Recensie: docuserie ‘Johnny vs Amber’ op discovery+ is verhelderend en onpartijdig

De meest spraakmakende strijd tussen celebrities van dit moment is ongetwijfeld de rechtszaak tussen de voormalige partners Johnny Depp en Amber Heard. Te midden van de wereldwijde publiciteit lanceerde de streamingdienst discovery+ een documentaire over de geschiedenis tussen de twee en een eerder opzienbarende gevecht in de rechtszaal. Wij namen een kijkje en laten je in onze recensie weten wat we van Johnny vs Amber vonden.

‘Johnny vs Amber’ op discovery+: scherp en compleet beeld van spraakmakende rechtszaak

Het is bijna onmogelijk om er als film- en serieliefhebbers niets over te lezen of horen: Johnny Depp en Amber Heard vechten momenteel in de rechtszaal een juridische strijd uit, waarin ze elkaar over en weer aanklagen voor astronomische bedragen van 50-100 miljoen dollar. Een paar jaar geleden werd er echter al een andere zaak groot behandeld in de rechtszaal (en dus in de media). Dit ging over de Britse tabloidkrant The Sun die Depp had omschreven als ‘wife beater’, waarna hij de krant tevergeefs aanklaagde voor smaad. Amber Heard was getuige, wat kan worden gezien als een belangrijke voorloper van het huidige proces. In de documentaire van discovery+ wordt overzichtelijk samengevat wat er allemaal is gebeurd in dit proces.

Op social media vliegen de beelden van de rechtszaak je momenteel om de oren. Je kunt de zaak online volgen via een live stream, maar er worden ook veel beelden met commentaar verspreid door mensen die een mening over de zaak hebben. Het is dan ook eerlijk en verfrissend van discovery+ om een onpartijdig beeld te schetsen van de strijd tussen de twee acteurs door de eerste aflevering te focussen op “Johnny’s Story” en de tweede op “Amber’s Story”. Zo vergeten we even de hastagstrijd tussen #JusticeForJohnny en #IStandWithAmberHeard en kunnen we ons eindelijk richten op het daadwerkelijke proces.

De documentaireserie is vooral belangrijk om te zien voor wie wel geïnteresseerd is in het proces, maar er eigenlijk nog weinig vanaf weet of het overzicht is verloren. Als je slechts flarden hebt opgevangen in nieuwsartikelen of enkel beelden op social media voorbij hebt zien komen, dan is Johnny vs Amber je kans om jezelf uit het algoritme te trekken en je te laten informeren over beide kanten van het verhaal. Dit gegeven wordt kracht bijgezet door advocaten, verslaggevers en andere betrokkenen van beide kanten van de zaak aan het woord te laten. Ook gaan de makers in op de jonge jaren van privélevens en carrières van de acteurs, waardoor we een compleet beeld krijgen van alles wat voorafging aan de problemen tussen de twee.

Daarnaast wordt er veel, en in vele gevallen schokkend en bizar, bewijsmateriaal aan de kijker getoond. Dit is kenmerkend voor deze zaak, omdat beide betrokkenen tijdens hun relatie veel hebben gefilmd en spraakopnames hebben gemaakt wanneer ze een conflict hadden met elkaar. Volgens hen was dit destijds een manier om hun problemen te documenteren en er vervolgens van te leren, maar nu blijkt het ook te dienen als informatiebron voor de rechter en degenen die de zaak via de media willen volgen. Het vele beeldmateriaal geeft je een persoonlijk inkijkje in de relatie tussen de twee.

Wie kijkt naar Johnny vs Amber krijgt een samenvatting van meerdere belangrijke gebeurtenissen die hebben geleid tot de problemen tussen Johnny Depp en Amber Heard. De juridische strijd tussen de twee wordt helder gedocumenteerd, waarbij het commentaar van betrokkenen meer verdieping verschaft die moeilijk zelf te vinden in beelden die online rondzwerven. We raden je dus zeker aan om een kijkje te nemen en bovenal om beide afleveringen te streamen. Zo krijgt je een completer beeld dan hetgeen wat jouw social media-algoritme je voorschotelt.

Waar en sinds wanneer is ‘Johnny vs Amber’ online te zien?

Vorige week werd door discovery+ aangekondigd dat de streamingdienst de gloednieuwe documentaire over de juridische strijd tussen Johnny Depp en Amber Heard zou lanceren op zaterdag 14 mei 2022. Beide afleveringen waren vanaf die dag direct online te zien. Het betreft een Original documentaireserie van de streamingdienst, wat betekent dat hij niet op concurrerende video on demand-platforms als Netflix, Disney+, Amazon Prime Video of Videoland te zien is of zal zijn.

De prijs van een discovery+ abonnement kost €3,99 per maand of €39,99 per jaar voor toegang tot de volledige Entertainment catalogus. De eerste 7 dagen zijn echter gratis voor nieuwe abonnees. Als je ook toegang wilt krijgen tot de sportsectie met onder andere wielrennen (Giro d’Italia 2022 momenteel), UFC, Grand Slam Tennis en meer evenementen, dan is de totale prijs van een lidmaatschap €5,99 p/m of €59,99 p/j.

Verhaal en informatie van de serie

Het zal niemand ontgaan zijn dat Johnny Depp en zijn ex-vrouw Amber Heard momenteel verwikkeld zijn in een rechtszaak waarin de details niet worden gespaard. Het is echter niet de eerste zaak waarin een boekje wordt opengedaan over hun turbulente liefdesleven. Eerder was er de spraakmakende zaak van Depp tegen de Britse krant The Sun die hem een ‘wife beater’ had genoemd.

Met Heard als belangrijkste getuige in deze zaak, kwam een grote hoeveelheid materiaal boven tafel in de vorm van persoonlijke video’s, geluidsopnames, foto’s en tekstberichten die nu te zien en te horen zijn in de tweedelige serie Johnny vs Amber die speciaal voor discovery+ is gemaakt. Het bewijsmateriaal wordt aangevuld en van commentaar voorzien door personen die nauw betrokken zijn bij het voormalige liefdeskoppel en de advocaten van Depp en Heard die elk hun licht op de zaak schijnen. De grote vraag die ook in deze zaak geldt: wie van de twee acteurs liegt en wie spreekt de waarheid?

TitelJohnny vs Amber
Jaar2022
SoortSerie
Duur2 afleveringen van 51 & 45 minuten
TaalEngels
CategorieDocumentaire
IMDb3,7 uit 52 stemmen
MakerEliana Capitani
KijkenBekijk direct bij discovery+

Synopsis: discovery+ via Warner Bros. Discovery