ding: hem uit de weg te ruimen. Agent Dani Miranda (Ana de Armas) steunt hem en dat zal hij nodig hebben.

TitelThe Gray Man
Jaar2022
SoortFilm
Duur2 uur en 2 minuten
TaalEngels
CategorieActie, Thriller
RegisseurAnthony Russo, Joe Russo
CastRyan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Jessica Henwick, Wagner Moura, Dhanush, Billy Bob Thornton, Alfre Woodard, Regé-Jean Page, Julia Butters, Eme Ikwuakor, Scott Haze

Synopsis: Netflix

Emmo de Bie
Tijdens zijn Bachelor Theaterwetenschap aan de UvA heeft Emmo zijn liefde voor film en cultuur ontdekt. Hierna heeft hij de master Media & Journalistiek in Rotterdam afgerond. Momenteel houdt hij zich bezig met alle ontwikkelingen op gebied van media en cultuur, en is hij te horen in de Podcast die hij met z'n oma maakt.