Fans spreken schande over de Klassieker: “Wat een rampavond”

Afgelopen woensdagavond 5 april om 20:00 uur ging de tweede halve finale van de KNVB beker van start. In een bomvolle Kuip speelde Feyenoord de Klassieker tegen Ajax. Al vanaf het fluitsignaal was het een beladen duel waarin de spanningen hoog opliepen, met twee keer een staking van de wedstrijd tot gevolg. Fans zijn allesbehalve te spreken over deze absurde Klassieker, zo blijkt uit de reacties op social media. Je kunt de volledige match via ESPN terugkijken, bijvoorbeeld middels de onderstaande twee providers.

Woede om het gedrag van ‘supporters’ tijdens de Klassieker

Al na 21 seconden werd de wedstrijd voor het eerst stilgelegd. Achter het doel staken thuissupporters vuurwerk af, waardoor er hevige rookwolken ontstonden. Na een paar minuten kon het duel pas weer worden hervat. Feyenoord had de eerste grote kans en kon de wedstrijd leiden, maar de Ajax-doelman redde het schot van de Mexicaanse spits Giménez. In de veertiende minuut opende aanvoerder Dušan Tadić het scorebord (0-1) na de voorzet van rechtsback Jorge Sánchez. Net voor rust kwamen de Rotterdammers op gelijke hoogte door Giménez die de bal via de voorzet van Jahanbakhsh het doel van Rulli in kopte.

Na de rust voerde Feyenoord de druk op, maar het was Ajax die de 1-2 via Klaassen scoorde. Tien minuten later werd de wedstrijd echter gestaakt door wangedrag van supporters. Klaassen werd geraakt op zijn achterhoofd door een aansteker uit het publiek. Het hoofd van de middenvelder bloedde hevig, waardoor de wedstrijd vanwege de veiligheid voor de spelers werd stilgelegd. De grote vraag was of de wedstrijd nog wel kon worden uitgespeeld.

In totaal lag de wedstrijd nog eens 28 minuten stil. Tijdens de staking pakte assistent-trainer van Feyenoord John de Wolf de kans om de supporters aan te spreken ‘hun verstand te gebruiken’. Uiteindelijk werd deze krankzinnige Klassieker uitgespeeld. De stand bleef na de onderbreking hetzelfde, waardoor Ajax een plek in de finale van het KNVB-bekertoernooi bemachtigde.

Statement vanuit de KNVB

Inmiddels heeft de KNVB een reactie gegeven op de beladen wedstrijd van gisteravond. Hier volgt een deel van het statement:

🗣️ “Dit ondanks de voorzorgsmaatregelen, zoals netten op verschillende plaatsen in het stadion. Onlangs is er een speler door een supporter geslagen en nu is er opnieuw een dieptepunt bereikt. Duizenden mensen gaan naar het stadion om de spelers te zien voetballen. Dan is het krankzinnig dat zij op het veld kennelijk niet veilig zijn. Natuurlijk nemen clubs en organisaties voorzorgsmaatregelen, maar het begint bij de intenties van de daders. Als je niet voor het voetbal naar het stadion komt, maar om te rellen, blijf dan vooral weg: het voetbal, de clubs, de echte supporters en de spelers zijn beter af zonder jou.”