Recensie: rampenfilm ‘Moonfall’ (2021)

Moonfall, de nieuwe sciencefiction-rampenfilm van Ronald Emmerich, is vanaf 24 maart in Nederland in de bioscoop te zien. Halle Berre, Patrick Wilson, John Bradley en andere topacteurs schitteren in dit visueel verbluffende actiespektakel. Hier vind je onze recensie van de nieuwe film.

Hier gaat het verhaal van de film ‘Moonfall’ over

Het verhaal van Moonfall volgt de astronauten Brian Harper (Patrick Wilson) en Jocinda Fowler (Halle Berry). Wanneer een mysterieuze zwerm hun orbiter aanvalt, verandert hun missie om een ​​satelliet te repareren al snel in een regelrechte ramp. Aanvankelijk geprezen als held voor het veilig landen van de shuttle op aarde, wordt het verhaal van Harper over de mysterieuze zwarte zwerm door NASA afgewezen, waarna hij vervolgens wordt ontslagen.

Tien jaar later ontdekt NASA onafhankelijk dat de baan van de maan verschuift en dichter bij de aarde komt. Wanneer ze een missie ondernemen om de afwijking te onderzoeken, verschijnt opnieuw dezelfde zwerm die de bemanning van Harper aanviel, waarbij alle inzittenden aan boord om het leven komen. Terwijl de baan van de maan blijft veranderen, komt hij dichter bij zijn dichtstbijzijnde naburige planeet – wat gewelddadige rampen op aarde veroorzaakt, waaronder afwijkingen in de zwaartekracht, atmosferische dissipatie en tsunami’s.

Harper en zijn nieuwe partner, samenzweringstheorist K.C. Houseman (John Bradley) worden door Fowler—nu de adjunct-directeur van NASA—gerekruteerd om een ​​missie in de ruimte te lanceren. Hun doel is om de zwerm te stoppen voordat al het leven op aarde wordt vernietigd.

Recensie

Op het eerste gezicht lijkt Moonfall een ongecompliceerde actiefilm met als thema natuurrampen. Het verhaal heeft echter een paar onverwachte wendingen voor de kijker in petto die afwijken van de wegen die het meest werden bereisd door eerdere films in dit genre. Dit leidt er echter toe dat Moonfall soms het gevoel geeft dat het zijn eigen identiteit nog niet helemaal heeft gevonden. De film komt vaak over als een sciencefictionfilm of een natuurrampendrama en bereikt nooit helemaal de kruising tussen genres waar de film naar streeft.

Hoewel Moonfall met een identiteitscrisis worstelt, is het verfrissend om een ​​bijna compleet nieuwe insteek op een beproefde formule te zien. Onhandige dialogen worden vaak op de voet gered door de schijnbaar eeuwig jonge Halle Berry en Game of Thrones-ster John Bradley. Laatstgenoemde weet erin te slagen om de meest oprechte scènes vast te leggen.

Hoofdrolspeler Patrick Wilson komt af en toe over als acteur uit vervlogen tijden. In sommige scènes dikt hij het archetype ‘norse held’ net iets te veel aan en leidt hij daardoor af van elke vorm van realisme in de film. Deze overdreven benadering lijkt echter in lijn te zijn met de stijl van de acteur, zoals die in eerdere projecten te zien was, evenals met de artistieke benadering van regisseur Ronald Emmerich. Dat gezegd hebbende: bijna alle acteurs in Moonfall lijken op een bepaald moment zichtbaar te worstelen met de levering van hun teksten. Alsof iedereen zich er pijnlijk van bewust is dat niemand in een dergelijke situatie zo praat, zelfs wanneer buitenaardse wezens de maan aanvallen en natuurrampen de aarde overvloeden.

Als je een fan bent van films boordevol actie met absoluut verbluffende visuele effecten en een meeslepend sounddesign, dan is deze film zeker een must-see voor jou. Verhaalinhoud en nét iets meer diepte zouden echter geen onwelkome toevoegingen geweest zijn.

De sciencefiction-rampenfilm ‘Moonfall’ verschijnt op 24 maart 2022 in de bioscoop

Moonfall is mede geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Ronald Emmerich, vooral bekend van zijn sciencefiction- en rampenfilms als Independence Day (1996), Godzilla (1998) en The Day After Tomorrow (2004). In de film schitteren onder andere Halle Berre (Kingsman: The Golden Circle), Patrick Wilson (The Conjuring), John Bradley (Game of Thrones) en Donald Sutherland (The Hunger Games).

Moonfall is opgenomen in Montreal met een geschat budget tussen de $138 en $146 miljoen, waardoor het één van de duurste onafhankelijk geproduceerde films aller tijden is. De sciencefiction-rampenfilm verschijnt op 24 maart 2022 in Nederland in de bioscoop. De distributie in Nederland wordt verzorgd door Dutch FilmWorks, wat doorgaans betekent dat de film na de bioscooprelease eerst op TVOD-diensten als Pathé Thuis verschijnt en de rechten vervolgens worden verkocht aan een streamingdienst als Netflix of Amazon Prime Video. Hierover is echter nog niets officieel naar buiten gebracht.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.