Wanneer wordt PSV landskampioen in 2024?

Op zondag 3 maart 2024 stond de Eredivisie-kraker tussen PSV en Feyenoord op het programma. Het spannende duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Met nog tien wedstrijden en tien punten voorsprong op de nummer twee komt de 25e landstitel voor de Eindhovenaren steeds dichterbij. Het is dan ook allang niet meer de vraag óf de ploeg van Peter Bosz er met de titel vandoor gaat, maar wanneer PSV officieel landskampioen kan worden. We zetten de mogelijke scenario’s voor je op een rij.

PSV en Feyenoord spelen gelijk

Op zondag 3 maart stonden PSV en Feyenoord oog in oog met elkaar. Op papier beloofde de wedstrijd al een spannende pot te worden. Dit bleek ook zo te zijn, want beide ploegen waren ontzettend aan elkaar gewaagd. Na slechts vier minuten opende Malik Tillman namens PSV het scorebord. Lang bleef het niet bij 1-0, want in de 22e minuut scoorde Feyenoord de gelijkmaker. Met deze eindstand klonk het rustsignaal. In de tweede helft waren het de Rotterdammers die op voorsprong kwamen. Niet lang daarna scoorde PSV de 2-2. Tot het laatste fluitsignaal bleef het een verhitte strijd. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een gelijkspel (2-2).

Voor het duel stond PSV op 65 punten uit 23 wedstrijden. Hierdoor was de voorsprong op Feyenoord (55 punten uit 23 wedstrijden) tien punten. Bij winst had de ploeg van Peter Bosz de voorsprong kunnen vergroten. De Rotterdammers hadden echter als doel om het gat te verkleinen. Door het gelijkspel blijft de afstand tussen de nummer één en twee echter tien punten.

Wanneer kan PSV landskampioen worden?

Het gelijkspel tegen Feyenoord was pas de derde wedstrijd waarin PSV puntenverlies leed. Alleen tegen Ajax (1-1) en FC Utrecht (1-1) verloor het dit seizoen punten. De Eindhovenaren staan dan ook met 66 punten uit 24 wedstrijden stijf bovenaan in de Eredivisie. Het is dan ook geen grote verrassing dat PSV er naar alle waarschijnlijkheid met de landstitel vandoor gaat. Maar wanneer kan het feest in Eindhoven officieel losbarsten?

Met nog tien wedstrijden te gaan zijn er namelijk meerdere scenario’s mogelijk. Het eerste scenario is dat PSV blijft winnen en helemaal geen puntenverlies leidt. Als Feyenoord ook alles blijft winnen en het gat dus tien punten blijft, dan vindt de kampioenswedstrijd op donderdag 25 april 2024 plaats. De Eindhovenaren spelen dan de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen. Na dit duel staan er nog maar drie speelrondes op het programma.

Mocht Feyenoord wel punten verspelen, dan is het voor PSV mogelijk om eerder kampioen te worden. Stel dat de Rotterdammers drie duels achter elkaar verliezen, dan kan PSV op zijn vroegst op 2 april tegen Excelsior de landstitel winnen. Uiteraard kunnen de Eindhovenaren nog steeds punten verspelen. Zij spelen onder andere nog thuis tegen FC Twente en AZ. Hierdoor kan het zo maar zijn dat PSV pas in de laatste twee Eredivisie-duels landskampioen wordt.

Eindhovenaren kunnen records neerzetten

Naast het winnen van de 25e landstitel uit de clubhistorie, kan PSV ook nog een aantal records binnenslepen. Zo kunnen de Eindhovenaren de vroegste kampioen ooit worden én de meeste punten uit een Eredivisie-seizoen behalen. Door geen enkel duel te verliezen, kan de ploeg van Peter Bosz tevens de tweede Eredivisie-club ooit worden die ongeslagen kampioen wordt. Dit gebeurde alleen in 1994/1995 toen Ajax onder leiding van Louis van Gaal er met de landstitel vandoor ging.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.