Kijkers zuur over het commentaar van Jacqueline Govaert

Op dinsdag 7 mei 2024 was het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2024. Achttien landen lieten live hun inzending aan de wereld horen. Traditiegetrouw verzorgen Cornald Maas en Jan Smit voor het nodige commentaar tijdens de optredens. De Volendammer wordt echter vervanger door Jacqueline Govaert. De zangers van Krezip mocht gisteravond voor het eerst commentaar leveren op alle acts. Maar of kijkers thuis daar zo blij mee zijn…

→ Je kunt nu 14 dagen gratis naar alle programma’s, films en series op NLZIET kijken ✅

Eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2024

Na maanden van voorbereidingen was het op dinsdag 7 mei 2024 zover: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2024. Kijkers thuis konden weer genieten van alle verschillende optredens. Voor het eerst mochten ook drie landen uit de Big Five in de halve finale optreden. Engeland, Duitsland en Zweden gaven alvast een voorproefje voor de grote finale op zaterdag.

Voor de andere landen was het billenknijpen geblazen, want tien van hen stroomden door naar de finale. Dit betekent dat we van vijf landen helaas afscheid moeten nemen. Uiteindelijk zien we Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Kroatië, Ierland en Luxemburg terug in de finale. Joost Klein zien we donderdag 9 mei tijdens de tweede halve finale terug, waar hij met zijn lied Europapa gaat optreden.

Kijkers verdeeld over het commentaar van Jacqueline Govaert

De uitzendrechten van het Eurovisie Songfestival zijn in handen van de AVROTROS. Hierdoor worden alle drie de uitzendingen van het muziekspektakel uitgezonden op NPO 1. Kijkers worden tijdens de optredens voorzien van Nederlands commentaar. Dit wordt normaalgesproken gedaan door Cornald Maas en Jan Smit. Laatstgenoemde zien we echter niet terug in het commentatorshokje. Voor hem in de plaats is gekozen voor Jacqueline Govaert. De zangeres van Krezip is geen onbekende voor het Eurovisie Songfestival, want ze zit eveneens in de selectiecommissie. Deze leden zijn verantwoordelijk voor het kiezen van de Nederlandse inzending.

Jacqueline Govaert mocht tijdens de eerste halve finale voor het eerst live op tv commentaar geven op alle optredens. Kijkers zijn echter verdeeld over haar debuut. Zo zou ze volgens veel mensen te ‘zuur’ en negatief zijn over alle optredens. Iemand schrijft: “Heeft Jacqueline Govaert nog wat positiefs te zeggen vanavond of gaan we alleen maar zeiken?“. Toch vinden veel kijkers haar commentaar ook een verademing. Een ander zegt: “Overigens de heerlijk onderkoelde sarcastische commentaren van Jacqueline Govaert zijn wel een verademing.” Bekijk hieronder een greep uit de reacties.

Tweede halve finale vindt plaats op donderdag 9 mei 2024

Joost Klein brengt namens Nederland het opzwepende Europapa ten gehore. De Friese performer is ingedeeld in de tweede halve finale op donderdag 9 mei en is dan als zestiende aan de beurt, waarmee hij de afsluitende act van de avond is. Naar schatting zal hij dus rond 22:30 uur staan te hakken op het podium. Hij moet het opnemen tegen onder meer België, Zwitserland, Denemarken en Oostenrijk.

Het optreden belooft bijzonder te worden, als we Joost Klein en zijn creatieve team mogen geloven. Zo heeft Gover Meit (eerder bekend als Stefano Keizers) aangegeven dat er iets gaat gebeuren wat we nog nooit gezien hebben op het Eurovisie-podium.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.