Recensie: Marvel-film ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ (2022)

Vanaf woensdag 4 mei 2022 is de nieuwste superheldenfilm van Marvel Studios op het witte doek te bewonderen. Wij namen alvast een kijkje bij Doctor Strange in the Multiverse of Madness (na de bioscoop op Disney+ te zien) en laten je in onze recensie weten wat wij ervan vonden.

Recensie van de spectaculaire superheldenfilm ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ (2022)

Ken je dat moment vlák voordat de strijd echt losbarst? Je verschuift elke paar seconden een centimeter verder naar het puntje van je stoel en voelt al dat je klamme handjes krijgt. De opzwepende muziek elke scène weer benieuwd naar wat je erna te wachten staat. Stel je een film voor die een constante afwisseling biedt van dat spannende moment voordat de bom barst en sensationele actiescènes met oogstrelende animaties. Een spektakelstuk dat doordendert en je waar je geen seconde je ogen vanaf kunt houden. Dat is Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

In deze nieuwe film van Marvel Studios gaan we direct van start met een fenomenale, en tevens uiterst verwarrende, openingsscène. We krijgen voor het eerst Xochitl Gomez in haar rol als America Chavez te zien, een divers karakter met kenmerkende USA-outfit en een speld van een Progress Flag op haar jasje. Het is jammer om te zien dat zij tussen de ervaren acteurs in het MCU (Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Benedict Wong) niet goed uit de verf komt. Of dat ligt aan het gebrek van wanhoop en weemoed dat aan haar karakter te grondslag zou moeten liggen of aan de uitstekende performances van haar tegenspelers, dat laten we aan u over. Olsen verdient in ieder geval een pluim, want zij is wederom minstens net zo betoverend als toen we haar zagen in WandaVision. Ook Cumberbatch weet echter in meerdere vormen te verrassen… En dat is alles wat we over zijn optreden kunnen zeggen zonder te veel te verklappen.

Trailer Doctor Strange Multiverse Madness Disney Plus Marvel film 2022
Film: Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) | Beeld: Marvel Studios via Disney

Samen met Doctor Strange en Wanda Maximoff / de Scarlet Witch reist America door het multiversum, een waanzinnig interessant fenomeen in het MCU waar we in Spider-Man: No Way Home (2021) al een bijzonder succesvol voorproefje van kregen. Door het multiversum te openen, krijgt Marvel de kans om oude personages weer tot leven te brengen, bekende relaties te verbuigen, karaktereigenschappen te tweaken en vooral lekker te rommelen met de grenzen van de magische wereld zoals we hem kennen. Door de film heen krijgen we daar een paar slimme en ontzettend vermakelijke invloeden van te zien, maar naar onze mening had de filmstudio hier nog meer uit kunnen halen. Daarvoor zullen we dan maar een bezoek aan de vervolgfilm moeten brengen.

Jammer genoeg laat de verhaallijn verder qua realisme te wensen over. Het spelen met het idee van het multiversum maakt dit natuurlijk al lastig, maar vooral de egoïstische en destructieve overtuigingen van de hoofdpersonages zorgen ervoor dat je je als kijker moeilijk met de karakters kunt identificeren. Daarentegen biedt het deze film ook de kans om zich ten opzichte van de andere titels in het MCU te laten kenmerken door spannende (en soms zelfs ietwat enge) scènes. Dat is een waardevolle toevoeging voor veel fans, maar let dus wel op met het kijken met kinderen. Verder stipten we aan dat het gros van de vertelling een aaneenschakeling van sensatie is, maar het laatste halfuur van de film weet zich op dit gebied helaas niet te meten aan de eerste anderhalf. Vooral de trage, ‘corny’ stukjes na het slotgevecht, het vreemde en vooral plotselinge einde en de uitermate slechte mid- en after-credits scènes geven het gevoel van een nare nasmaak.

Toch weten al deze kleine imperfecties bij elkaar slechts een klein deukje te slaan in deze verder ontzettend vermakelijke film. Als kijker krijg je door de buitenaardse visuele effecten vaak het idee alsof je in een bizarre droom bent beland. Daarnaast verveel je je door de muzikale sensatie en constante staat van strijdlust geen moment en zitten er voor de échte Marvel-fans nog een paar hele welkome verrassingen in de film verwerkt. We raden je zeker aan om zelf een kijkje te nemen, want dat is Doctor Strange in the Multiverse of Madness dubbel en dwars waard.

Waar en wanneer zal ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ online te zien zijn?

De gloednieuwe film Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) is gemaakt door Marvel, onderdeel van The Walt Disney Company. Daarom is nu al met zekerheid te zeggen dat de film zal worden toegevoegd aan het aanbod van Disney+ in Nederland, de streamingdienst waar ook de rest van de superheldencatalogus van deze geliefde filmstudio te zien is.

We weten alleen nog niet precies op welke datum dit zal gebeuren. Wel kunnen we een voorzichtige schatting doen. De afgelopen twee Marvel-films waren Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings en Eternals. De eerstgenoemde film over Shang-Chi ging in bioscooppremière op 1 september 2021, waarna hij op 12 november 2021 online verscheen bij Disney+ (een gat van 72 dagen). Vervolgens zaten er in totaal 70 dagen tussen de bioscoop en streaming release van Eternals (3 november 2021 – 12 januari 2022).

We weten dat Disney ongeveer 70 dagen rekent tussen de bioscooplanceringen en streaming premières. De bovenstaande data bevestigen die keuze van The Walt Disney Company. Mocht het weer ongeveer 70 dagen duren na de bioscooprelease op 4 mei, dan verwachten we Doctor Strange in the Multiverse of Madness rond 13 juli 2022 online bij Disney+. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

Verhaal en informatie van de film

In Marvel Studios’ Doctor Strange in the Multiverse of Madness onthult het MCU de Multiverse en verlegt het zijn grenzen verder dan ooit tevoren. Met hulp van bekende en nieuwe helden verkent Doctor Strange de gevaarlijke realiteiten en uithoeken van de Multiverse en neemt hij het op tegen een mysterieuze, nieuwe vijand.

TitelDoctor Strange in the Multiverse of Madness
Jaar2022
SoortFilm
Duur1 uur en 55 minuten
GenreActie, Avontuur, Fantasy
Releasedatum4 mei 2022
RegisseurScott Derrickson
CastBenedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Michael Stuhlbarg, Rachel McAdams, Patrick Stewart, Adam Hugill

Synopsis: The Walt Disney Company