Deze 5 programma’s over unsolved mysteries moet je zien

Unsolved Mysteries is natuurlijk een van Netflix‘ best bekeken true crime-series, waarvan het derde seizoen in oktober 2022 gelanceerd werd. Maar ook bij discovery+ kunnen ze er wat van. Op deze streamingdienst vind je een hoop interessante documentaires over onopgeloste (moord)zaken. Wij zetten onze top 5 voor je op een rijtje.

5x Interessante programma’s over unsolved mysteries

5. JonBenét: An American Murder Mystery (2019)

In 1996 werd in de Amerikaanse staat Colorado de zesjarige JonBenét Ramsey vermoord. Zij was vooral bekend als schoonheidskoningin en winnares van vele missverkiezingen, waardoor er veel aandacht was voor haar zaak… niet in de minste plaats omdat er ook geen dader werd gevonden. Uiteindelijk leidde dit tot het duurste moordonderzoek dat er ooit gedaan is, maar nog steeds zonder resultaat. In 2019 dook Investigation Discovery voor hun driedelige documentairereeks in de onopgeloste zaak, en met succes: er werd nieuw bewijs gevonden.

4. The Diana Investigations (2022)

Een van de bekendste onopgeloste zaken ooit is natuurlijk de dood van prinses Diana. Op 31 augustus 1997 kwam zij door een auto-ongeluk om het leven, maar was dit voorbedachte rade? Door haar invloedrijke gedrag werd gevreesd dat zij de monarchie onderuit zou kunnen halen, dus daarom werden er snel vraagtekens gezet bij haar overlijden. In deze documentaire krijgen we inzicht in de twee grote politieonderzoeken die uitgevoerd werden na Diana’s dood.

3. Who Killed Biggie and Tupac? (2022)

Who Killed Biggie And Tupac Discovery Plus
Serie: Who Killed Biggie and Tupac? (2022) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

De dood van Tupac Shakur en Notorious B.I.G. hield de gemoederen in de jaren negentig behoorlijk bezig. Vlak na elkaar werden de rivaliserende rappers doodgeschoten, maar de moordzaken kwamen nooit voor de rechter en echte verdachten werden er niet aangewezen. Werden de mannen slachtoffer van gewelddadige drugsgangs of van de corrupte Amerikaanse politie? Betrokkenen, toenmalige FBI-agenten en bevriende rappers komen in deze driedelige documentaireserie aan het woord om hopelijk eindelijk antwoord te geven op de grote vraag: who killed Biggie and Tupac?

2. The Atlanta Child Murders (2019)

In 1980 werd Amerika opgeschrikt door een seriemoordenaar die 29 voornamelijk arme zwarte kinderen ontvoerde en vermoordde. Lang werd er gezocht naar de dader, waarvoor uiteindelijk Wayne Williams werd aangewezen. Maar tot op de dag van vandaag twijfelt men of hij daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de moorden, iets wat hij zelf nog altijd ontkent. In deze documentaire wordt de zaak geanalyseerd. Is het bewijs krachtig genoeg of is er toch meer aan de hand?

1. The Man Without a Heart (2022)

The Man Without a Heart Discovery Plus
Serie: The Man Without A Heart (2022) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

Het lichaam van de 45-jarige Miguel Ángel Martínez Santamaría werd in 2005 gevonden aan de oever van een van de rijkere delen van Zweden. Zelfmoord, zo oordeelde de politie. Tijdens een tweede autopsie werd er alleen een belangrijk detail ontdekt: Miguel had geen hart meer. Ook een deel van zijn lever was uit zijn lichaam verwijderd. Steeds meer verdachte zaken over het moordonderzoek kwamen daarna naar boven. Want waarom zijn er bijvoorbeeld geen foto’s van de eerste autopsie? Miguels zus Blanca gaat samen met een onderzoeksjournalist op onderzoek uit. Lukt het ze de waarheid boven tafel te krijgen?

Meer informatie over deze streamingdienst

Op Streamwijzer kun je altijd terecht voor het laatste nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Wil je ook andere liefhebbers van discovery+ ontmoeten om kijktips met elkaar uit te wisselen en inspiratie op te doen? Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: discovery+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.