Recensie: The Bad Guys (film, 2022)

Sinds april is de nieuwste animatiefilm van DreamWorks Animation op het witte doek te bewonderen. Onze recensent Emmo de Bie nam vlak voor de bioscooprelease al een kijkje bij The Bad Guys (film, 2022) en laat je in zijn recensie weten wat hij ervan vond. Inmiddels is de film ook online te koop via Pathé Thuis, waarna hij er per woensdag 10 augustus ook te huur aangeboden zal worden.

Recensie van de gloednieuwe animatiefilm ‘The Bad Guys’ (2022)

DreamWorks Animation lijkt in veel aspecten nog maar weinig op de animatiestudio die de afgelopen 20 jaar furore maakte met originele, schitterend geanimeerde en vermakelijke films als Shrek en How to Train Your Dragon. De studio berust de laatste jaren voornamelijk op vervolgfilms en franchises met kinderlijke humor en matige kwaliteit en animatie. Daarom is The Bad Guys een aangename verrassing die met originele cartooneske animatie, sterk stemwerk en een vermakelijk verhaal aantoont dat DreamWorks nog steeds films kan maken voor jong en oud.

The Bad Guys richt zich op de gelijknamige vijfkoppige groep meestercriminelen Mr. Wolf (Sam Rockwell), Mr. Snake (Marc Maron), Mr. Shark (Craig Robinson), Mr. Piranha (Anthony Ramos) en Ms. Tarantula (Akwafina), die door hun representatie in verhalen en media niet anders weten dan dat zij altijd de slechteriken zijn. De wolf is van oudsher natuurlijk altijd de slechterik in elk sprookje. Om na een mislukte kraak hun gevangenisstraf te ontlopen moeten de Bad Guys hun grootste uitdaging aangaan: goedaardig worden. Maar waar de Bad Guys dit eerst zien als een ultieme zwendel, blijkt langzamerhand dat goedheid misschien wel meer loont dan misdaad. Het “slechterik wordt goed”-verhaal is al meerdere keren verteld, maar deze vertelling weet met spectaculaire actiescènes en humor voor kinderen en volwassenen het verhaal boeiend te houden voor publiek van alle leeftijden.

The Bad Guys is een klassieke heist-film die bewust inspeelt op de clichés van een inmiddels verzadigd genre. Met getaway-drivers, laserbeveliging en krankzinnig complexe plannen waarbij falen standaard is inbegrepen, doet hij denken aan films als de Ocean’s-trilogie en Baby Driver. Door het vlotte script en sterke personages vliegt de film voorbij. Sam Rockwell (Iron Man 2, Jojo Rabbit) is enorm vermakelijk als Mr. Wolf, die met letterlijke Clooney-achtige charme het publiek en zijn doelwitten om zijn poot windt. Als leider van de groep is hij de ster van de show, maar The Bad Guys geeft ook aandacht aan de andere personages.

Akwafina (Raya and the Last Dragon, Shang-Chi) brengt, niet onverwacht, enthousiasme en humor als Ms. Tarantula, de techneut van de groep. Stand-Up Comedian Marc Maron maakt Mr. Snake tot een chagrijnige knorrepot die meer gelaagd blijkt te zijn dan verwacht. De laatste Bad Guys, Mr. Shark en Mr. Piranha, zijn de minst sterke personages uit de groep, wat hoofdzakelijk te wijten is aan het script. Mr. Shark wordt levendig ingesproken door Craig Robinson (The Office US, Brooklyn 99) maar blijft als personage qua ontwikkeling en humor onderontwikkeld. Anthony Ramos’ (Hamilton, In The Heights) Mr. Piranha wordt gereduceerd tot een druk latino-stereotype met voornamelijk scheetgrappen met als lichtpuntje zijn catchy nummer “Good Tonight” waarin Ramos zijn zangtalent laat horen.

Het gegeven dat niet alle personages even levendig zijn geschreven, wordt gecamoufleerd door de energieke, kleurrijke animatie. Met betrekking tot levensechte kwaliteit hobbelde DreamWorks vaak een beetje achter animatiestudio’s als Pixar en Walt Disney Animation Studios aan, maar met The Bad Guys zijn ze een andere, meer gestileerde weg ingeslagen. Alles in de film is vormgegeven en geanimeerd op een cartooneske wijze. Gezichtsuitdrukkingen zijn overdreven en de bewegingen van personages zijn hoekig en groots. De animatie is een opvallende combinatie van 2D en 3D, wat het gevoel geeft dat je naar een levend stripboek aan het kijken bent, compleet met splash-pages en meerdere shots tegelijkertijd op beeld als stripboek-panelen. Deze levendige en dynamische animatiestijl maken dit één van de meest originele animatiefilms van de afgelopen tijd.

