Boze reacties van fans na restant NAC Breda – Willem II: “Bier gooien bij achterstand loont”

Een kleine twee weken geleden stond de Brabantse derby tussen NAC Breda en Willem II op het programma in de Keuken Kampioen Divisie. Het staartje van de wedstrijd werd echter gestaakt door voorwerpen die vanuit het publiek na een tegengoal op het veld werden gegooid, waarna de wedstrijd vandaag afgespeeld werd zonder toeschouwers en camera’s. Daarin wist de thuisploeg in de laatste minuut van de reguliere speeltijd op gelijke hoogte te komen, tot groot ongenoegen van voetbalfans.

Brabantse derby eindigt na achterstand thuisploeg en staking tóch in gelijkspel

De Brabantse derby was op vrijdag 14 april inmiddels 74 minuten bezig en stond nog steeds op een bloedeloze tussenstand van 0-0. Toen kwam uitploeg Willem II echter op voorsprong door een goal van Elton Kabangu, waar de thuissupporters absoluut niet tevreden mee waren. Ze gooiden bekers en vuurwerk op het veld, wat uitmondde in een staking van de wedstrijd volgens de nieuwe regels van de KNVB. Vandaag, op dinsdag 25 april om 14:30 uur, werd het laatste kwartier van de wedstrijd hervat. Daarin bleef het het grootste gedeelte van de match 0-1, maar wist Ezechiel Banzuzi in de 90e minuut de gelijkmaker tussen de doelpalen te krijgen.

Brabantse DERBY GESTAAKT na vuurwerk en bier op het veld ❌ | Samenvatting NAC Breda - Willem II

Fans zijn boost: “Bivakmuts op, pilsje gooien en tadaa, je kunt uitgerust aan een slotoffensief beginnen”

Door deze uitslag lijken fans van Willem II, maar ook andere voetballiefhebbers vanuit heel Nederland, vooral boos op de KNVB. Ze vragen zich af of de nieuwe stakingsregels wel het gewenste effect hebben. Zo schrijft bijvoorbeeld @NobodyELSe1985: “En wie had nu voordeel… de club met het wangedrag… was er al bang voor.” Hieronder vind je een greep uit de reacties op social media.

Overigens zijn dit niet de enige geluiden die op social media te horen zijn. Zo zijn er ook supporters van NAC Breda die wél tevreden zijn met het feit dat de club in de laatste minuut terug in de wedstrijd wist te komen. Hieronder vind je enkele berichten die zij online deelden.

Broodnodige punten richting ontknoping KKD

De controverse rondom deze einduitslag is extra groot in het licht van de aanstaande ontknoping van de Keuken Kampioen Divisie. Met nog slechts vier wedstrijden te gaan naderen we de einduitslag van dit seizoen. Daarbij staan PEC Zwolle en Heracles Almelo met respectievelijk 76 punten en 73 punten met ruime overtuiging bovenaan het klassement, maar vooral bij NAC Breda is elke punt momenteel essentieel. Zij staan momenteel met een totaal van 53 gelijk met VVV-Venlo, al neemt het Noord-Brabantse team op doelsaldo de lagere zevende positie in. Willem II staat momenteel op de vierde plaats in de voorlopige eindnotering met 60 punten op zak. Beide teams liggen momenteel overigens nog wel op koers voor de play-offs voor promotie naar de Eredivisie, waaraan de zes teams van plek 3 t/m 8 mogen deelnemen.

PlaatsClubPuntenGespeeldVorm
1 🏁PEC Zwolle7634➖ ✅ ❌ ✅ ✅
2 🏳️Heracles Almelo7334✅ ✅ ❌ ➖ ✅
3 🔸Almere City FC6334➖ ✅ ✅ ✅ ➖
4 🔸Willem II6034➖ ✅ ✅ ✅ ✅
5 🔸MVV Maastricht5634✅ ✅ ✅ ✅ ❌
6 🔸VVV-Venlo5334❌ ➖ ❌ ❌ ➖
7 🔸NAC Breda5334➖ ✅ ✅ ✅ ❌
8 🔸FC Eindhoven5134❌ ➖ ✅ ❌ ➖
9De Graafschap4634❌ ➖ ✅ ✅ ❌
10ADO Den Haag4634✅ ❌ ➖ ✅ ❌
11Telstar4634✅ ❌ ❌ ❌ ✅
12Jong AZ4434❌ ✅ ❌ ❌ ➖
13Roda JC Kerkrade4234❌ ❌ ➖ ❌ ➖
14Jong PSV4134❌ ❌ ❌ ✅ ✅
15Jong Ajax4034❌ ✅ ✅ ✅ ❌
16Helmond Sport3834❌ ✅ ❌ ➖ ➖
17FC Dordrecht3334✅ ❌ ✅ ❌ ➖
18FC Den Bosch3334✅ ❌ ❌ ❌ ❌
19TOP Oss3234❌ ➖ ❌ ➖ ❌
20 🚩Jong FC Utrecht2634✅ ❌ ✅ ❌ ❌

Statement vanuit de KNVB

Op 6 april deelde de KNVB een set aangescherpte maatregelen na incidenten op het veld, een bericht met beslissingen die volgden na de problemen bij de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax begin deze maand. Hieronder vind je wat de nieuwe regels van de voetbalbond op dit gebied nu precies zijn:

🗣️ “Als voorwerpen op het veld worden gegooid, dan besluit de scheidsrechter het spel stil te leggen en gaan de teams en scheidsrechters naar de kleedkamers. Als zij de wedstrijd hervatten en er worden opnieuw voorwerpen op het veld gegooid, dan besluit de scheidsrechter de wedstrijd definitief te staken. Als een speler of scheidsrechter vanuit het publiek met een voorwerp wordt geraakt, dan besluit de scheidsrechter direct de wedstrijd definitief te staken.”
– KNVB


Afbeelding ter illustratie