Recensie: aangrijpende documentaire ‘De Moord op Marianne Vaatstra’ op discovery+

De grootste en meest bekende true crime-documentaires komen doorgaans uit het buitenland, maar discovery+ behandelt nu een aangrijpende moordzaak uit 1999 die wel erg dichtbij kwam. In deze recensie vind je wat onze indruk is van de nieuwe Original-documentaireserie De Moord op Marianne Vaatstra.

Recensie: ‘De Moord op Marianne Vaatstra’ op discovery+

Op 1 mei 1999 werd de 16-jarige Marianne Vaatstra verkracht en vermoord gevonden in een weiland in het Friese Veenklooster. De unieke documentaireserie van discovery+ duikt in vier afleveringen in het dikke dossier van de moordzaak. De eerste twee afleveringen zijn nu te zien en wij namen alvast een kijkje.

Voor het eerst maken we écht kennis met Marianne en haar naasten

Het is niet voor niets dat de moordzaak van de 16-jarige Marianne Vaatstra zo groot in het nieuws is gekomen door de jaren heen. De aantijgingen tegenover bewoners van het asielzoekerscentrum, de onderlinge beschuldigingen van buren en de vele verdachten: de zaak toonde ons de lelijkste kant van de mens. Gevoed door pure wanhoop, woede en wraak. Discovery geeft in deze documentaire echter nog een extra dimensie aan het verhaal: de emotionele achtbaan waarin vrienden en familie terechtkwamen na de moord op Marianne.

We krijgen veel te horen van Aafie Kloosterman, de beste vriendin van Marianne. Zij vertelt voor het eerst haar verhaal en dat doet ze op een manier die je constant kippenvel bezorgt. Aafie was degene die samen met haar toenmalige vriend en zusje het lichaam vond. De manier waarop zij ons meeneemt in haar, op zijn kop gezette, leven is hartverscheurend. We komen zo meer te weten over de impact die de gruwelijke moordzaak heeft op het leven van degenen die dicht bij het slachtoffer staan, maar krijgen we ook het gevoel Marianne voor het eerst echt te leren kennen. Discovery heeft dit uiterst respectvol en ontroerend op beeld vastgelegd.

Verschillende professionele invalshoeken zorgen voor een compleet beeld

Doordat er zo veel tijd voor deze documentaire is uitgetrokken (± 3 uur in totaal), krijgen we een erg compleet beeld van alle personen die met het onderzoek te maken hebben gehad. We zitten inmiddels op 2 afleveringen en hebben onder andere politierechercheurs en (misdaad)journalisten voorbij zien komen, maar kregen ook een inkijkje in archiefbeelden met verdachten, familie en vrienden die hun verhaal doen.

De meest spraakmakende gast die voor de camera verschijnt is de misdaadverslaggever Peter R. De Vries. Het voelt vreemd om hem voor de camera te zien spreken (beelden zijn opgenomen in juni 2021), terwijl hij nog geen maand later is overleden door een aanslag op zijn leven in Amsterdam. De manier waarop hij zich samen met de familie in het dossier heeft vastgebeten om de moord op te proberen te lossen is bewonderenswaardig.

Indrukwekkende reconstructie van de moordzaak

Naast de sterke combinatie van persoonlijke verhalen en verschillende professionele invalshoeken is een extra punt dat aandacht verdient de manier waarop de documentaire in elkaar zit. Prachtige dronebeelden van Friesland, af en toe een gereconstrueerd beeld, een onheilspellende soundtrack die het meest doet denken aan de Duitse Netflix-serie DARK en archiefbeelden van twee decennia geleden zorgen ervoor dat je wordt meegetrokken in de zaak. Wij hebben maar weinig Nederlandse true crime-documentaires gezien die zo goed gemaakt zijn. Een absolute kijktip.

Aflevering 3 en 4 van ‘De Moord op Marianne Vaatstra’ komen binnenkort naar discovery+

Vorige week is aflevering 1: ‘Alles Wordt Anders’ op discovery+ verschenen. Hierin worden we meegenomen naar de ontdekking van het levenloze lichaam van haar 16-jarige Marianne Vaatstra in een weiland. Alles wijst in de richting van het nabijgelegen asielzoekerscentrum, omdat de keel van Marianne drie keer is doorgesneden. Volgens velen een hoogst ongebruikelijke moordmethode die niet voorkomt in Nederland.

Vanaf vandaag is aflevering 2: ‘Liever Iemand Van Buitenaf’ te bekijken. We zien dat het politieonderzoek wijst naar Faek, een jonge asielzoeker. Hij heeft Marianne kort vóór haar dood heeft bedreigd met een keelsnede-beweging. Faek wordt opgepakt, maar er zijn geen DNA-matches. De moordenaar loopt dus nog vrij rond en de bom barst als de gemeente het plan opvat om juist nu het AZC permanent te maken. Iedereen twijfelt aan Spencer, het vriendje van Marianne. Waarom heeft hij haar niet thuis thuis gebracht tijdens die noodlottige nacht van de moord?

Op 1 oktober komt aflevering 3: ‘De Oplossing Ligt Dichterbij Huis’ op discovery+. Peter R. de Vries en de familie Vaatstra bundelen hun krachten als het politieonderzoek niets heeft opgeleverd. Peter ontdekt dat een DNA-verwantschapsonderzoek dé oplossing kan zijn om de moordenaar te traceren. Maar dat is in Nederland niet toegestaan. Daarom spant Peter een rechtszaak aan tegen de Staat der Nederlanden. Na een jarenlange strijd wordt het onderzoek toch toegestaan en levert het binnen de kortste keren een perfecte match op. De moordenaar van Marianne is gevonden… dertien jaar na haar dood.

Ten slotte zal de vierde en laatste aflevering van de documentaireserie vanaf 8 oktober te zien zijn bij discovery+. Hierover is nog geen verdere informatie naar buiten gebracht.

Alles over deze streamingdienst

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland