Recensie: ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ weet ondanks rommelige opzet de kijker te raken

Halverwege hun ‘Phase Two’ was de Marvel Cinematic Universe (MCU) in een kleine identiteitscrisis beland. Na een ijzersterke finale van ‘Phase One’ met The Avengers in 2012 volgden de teleurstellende Iron Man 3 (2013) en de dramatische Thor: The Dark World (2013). Maar met de intrede van de kleurrijke, komische Guardians of the Galaxy in 2014 wist schrijver/regisseur James Gunn het MCU te voorzien van nieuw leven met humor en onverwacht gelaagde personages. Guardians of the Galaxy Vol. 3 bevindt zich op een vergelijkbaar punt, in de tweede fase van de driedelige ‘Multiverse Saga’. De kritieken tegen Marvel lopen hoog op; zo voelen alle films hetzelfde aan, mist er een duidelijke richting en worden de Disney+ series maar matig ontvangen. Om nog maar te zwijgen over de erbarmelijke ontvangst van Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). Weet schrijver en regisseur James Gunn met Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) het MCU weer nieuw leven in te blazen? Je leest wat wij vinden in onze recensie. De film is vanaf 3 mei 2023 te zien in de Nederlandse bioscoop en wordt daarna op Disney+ verwacht, omdat hij is gemaakt door het onder The Walt Disney Company vallende Marvel Studios.

In ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ brengt James Gunn terugkerende thema’s tot nieuwe hoogtes

Vol. 3 is het verhaal van Rocket – de technisch slimme, genetisch gemanipuleerde wasbeer, ingesproken door Bradley Cooper. Tijdens de film zetten de Guardians, weer onder leiding van Star-Lord a.k.a. Peter Quill (Chris Pratt), alles op alles om Rocket uit de handen te houden van diens maker – de High Evolutionary (Chukwudi Iwuji). Wat volgt is een kosmische reis met alles wat je kan verwachten van een Guardians film: sterke personages, bombastische gevechtsscènes en adembenemende special effects, doorspekt met Gunns kenmerkende humoristische schrijfwerk.

Middels meerdere flashbacks toont de film hoe Rocket is geworden wie hij nu is. Zijn verhaal is overladen met leed en verdriet. En Gunn neemt een groot risico door dit allemaal achter te houden tot de derde film. Maar dit risico betaalt zich dubbel en dwars terug. Door Rockets geschiedenis lange tijd een mysterie te laten voelt zijn achtergrondverhaal meer verdiend en betekenisvol. De Guardians-films droegen altijd al hun thema’s van vriendschap en het kiezen van je eigen familie trots op hun borst. Maar met Vol. 3 weet Gunn deze thema’s tot nieuwe hoogtes te brengen.

CGI weet emotionele snaren te raken en personages worden gelaagder

Meerdere van deze emotionele hoogtepunten komen voort uit de scènes tussen Rocket en diens otter-vriendin Lylla (ingesproken door Linda Cardellini). Het feit twee CGI-personages gedurende de film meerdere emotionele snaren weten te raken getuigt van het sterke stemacteerwerk van Cooper en Cardellini, en de levensechte wijze waarop de animators van Marvel (die de laatste tijd ook vaak de plank missloegen) deze personages tot leven weten te brengen. Sowieso zijn alle spectaculaire planeten, ruimteschepen en aliens weer gemaakt met dezelfde originaliteit, weelde en kwaliteit die je mag verwachten van een Guardians film. Voornamelijk de scènes op een bio-organische planeet met mensen in waterbeer-achtige pakken (ja, echt) tonen de creativiteit en oog voor detail van Marvels special-effects kunstenaars.

Naast Rocket en Lylla krijgen de andere Guardians ook hun momenten in het voetlicht. Peter Quill kampt met een depressie nadat een jongere, alternatieve versie van zijn geliefde Gamora (Zoe Saldaña) niks meer weet van hun relatie. Chris Pratt weet Quill’s onmacht om zijn geliefden bijeen te houden tot het hoogmoedige aan toe goed weer te geven. Zo bouwen Pratt en Gunn voort op de weg die Quill inzette in de Guardians of the Galaxy Holiday Special (2022). Ook de rest van de Guardians krijgen een diepere laag in Vol. 3. Zo tonen de komische Drax (Dave Bautista) en Mantis (Pom Klementieff) hun menselijkere kanten terwijl zij samen toch de meeste lachers op hun hand hebben. En zelfs de immer chagrijnige Nebula (Karen Gillan) ontwikkelt zich gedurende de film (en de hele Guardians-reeks) tot een complexer personage op zoek naar een thuis en familie.

Marvel Studios’ Guardians of the Galaxy Vol. 3 | New Trailer

Magistrale special effects en een humoristisch, personage-gedreven script kenmerken de Marvel-film ‘Guardians of the Galaxy 3’

Maar helaas weet de slechterik in deze film (net als in meerdere Marvel-films) niet eenzelfde gelaagdheid en motivatie met zich mee te brengen. De missie van de High Evolutionary is al vrij snel duidelijk: het verbeteren van alle wezens tot een evolutionair superieur ras. Maar zijn daadwerkelijke onderbouwing, achtergrond en motivatie blijven uit. En dat in een 2,5 uur durende film. Acteur Chukwudi Iwuji speelt de Evolutionary wel met overgave als een schizofrene, Shakespeareaanse wetenschapper met een god-complex. Zijn ogenschijnlijk vriendschappelijke flashback-scènes bieden een goed contrast met zijn latere, megalomane waanzin. Dit geeft het personage een aangename onvoorspelbaarheid. Maar het gebrek van een duidelijke drijfveer maakt zijn karakter uiteindelijk alsnog vrij eendimensionaal.

Meerdere personages verder uitdiepen, nieuwe werelden verkennen en nieuwe personages introduceren, de film heeft veel ballen om hoog te houden. Naar het einde toe misschien wel iets te veel. Uiteindelijk maken alle Guardians een dusdanige ontwikkeling mee dat Vol. 3 een waardig en bevredigend einde is voor de serie, maar om daar te komen moet Gunn toch wel door enkele creatieve hoepels springen. Zo maken meerdere personages halverwege het einde enkele vreemde beslissingen en ingewikkelde wendingen om uiteindelijk iedereen op dezelfde plek te krijgen. In de grande finale die daarna volgt brengt de film wel één van de beste vechtscènes uit het gehele MCU en een afrondend einde voor meerdere geliefde personages, maar je ziet Gunn rommelig schaken met alle personages om tot dit einde te komen. Ondanks de eendimensionale schurk en de hobbelige weg naar het einde toe weet Guardians of the Galaxy Vol. 3 dus met sterke acteerprestaties (met name Bradley Cooper), magistrale special effects en een humoristisch, personage-gedreven script de Guardians-films een waardig afscheid te geven. Hopelijk een goed teken voor de rest van het MCU.

Tijdens zijn Bachelor Theaterwetenschap aan de UvA heeft Emmo zijn liefde voor film en cultuur ontdekt. Hierna heeft hij de master Media & Journalistiek in Rotterdam afgerond. Momenteel houdt hij zich bezig met alle ontwikkelingen op gebied van media en cultuur, en is hij te horen in de Podcast die hij met z'n oma maakt.