Recensie: documentaire ‘Dead Man’s Switch: A Crypto Mystery’ op discovery+

In een fascinerende nieuwe discovery+ Original-documentaire verdwijnt een cryptocurrency-mogul plotseling van de aardbodem. De 30-jarige Gerald Cotten, CEO van het Canadese cryptobedrijf QuadrigaCX, zou in India zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. De versleuteling van zijn $215 miljoen in crypto is ook plotseling niet meer vindbaar. Wat schuilt er achter dit gigantische mysterie met een enorme groep van gedupeerde handelaars die nog steeds wachten op hun geld? Wij namen een kijkje bij Dead Man’s Switch: A Crypto Mystery en laten je hier in onze recensie weten wat we ervan vonden.

→ Je kunt nu 7 dagen gratis naar alle programma’s en exclusieve series op discovery+ kijken ✅

Hier gaat ‘Dead Man’s Switch’ op discovery+ over

Voordat we vertellen wat we van de documentaire vonden, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten welk verhaal erin wordt verteld. De Canadese Gerald Cotten is CEO van Canada’s grootste cryptocurrency exchange: QuadrigaCX. Op 30 november 2018 reisde hij naar India om een weeshuis te openen en zijn huwelijksreis te vieren. Negen dagen later was hij naar verluidt dood door de ziekte van Crohn en was 215 miljoen dollar aan cash en cryptocurrency plotseling verdwenen.

Een maand later, toen zijn weduwe Jennifer Robertson zijn dood aan de wereld bekendmaakte via een post op de Quadriga exchange website, sprongen schuldeisers, journalisten, regelgevers en cryptocurrency enthousiastelingen op het verhaal, vastbesloten om tot op de bodem uit te zoeken wat er met Gerry is gebeurd en wie de sleutels tot het fortuin van 115.000 schuldeisers in handen had. Door middel van interviews met sceptici, onafhankelijke journalisten, financieel analisten, compliance toezichthouders, vrienden en schuldeisers wordt het verhaal van Gerry’s leven, dood en zakelijke transacties verteld.

Recensie: dit vonden wij van de cryptodocumentaire ‘Dead Man’s Switch’ op discovery+

Eigenlijk zou je deze 1,5 uur-durende documentaire eenvoudig in drie stukken kunnen knippen. Eerst worden we door de documentairemakers meegenomen in de opkomst van de cryptomunten en de manier waarop QuadrigaCX uitgroeide tot de grootste crypto exchange van Canada. Zowel voor leken in de cryptowereld als voor echte kenners is dit goed te volgen, wat door de documentairemakers knap gedaan is in de veelal ontastbare wereld van de digitale munten. We krijgen meteen een breed beeld van wie er allemaal betrokken zijn geweest bij het onderzoek en krijgen voor de camera veel verschillende invalshoeken te horen. Dat zorgt voor een heldere tijdlijn van de opkomst van QuadrigaCX.

“Waar is het geld, Gerry?”

Vervolgens komen we volgens officiële documentatie te weten hoe de 30-jarige CEO Gerald Cotten plotseling aan zijn einde zou zijn gekomen en in welke financiële misère de schuldeisers van zijn bedrijf achterbleven. De persoonlijke verhalen van private investeerders die hun geld in aan deze jonge ondernemer toevertrouwden zijn aangrijpend. Het is hartverscheurend om te horen hoe betrokkenen alles kwijt zijn geraakt door toedoen van deze ene man, die op het oog zo vriendelijk overkwam. Je vraagt je, net als de schuldeisers, niets anders af dan: “Waar is het geld, Gerry?”

In de tuktuk door India om zijn laatste uren te onderzoeken

Ten slotte nemen vasthoudende journalisten ons mee in hun onderzoek naar de “dood” van Gerry en de mysterieuze omstandigheden waaronder zijn laatste uren geslagen zouden hebben. Wat ons betreft is dit het sterkste deel van de documentaire. Een journalist vliegt naar India om in de tuktuk te stappen en elke stap van Gerry in het land te traceren. Hij raakt verstrengeld in tegenstrijdige verhalen, ontbrekende documenten en mogelijk zelfs mysterieuze middelen om een schijndood op te wekken.

Een verlichtende documentaire in de schimmige wereld van de cryptocurrency

Dead Man’s Switch is een verlichtende documentaire in de schimmige wereld van de cryptocurrency die ons confronteert met menselijke hebzucht en het gevaar van blindelings vertrouwen. We zullen nog niet verklappen hoe de documentaire eindigt, maar het enige wat we vertellen is dat het je aan het denken zet over het lot van Gerald Cotten en de gedupeerden. Het zal ons benieuwen of er nog ontwikkelingen in deze zaak zullen komen in de toekomst. Als dat het geval is, hopen we dat discovery+ er net zo’n spannende nieuwe documentaire over uitbrengt als vervolg.

Meer opzienbarende documentaires op de streamingdienst

Sinds de Nederlandse lancering is Discovery vol aan het inzetten op nieuwe content, waardoor er steeds meer zelfgemaakte programma’s op de streamingdienst verschijnen. Daaronder vallen ook heel veel indrukwekkende documentaires. Zo kun je op discovery+ kijken naar De Moord op Marianne Vaatstra, maar ook bijvoorbeeld naar Jomanda: Lady of the Light.

Verder gingen we recentelijk op onderzoek uit en vonden we 10 toffe films, series en documentaires over Bitcoin en crypto. Als het onderwerp je interesseert of als je er graag als beginner iets over zou willen leren, dan is het het zeker waard om eens een kijkje bij die titels te nemen. Ze zijn te bekijken op verschillende streamingdiensten, waaronder discovery+, YouTube, Netflix en andere online platforms. Veel kijkplezier!


Synopsis: Discovery