Met een sterke cast, inventieve animatie en een humoristisch verhaal gevuld met (over het algemeen) sterke personages is The Bad Guys een vermakelijke heist-film voor jong en oud. Ondanks het feit dat het plot en genre inmiddels bekend terrein zijn, verpakt de film zijn boodschap over acceptatie, identiteit en vriendschap in een kleurrijke, grappige stripboek-stijl. De soms ietwat platte, maar vooral vlotte humor in combinatie met strak vormgegeven, explosieve actiescènes maken het een ideale film voor kinderen. En ondanks de soms wat vlakke personages is er ook voor het volwassen publiek meer dan genoeg om te zien.

Waar en wanneer zal ‘The Bad Guys’ online te zien zijn?

Sinds woensdag 27 april 2022 was het mogelijk om een bezoekje aan de bioscoop te brengen en daar naar The Bad Guys te kijken. Bij Streamwijzer laten we natuurlijk echter ook altijd graag weten of en wanneer het mogelijk zal zijn om vanuit je eigen luie stoel en thuisbioscoop in je woonkamer naar de nieuwste films te kijken.

Deze fonkelnieuwe animatiefilm is door DreamWorks Animation, onderdeel van Universal Pictures en hierdoor van het grote mediabedrijf Comcast Corporation. Samen met Paramount Global zal door deze organisatie later dit jaar de streamingdienst SkyShowtime gelanceerd worden. De verwachting is dat The Bad Guys daar te zien zal zijn. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

In de tussentijd worden Universal Pictures’ nieuwe films doorgaans het eerst na de bioscooplancering uitgebracht op TVOD-diensten als Pathé Thuis. Daar werd hij inderdaad in juli 2022 aan het aanbod toegevoegd. Daarnaast heeft DreamWorks Animation een samenwerking met Viaplay, waardoor deze videodienst ook nog een mogelijke kandidaat is om de uitzendrechten van The Bad Guys in de wacht te slepen.

Verhaal en informatie van de film

In deze nieuwe actiekomedie van DreamWorks Animation staat een topteam van criminele dieren voor hun grootste uitdaging ooit: brave burgers worden. Het beruchte team van de Foute Jongens bestaat uit vijf vrienden: charmante zakkenroller Mr. Wolf (Academy Award®-winnaar Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), doorgewinterde kluizenkraker Mr. Snake (Marc Maron, Glow), koele meester in vermommingen Mr. Shark (Craig Robinson, Hot Tub Time Machine-franchise), krachtpatser met een kort lontje Mr. Piranha (Anthony Ramos, In the Heights) en de scherpe ervaren hacker Ms. Tarantula (Awkwafina, Crazy Rich Asians), alias “Webs”.

Na jarenlang ontelbare roofovervallen te hebben gepleegd, worden de meest gezochte criminelen toch een keer gepakt. Mr. Wolf sluit een deal (al is hij niet van plan om zich eraan te houden) om te voorkomen dat ze de gevangenis in moeten: de Foute Jongens worden goed. Begeleid door hun mentor Professor Marmalade (Richard Ayoade, Paddington 2), een arrogante (maar schattige!) cavia, proberen de Foute Jongens iedereen wijs te maken dat ze veranderd zijn. Maar intussen komt Mr. Wolf erachter dat goed doen hem de acceptatie oplevert die hij altijd al gewild heeft. Als er dan een nieuwe schurk de stad onveilig maakt, moet Mr. Wolf de rest overtuigen om de ‘Goede Jongens’ te worden.

TitelThe Bad Guys / De Bad Guys
SoortFilm
Jaar2022
TaalEngels / Nederlands
Duur1 uur en 40 minuten
CategorieAnimatie, Actie, Komedie
RegisseurPierre Perifel
IMDb6,8 uit 28.000 stemmen
CastSam Rockwell, Awkwafina, Anthony Ramos, Craig Robinson, Marc Maron, Zazie Beetz, Lilly Singh, Alex Borstein, Richard Ayoade

Synopsis: Universal Pictures International

Emmo de Bie
Tijdens zijn Bachelor Theaterwetenschap aan de UvA heeft Emmo zijn liefde voor film en cultuur ontdekt. Hierna heeft hij de master Media & Journalistiek in Rotterdam afgerond. Momenteel houdt hij zich bezig met alle ontwikkelingen op gebied van media en cultuur, en is hij te horen in de Podcast die hij met z'n oma maakt.