Recensie: avontuurlijke film Jungle Cruise (2021) op Disney+

Vanaf 30 juli 2021 is de nieuwe avontuurlijke film Jungle Cruise met VIP-toegang te bekijken op Disney+. Wij mochten alvast een kijkje nemen bij deze gloednieuwe film met onder andere Dwayne ‘The Rock’ Johnson en Emily Blunt en vertellen je hieronder in onze recensie wat we ervan vonden.

→ Ga direct naar Disney+ om naar alle films en series van Disney, Star, Pixar, Marvel, National Geographic en Star Wars te kijken ✅

Recensie: Jungle Cruise (film, 2021)

Voordat we vertellen wat we van de film vinden, is het natuurlijk belangrijk om te weten waar hij over gaat. In Disney’s Jungle Cruise gaan de wijze schipper Frank Wolff (Dwayne ‘The Rock’ Johnson) en de onverschrokken onderzoeker Dr. Lily Houghton (Emily Blunt) op het avontuur van hun leven in op een opwindende tocht door de Amazone.

Lily reist van Londen, Engeland naar het Amazonewoud en doet een beroep op Frank’s twijfelachtige diensten om haar stroomafwaarts te begeleiden op La Quila, zijn gammele maar charmante boot. Lily is vastbesloten een oeroude boom te ontdekken met ongeëvenaarde genezende krachten, die de toekomst van de geneeskunde kan veranderen.

Het onwaarschijnlijke duo wordt samen op deze epische zoektocht gedreven en komt talloze gevaren en bovennatuurlijke krachten tegen, die allemaal op de loer liggen in de bedrieglijke schoonheid van het weelderige regenwoud. Maar naarmate de geheimen van de verloren boom zich ontvouwen, wordt de inzet nog hoger voor Lily en Frank en hun lot – en dat van de mensheid – hangt aan een zijden draadje.

Een échte avonturenfilm bomvol (stiekem toch erg vermakelijke) clichés

Stel je even voor dat je op de bank zit voor een fijne filmavond en de volgende scènes komen voorbij: een telefoongesprek wordt zonder gedag opgehangen, de schurk wordt door zijn lange en bombastische speech onderbroken in de gruweldaad en een bloedmooie vrouw wordt in slow motion gefilmd terwijl ze haar haren los gooit.

Rol jij dan met je ogen en zet je de film het liefst af? Dan is Jungle Cruise misschien niet de ideale kijktip voor jou. Avonturenfilms hebben hun geheel eigen arsenaal van scenario-clichés, waaronder (let op: spoilers) het terugvaren van de rand van een waterval, het ontsnappen door slingeren aan lianen, ademnood door spannende onderwaterscènes, Spaanse ontdekkingsreizigers en Duitse slechteriken. Je raadt het al: deze nieuwe Disney-film tikt ze stuk voor stuk af. Maakt dat hem wat ons betreft minder lekker om naar te kijken? Zeker niet. Filmclichés zijn clichés geworden met een reden.

Jungle Cruise is de Pirates van de Amazone

Als je als filmmaker er dan al voor kiest om je spektakelstuk vol te proppen met dit soort gebeurtenissen, dan kun je je bijna geen betere acteur voorstellen om ze uit te voeren dan Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Met zijn spannende actiescènes, flauwe woordgrappen en natuurlijk een vleugje romantiek is hij de aangewezen persoon van je film naar een kijkgenot te maken waarin je je geen seconde verveelt.

Vernieuwend is de film dus alleen niet te noemen. Dat komt niet alleen door de clichés, maar ook vooral doordat we veel elementen al herkennen van een razend populaire filmreeks: Pirates of the Caribbean. The Walt Disney Company heeft het geluid van rinkelende munten vast nog vers in het geheugen zitten, want met een gemiddeld budget van ± $250 miljoen en een gemiddelde wereldwijde opbrengst van zo’n $900 miljoen was deze reeks van 5 titels een ongekend succes. En nog steeds weet de entertainmentgigant inkomsten te vergaren door de films op Disney+ en andere kanalen aan te bieden.

Jungle Cruise lijkt sterk op een vervolg van Pirates of the Caribbean, maar dan in een ander scenario en landschap geplaatst. We herkennen de vergelijkbare actiescènes, schrikmomenten, fantastisch geanimeerde schurken en dieren en natuurlijk een absolute sterrencast. Laten we hopen dat deze nieuwe titel door het grote publiek net zo goed ontvangen wordt en een begin aan een nieuwe succesvolle avonturenfilmreeks gemaakt kan worden.

Eigen twist met maatschappelijke ondertoon

Wel is het belangrijk om te vermelden dat Disney met zijn tijd mee is gegaan. Het kan je tijdens het kijken van Jungle Cruise niet ontgaan dat er een paar belangrijke maatschappelijke statements worden gemaakt die vooral extra in het oog springen doordat ze niet in de tijdsgeest passen. Zo spelen vrouwenemancipatie en de acceptatie van homoseksualiteit een belangrijke rol in de film. Het goed inpassen van zulke statements in de verhaallijn is een knappe actie van de filmmakers en wat ons betreft zijn ze daar goed in geslaagd.

Vanaf 30 juli met VIP-toegang en vanaf 12 november voor alle abonnees op Disney+

Wie enthousiast is geworden, kan de film vanaf woensdag 28 juli 2021 in de bioscoop zien. Slechts 2 dagen later verschijnt hij (op vrijdag 30 juli 2021) op Disney+ tegen een eenmalige bijbetaling van €21.99. Helaas zul je voor de lancering van Jungle Cruise voor alle Disney+ abonnees wat langer moeten wachten dan gebruikelijk. De VIP-toegang vervalt niet na 90 dagen, maar na 105 dagen. Daarom zal de film vanaf 12 november 2021 op Disney+ te zien zijn voor alle abonnees zonder dat de bijbetaling vereist is.

Details en trailer van Disney-film Jungle Cruise

Soort: Film
Jaar: 2021
Duur: 2 uur en 7 minuten
Categorie: Actie, Avontuur, Familie, Fantasy, Komedie
Regisseur: Jaume Collet-Serra
Producenten: John Davis, John Fox, Dwayne Johnson, Hiram Garcia, Dany Garcia, Beau Flynn
Uitvoerend producenten: Scott Sheldon, Doug Merrifield
Verhaal: John Norville, Josh Goldstein, Glenn Ficarra, John Requa
Scenario: Michael Green, Glenn Ficarra, John Requa
Cast: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramírez, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti
Kijken: Bekijk direct op Disney+