Recensie: Jomanda is gevonden in opzienbarende docuserie ‘Lady of the Light’ op discovery+

Een paar weken geleden kondigde de streamingdienst discovery+ aan dat ze met een nieuwe documentaire zouden komen. In vier afleveringen duikt het video on demand-platform dat zich specialiseert in real-life entertainment in de bijzondere zaak rondom het spraakmakende medium. In onze recensie lees je wat wij tot nu toe vinden van Jomanda: Lady of the Light. Inmiddels zijn er twee afleveringen te zien.

Recensie: nieuwe documentaire ‘Jomanda: Lady of the Light’ op discovery+

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten waar de nieuwe docuserie van discovery+ precies over gaat. In de jaren ’90 was er niemand die niet wist wie Jomanda was. Zij zag zichzelf als de schakel tussen hemel en aarde zag en met haar paranormale krachten gaf ze als ‘engel in de blauwe jurk’ spectaculaire healings aan tienduizenden mensen. Ze werkte met bovennatuurlijke ‘witte wezens’ en haar ingestraalde water was voorzien van genezende krachten. Maar naarmate haar succes groeide en ze bekend werd met eigen shows op radio en TV, roerden ook steeds meer critici zich. Zo werd ze beschuldigd van geldklopperij en legden tegenstanders een link met de dood van actrice Sylvia Millecam, die voor haar borstkanker hulp zocht bij Jomanda. Dit werd uiteindelijk haar ondergang. Ze verhuisde naar het buitenland om een rustiger bestaan te leiden.

Ze houdt nu al jaren schuil en lijkt ieder contact te vermijden. Wie is deze vrouw? Wat heeft ze teweeggebracht en waar is ze nu precies? De streamingdienst discovery+ lanceerde op 29 oktober een gloednieuwe vierdelige documentaireserie—Jomanda: Lady of the Light—waarin Tineke de Nooij op zoek gaat naar Jomanda. Elke week zal een nieuwe aflevering online verschijnen.

AfleveringTitelWeekdagDatum
1“De Wonderen En De Gekte”Vrijdag29 oktober 2021
2“Het Zakelijk Breid En De Tol Van Een Legende”Vrijdag5 november 2021
3“Wonderen Of Waanzin”Vrijdag12 november 2021
4“Millecam En De Vlucht”Vrijdag19 november 2021

Bizarre gebeurtenissen rondom Jomanda uit de jaren ’90

In de eerste aflevering (“De Wonderen en de Gekte”) dompelt Discovery je als kijker direct onder in de opmerkelijke gebeurtenissen die plaatsvonden in de jaren ’90 rondom het medium Jomanda. Zo krijgen we allerlei archiefbeelden te zien van mensen die schudden, gillen of kruipen en legt Jomanda uit hoe ze mensen laat opereren op haar podium door ‘witte wezens’ die alleen zij kan zien. We krijgen ook een eerste inkijkje in de gevolgen die dit heeft voor de omgeving in Tiel.

De documentaire laat hier het ene na het andere bizarre beeld zien, zowel vanuit de evenementenlocatie als vanuit de huizen van aanhangers van het medium. Zo krijgen we een compleet beeld en een goede introductie in de enorme hype die in die tijd ontstond rondom Jomanda.

Voor- en tegenstanders aan het woord

Naar onze mening is een groot pluspunt van deze documentaire opnieuw (net als bij De Moord op Marianne Vaatstra) dat er veel verschillende invalshoeken worden belicht. Zo komen er aanhangers van Jomanda aan het woord en spreken we presentatoren die een dagje met haar meeliepen voor een televisieprogramma. Er nemen echter ook mensen plaats voor de camera die bij de gemeente Tiel werkten, juist veel kritiek hadden of vriendinnen van het medium zijn geworden.

Vooral in de tweede aflevering (“Het Zakelijk Brein en de Tol van een Legende”) is het belang hiervan groot, want daarin zoomt discovery+ in op de zakelijke kant van de healings. Ingestraald water werd razend populair en mensen kochten speciale Jomanda-zooltjes om van klachten aan hun voeten af te komen. We krijgen van aanhangers te horen hoeveel steun ze hebben ondervonden aan deze producten, maar spreken ook critici die betogen dat het medium een oplichtster is die gebruik maakt van de wanhoop van haar fans. Een uitstekende beschouwing die blijft boeien.

Zowel boeiend voor Jomanda-kenners als voor mensen die nog niets van haar af weten

Het leuke aan deze documentaire is dat hij interessant is voor kenners die al veel van Jomanda af wisten, maar ook absoluut voor mensen die nooit eerder van de ‘Lady of the Light’ hebben gehoord. We worden meegenomen in een tijdlijn die een overzichtelijk beeld schept van wie Jomanda was, waarna we steeds dieper ingaan op de unieke gebeurtenissen rondom haar healings. Vervolgens neemt de documentaire ons mee naar het hier en nu.

Tussen de docu door zien we namelijk al de eerste beelden van een privé-detective die op onderzoek uitgaat met als doel om Jomanda op te sporen. Volgende week, wanneer aflevering 3 (“Wonderen of Waanzin?”) uitkomt, zullen we dan ook zien dat de particulier rechercheur John Warrink samen met Tineke de Nooij het plan oppakt om het medium in Canada te bezoeken. Daarnaast zullen we dieper ingaan op de toenemende weerstand die rondom Jomanda ontstond en het begin van het einde van haar leven in Nederland inluidde. We kijken uit naar volgende week vrijdag!

Meer Nederlandse discovery+ Originals als ‘Jomanda: Lady of the Light’

De laatste maanden is Discovery vol aan het inzetten op nieuwe content, waardoor er steeds meer zelfgemaakte Nederlandstalige programma’s op de streamingdienst verschijnen. Van reality tot drama en van documentaires tot lifestyleshows: er is inmiddels heel wat op discovery+ te zien. Een paar Nederlandse kijktips:

Alles over deze streamingdienst

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland