Aanvulling op je Stemwijzer: provinciespecials van ‘De Grote Podcastlas’

Het aftellen is begonnen, want de laatste dagen voor de Verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschappen zijn inmiddels aangebroken. Op woensdag 15 maart 2023 mogen we naar de stembus, dus de websites van de Stemwijzer en het Kieskompas draaien overuren. Op zoek naar een creatieve aanvulling op je vooronderzoek? Beluister dan vooral de provinciespecials van De Grote Podcastlas, opgenomen en gelanceerd in aanloop naar de verkiezingen.

Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen op 15 maart 2023

Laten we beginnen bij het begin: wat staat er deze week eigenlijk op het spel bij de Provinciale Statenverkiezing? Deze verkiezing gaat om het aanstellen van de leden van de Provinciale Staten in Nederland. Elke vier jaar stemmen de stemgerechtigde Nederlandse inwoners hiervoor. Meerdere politieke partijen hebben naast landelijke ook provinciale en regionale afdelingen die zich met de lokale politiek bezighouden. Daarnaast kun je ook stemmen op partijen die je niet kent van de landelijke politiek, maar die enkel in de regio actief zijn. In de onderstaande video van de NOS wordt uitgelegd wat de Provinciale Staten precies doen.

Van extra belang is het gegeven dat je indirect ook stemt voor de Eerste Kamer, omdat de Provinciale Staten op 30 mei aanstaande de leden van deze politieke samenstelling kiezen. Daarnaast stemmen we woensdag tevens voor de 21 waterschappen die Nederland telt. Zij hebben onder andere als taken om Nederland te beschermen tegen overstromingen door beheer van dijken en sluizen, maar ook het zuiveren van afvalwater en het zorgen voor voldoende water. Belangrijke zaken, dus het is van essentieel belang dat je als Nederlandse kiezer woensdag naar de stembus gaat.

Provinciespecials van ‘De Grote Podcastlas’

Goed, nu weten we wat er te kiezen valt. Maar hoeveel weet jij nou eigenlijk écht over de provincies in Nederland? En sterker nog: wat weet je eigenlijk van de provincie waar je zélf in woont? Die vraag bood stof tot nadenken voor de drie heren van De Grote Podcastlas. Daarom hebben zij in de afgelopen weken twaalf afleveringen van elk ongeveer 45 minuten gelanceerd over de provinciën in ons land.

De drie hosts duiken in elke aflevering in de geschiedenis van de provincies, maar bespreken ook het politieke bestuur, toeristische hotspots en interessante feitjes. Dat doen ze onder andere aan de hand van quizjes waar je als luisteraar aan mee kunt doen. Vanochtend verscheen de twaalfde en laatste aflevering online. Hieronder vind je wanneer elke episode van de provinciespecials gelanceerd is.

 • 30 januari: Drenthe
 • 2 februari: Noord-Holland
 • 6 februari: Limburg
 • 9 februari: Overijssel
 • 13 februari: Zeeland
 • 16 februari: Friesland
 • 20 februari: Noord-Brabant
 • 27 februari: Groningen
 • 2 maart: Gelderland
 • 6 maart: Zuid-Holland
 • 9 maart: Flevoland
 • 13 maart: Utrecht

In ‘De Grote Podcastlas’ bespreken drie geografen normaal gesproken elke week een nieuw land

De Grote Podcastlas is een audioversie van de atlas, gepresenteerd door drie geografen: Max, Leon en Hugo. Normaal gesproken nemen ze je elke week mee op reis naar een ander land en vertellen ze de mooiste verhalen en de meest opvallende feitjes aan de hand van vaste thema’s. Van landen die het beste en het slechtste zijn in bepaalde zaken, tot lokale lekkernijen en beroemdheden. De drie presentatoren hebben allemaal een achtergrond in geografie en hebben verschillende interesses. Zo is Leon nu campagnemedewerker, werkt Max als adviseur en docent cartografie en houdt Hugo zich bezig met de inrichting van de openbare ruimte. Ze hebben allemaal hun favoriete reisbestemmingen, van natuur en cultuur tot onontdekte pareltjes.

De Grote Podcastlas is te beluisteren op al je favoriete podcastapps, waaronder Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Ook kun je als abonnee van Podimo naar alle afleveringen luisteren. Een lidmaatschap is normaal gesproken de eerste maand voor €0,99 uit te proberen, maar als bezoeker van Streamwijzer kun je nu maar liefst drie maanden gratis luisteren naar alle podcasts op de streamingdienst.


Afbeelding ter illustratie