Dit is het programma van Nederland tijdens de Davis Cup Finals

Wie dacht dat het gedaan was met alle grote tenniswedstrijden, heeft het goed mis. We mogen onze tennistoppers namelijk nog in actie zien tijdens de finaleronde van de Davis Cup Finals. Tijdens dit internationale tennistoernooi strijden de acht laatste landenteams na de vorige knock-outfase om de uiteindelijke winst. Ook TeamNL heeft zich weten te kwalificeren, waardoor het net als vorig jaar zal gaan strijden voor de felbegeerde beker. Maar tegen wie komt Nederland in actie en wanneer staan alle wedstrijden op het programma? Het gehele tennistoernooi is live te volgen via Ziggo Sport.

Nederland heeft zich gekwalificeerd voor de finaleronde van de Davis Cup Finals 2023

Aan de vorige ronde van de Davis Cup Finals deden in totaal 16 landenteams mee. Australië en Canada hebben zich als finalisten tijdens de vorige editie al veilig gespeeld, waardoor er nog 14 plekken overbleven. Twee daarvan werden via een wildcard vergeven aan Italië en Spanje. De overige 12 landen moesten via een kwalificatieronde een ticket bemachtigen voor de groepsfase van het internationale tennistoernooi.

Ook Nederland moest zich eerst een weg acen door de kwalificaties. Deze werden eerder dit jaar van 3-5 februari gehouden. In totaal deden 24 teams hieraan mee, waarvan de helft dus nog moest afvallen. De Nederlandse tennissers namen het tijdens deze wedstrijd op tegen Slowakije. Met een score van 4-0 wist TeamNL zich met volle overtuiging veilig te spelen voor de groepsfase van het grote internationale toernooi.

Nederland werd ingedeeld in groep D

Maar tegen wie speelde Nederland in de groepsfase van de Davis Cup Finals? Tijdens de loting in Malaga is TeamNL terechtgekomen in groep D, waar het oog in oog kwam te staan met Kroatië, Finland en de Verenigde Staten. Vooral laatstgenoemde land werd verwacht niet gemakkelijk te zijn om te verslaan. De USA is met 32 zeges namelijk recordhouder van het toernooi. Ook moesten de Nederlandse profs het moeten opnemen de Kroatische Borna Coric en Marin Cilic en stonden zij oog in oog met de Fin Emil Ruusuvuori.

PositieLand
1🇭🇷 Kroatië
2🇳🇱 Nederland
3🇺🇸 Verenigde Staten
4🇫🇮 Finland

De beste twee teams uit iedere poule gingen door naar de knock-outfase. Deze wordt dus gespeeld van 21-26 november in Malaga. Verrassend genoeg bleken Finland en Nederland door de stromen naar de finaleronde. Tenniscoach Paul Haarhuis had vooraf overigens al wel veel vertrouwen in zijn ploeg. Voor TeamNL kwamen Tallon Griekspoor (ATP-25), Botic van de Zandschulp (ATP-47), Gijs Brouwer (ATP-147), Wesley Koolhof (ATP dubbel-1) en Matwé Middelkoop (ATP dubbel-36) in actie. Helaas was Tim van Rijthoven nog steeds aan het herstellen van zijn elleboogoperatie, waardoor hij het kampioenschap aan zich voorbij moet laten gaan.

Speelschema van alle TeamNL-wedstrijden

De wedstrijden tijdens de groepsfase van de Davis Cup Finals werden in vier verschillende steden gespeeld. Nederland speelde zijn matches in Split, Kroatië. Iedere ontmoeting bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel. De beste twee teams uit iedere poule stromen door naar de knock-outfase. Inmiddels zijn de in de volgende ronde beland en die is in Málaga (Spanje). Om er voor te zorgen dat jij geen enkele rally hoeft te missen, hebben we alle matches van TeamNL inclusief Nederlandse starttijden in het schema hieronder gezet.

DatumWedstrijdTijd (NL)UitslagKijken
12 september🇳🇱 Nederland – 🇫🇮 Finland15:00 uur✅ 2 – 1▶️ Kijk direct
14 september🇳🇱 Nederland – 🇺🇸 Verenigde Staten15:00 uur✅ 2 – 1▶️ Kijk direct
17 september🇳🇱 Nederland – 🇭🇷 Kroatië15:00 uur❌ 1 – 2▶️ Kijk direct
23 november🇮🇹 Italië – 🇳🇱 Nederland10:00 uur…?▶️ Kijk direct

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.