Recensie | Escape Room (2019) op Netflix

De gloednieuwe film Escape Room is sinds oktober nieuw op Netflix. Zes vreemden krijgen een uitnodiging om mee te doen aan een Escape Room. Ze laten zich om verschillende redenen verleiden om de uitdaging aan te nemen. Al snel krijgen ze spijt van hun beslissing, maar kom hier nog maar eens uit…

Escape Room is een film uit 2019 die momenteel op Netflix Nederland te zien is. De film krijgt een 6.3 op IMDb.

Creatieve kamers

Escape Room leunt en steunt op vele onwaarschijnlijkheden. Wanneer je accepteert dat logica ver te zoeken is in deze film, dan pas kun je genieten van de schitterende sets en goede special effects. De escape rooms zijn heel gaaf gemaakt. Één van de kamers is bijvoorbeeld een levensgrote oven, bij de andere staat alles letterlijk ondersteboven. Het design van de kamers maakt daarom veel goed en houdt de kijker geboeid. Hoe wordt de volgende kamer? Er is creatief omgegaan met de afzonderlijke gevaren van de kamers, lekker afwisselend.

Als je de trailer van tevoren kijkt, heb je de mooiste kamers en alle hoogtepunten al gezien. Escape Room begint al met een bedenkelijke keuze, want de eerste scène is een van de laatste scènes. Daardoor verdwijnt een van de verrassingselementen al vanaf minuut 1, wat jammer is.

Cliché personages

De zes personages zijn enorme clichés en blijven gedurende de hele film oppervlakkig. Je krijgt eigenlijk de kans niet om met ze te sympathiseren, laat staan om met ze mee te leven. Bovendien is het gehijg en gefluister van hoofdrolspeelster Taylor Russell behoorlijk irritant. Ze hijgde en fluisterde al eerder in de Netflix serie Lost in Space. Met een meer aansprekende cast en beter uitgewerkte personages waren we al een heel eind gekomen.

Toch blijf je tijdens de film wel nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Als kijker zou je graag mee puzzelen, maar daar is helaas geen gebruik van gemaakt. Je krijgt niet genoeg mee om de puzzels te ontrafelen, dus moet je meedoen als toeschouwer aan de zijlijn. Een gemiste kans hier.

Géén horror

Escape Room ontleent veel aan Saw en deed mij daarnaast ook aan Final Destination en The Game denken. De film is in mijn ogen overigens geen horror, maar een thriller. Er is amper bloed of vieze details, het draait echt meer om de spanning en psychologische elementen. De spanning wordt wel mooi opgebouwd.

De release van Escape Room werd in sommige landen uitgesteld door het ongeluk in een escape room in Polen waarbij vijf tieners bij een brand omkwamen. Brrrrr….

Escape Room 2019 Netflix film

Escape Room 2

De voorbereidingen voor het vervolg van Escape Room zijn al in volle gang. We weten dat Taylor Russel en Logan Miller terugkeren en dat Adam Robitel aanblijft als regisseur. In oktober werden enkele nieuwe namen bekendgemaakt. Zo zullen Holland Roden (Lydia in Teen Wolf), Indya Moore (Pose), Isabelle Fuhrman (Masters of Sex) en Thomas Cocquerel (The 100) van de partij zijn in het tweede deel. De sequel wordt eind zomer/begin herfst 2020 verwacht.

Kijken of niet?

Escape Room is een aanrader als je van actie, goede visuals en spanning houdt. De film is helaas inconsequent en onlogisch, het plot is ver gezocht en de personages zijn oppervlakkig. Hier tegenover staat een mooie uitvoering, een bijzonder ontwerp van de escape rooms en lekker veel actie.

Escape Room is geen topper maar alsnog wel garantie voor een avondje vermaak. Maak het spannend, kijk eerst naar de film en eindig de avond in een echte escape room.

Gastblog

Dit artikel is geschreven door gastblogger Frédérique van SRSCK. Wil jij ook gastblogs schrijven voor Streamwijzer? Ga dan naar Gastblog om je blog in te leveren of kom met ons in contact via ons contactformulier.