Recensie: ‘Love in the Jungle’ (2022), een typisch datingprogramma in veel minder typische setting

De wereld is weer een nieuw datingprogramma rijker: Love in the Jungle, iedere zondag te zien op discovery+. Het idee is simpel. We hebben een handjevol sexy singles, een verblijf in een Colombiaanse jungle en… paringsrituelen uit het dierenrijk. Het is een bijzonder sociaal experiment, maar of het ook echt succesvol is moet nog maar blijken. Onze redacteur Jessica bekeek de eerste aflevering alvast en vertelt je graag of dit de moeite waard is in haar recensie.

Love in the Jungle: sociaal experiment of oppervlakkig datingprogramma?

In dit nieuwe datingprogramma worden veertien singles in een jungle gedropt. Het doel is om een partner te vinden, maar dan niet op een conventionele manier. De singles mogen namelijk niet met elkaar praten. Als wilde dieren moeten ze door middel van non-verbale communicatie de connectie aangaan, terwijl ze tussendoor verschillende paringsrituelen uitvoeren. Weten de mannen en vrouwen in dit sociale experiment hun ideale partner te vinden? Om eerlijk te zijn betwijfel ik het.

Al na een paar minuten is het namelijk duidelijk naar wat voor programma we aan het kijken zijn: een typische datingshow. De setting mag dan wel wat minder gangbaar zijn, als de deelnemers zichzelf één voor één voorstellen valt gelijk op dat de cast niet voor erg veel verrassingen zorgt. De vrouwen zijn knap en slank, de mannen gespierd. Ook opvallend is dat de singles continu van top tot teen perfect gestyled zijn. Tot zover blijkbaar het terugkeren naar de natuur.

De kandidaten moeten direct een dier kiezen waarmee ze zich vereenzelvigen. Waarom dat is wordt in de eerste aflevering eigenlijk niet duidelijk, behalve dan dat de mannen en vrouwen te pas en te onpas kunnen vertellen waarom ze zichzelf een eend, otter, tijger, schildpad, wolf, vlinder of zeester voelen. Dit is een beetje van het niveau ‘net als een mandril vind ik de billen van mijn partner belangrijk’. Zo is de toon in ieder geval gelijk gezet: tot hier lijkt dit ‘sociale experiment’ gewoon weer een kopie van de zoveelste, oppervlakkige datingshow.

Paringsrituelen en dierlijke instincten

Gelukkig maken bepaalde aspecten de show wel wat interessanter. Paringsrituelen uit het dierenrijk moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de singles zonder woorden te gebruiken tóch indruk op elkaar kunnen maken. In deze aflevering draait het om het paringsritueel van de uit het noordoosten van Azië afkomstige snorpadden. Zij gebruiken hun stekels om te vechten tijdens de bronstijd. De winnaar van dit gevecht mag een partner uitkiezen, verliezen kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden. Zo erg is het in Love in the Jungle gelukkig nog niet, maar de man die dit ‘paringsritueel’ wint mag wel met twee vrouwen op date, waar er eindelijk een normaal gesprek gevoerd mag worden. Dat is handig, want als de kandidaten geen partner vinden worden ze verbannen uit het dierenrijk.

Het feit dat de singles niet met elkaar mogen praten is overigens zowel een zege als een vloek. Normaal blinken realityprogramma’s al niet uit in diepgang, maar Love in the Jungle gaat hierdoor wel een stapje verder. Zo moeten de singles tijdens de eerste avond connecties maken aan de bar, maar is het enige wat we ze zien doen steelse blikken naar elkaar werpen. Eigenlijk blijken de dierlijke instincten dus toch niet zo ver af te liggen van wat we normaal ook al zien bij de bekende realityprogramma’s: te veel alcohol drinken, met je billen schudden en zoenen met iemand met wie je nauwelijks een woord gesproken hebt (in dit geval dus letterlijk).

Het is na het zien van aflevering 1 dan ook nog maar de vraag of dit programma nou echt zoveel anders gaat zijn dan de datingshows die we al kennen. Of hier wel échte liefde gevonden zal worden, valt ook nog te betwijfelen. Wel verwacht ik na het kijken van de eerste aflevering een hoop drama en heerlijk ongemakkelijke momenten, wordt de jungle prachtig in beeld gebracht, leren we nog iets bij over het dierenrijk en is de voice-over (een Britse David Attenborough-achtige stem die de beelden als een natuurdocumentaire presenteert) hilarisch. Love in the Jungle heeft dus zeker potentie, maar ik moet er meer van zien om te weten of het echt goed uitpakt.

Love Jungle Discovery Plus datingshow paringsrituelen dierenrijk
Serie: Love In The Jungle (2022) | Beeld: Warner Bros. Discovery

‘Love in the Jungle’ is iedere zondag te zien op discovery+

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit nieuwe datingprogramma? Je kunt de eerste aflevering nu al hier op discovery+ kijken. De komende zes weken verschijnt iedere zondag een nieuwe aflevering online. Voor meer informatie kun je ook naar ons artikel over de aankondiging van de nieuwe serie gaan → ‘Love In The Jungle’: nieuwe datingshow door nabootsen paringsrituelen uit dierenrijk.

Meer informatie over de serie

Sexy singles omarmen hun dierlijke instincten en strijden om een partner te vinden in dit wilde sociale experiment dat vraagt: kunnen mensen iets leren van de beproefde paringsrituelen van het dierenrijk?

TitelLove in the Jungle
Jaar2022
SoortSerie
Duur7 afleveringen
TaalEngels
CategorieReality, Datingprogramma
IMDb4,2 uit 10 stemmen

Synopsis: discovery+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.