Programma van het WK Turnen vandaag: dinsdag 3 oktober 2023

Het WK Turnen 2023 is in volle gang. Zo’n 500 atleten uit meer dan 80 verschillende landen strijden binnen hun discipline toestelturnen negen dagen lang om de hoogste podiumplekken. Naast de felbegeerde wereldtitels is het WK Turnen in Antwerpen de laatste kans om teamtickets voor de Olympische Spelen in 2024 binnen te slepen. Inmiddels is dag 4 aangebroken. Benieuwd wat het programma van het WK Turnen vandaag is? In dit artikel geven we je een handig overzicht inclusief tijden met alle onderdelen die er op dinsdag 3 oktober op de planning staan.

Programma van het WK Turnen vandaag: dinsdag 3 oktober 2023

Gisteren was het de beurt aan de dames om zich te kwalificeren voor de verschillende losse onderdelen en de teamfinales. Benieuwd waar je vandaag naar kunt kijken? Dinsdag staat volgens het programma in het teken van de teamfinale van de mannen. De kwalificaties hiervoor waren op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Van de in totaal 24 deelnemende landen stroomt de top acht door naar deze grote finale.

Het Nederlandse team gaan we vandaag helaas niet in actie zien. Zij eindigden op de elfde plek in het landenklassement. Hoewel TeamNL niet in de finale staat, hebben zij wel een teamticket voor de Olympische Spelen veilig gesteld. Dit is de tweede keer dat een volledig mannelijk turnteam af zal reizen naar de Spelen. Welke landen we wél vandaag gaan zien? Japan, de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Italië, Zwitserland en China hebben zich gekwalificeerd. Zij zullen dus tijdens de landenfinale in actie komen.

WedstrijdTijdDivisie
Finale teams mannen19:30 uur🇯🇵 Japan
🇺🇸 Verenigde Staten
🇬🇧 Verenigd Koninkrijk
🇨🇦 Canada
🇩🇪 Duitsland
🇮🇹 Italië
🇨🇭 Zwitserland
🇨🇳 China

Meer informatie over het WK Turnen 2023 in Antwerpen

De oorsprong van het WK Turnen gaat al meer dan 100 jaar terug. Het eerste wereldkampioenschap vond namelijk al in 1903 plaats. Een ‘echt’ werelds evenement was het toen nog niet, want er deden alleen deelnemers uit België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland mee. Nederlandse sporters hoeven voor dit mondiale eindtoernooi niet ver te reizen, want het wereldkampioenschap strijkt dit keer neer in Antwerpen. Gymnasten van over de hele wereld zullen hier strijden voor de felbegeerde titels en laatste plaatsen voor de Olympische Spelen in 2024 (Parijs).

Er zijn verschillende toestellen waar de gymnasten zich in kunnen specialiseren. Voor de mannen zijn er zes verschillende onderdelen: de vloer, voltige, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en de rekstok. De enige elementen die zowel de mannen als vrouwen beoefenen zijn de vloer en de sprong. Ook staat bij beiden de individuele meerkamp en wedstrijden in teamverband op het programma. De vrouwen beoefenen naast vloer en sprong ook de brug met ongelijke leggers en de evenwichtsbalk.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.