Programma van Nederland op het EK Waterpolo (vrouwen)

Na het ongekende succes van de Nederlandse waterpolovrouwen op het WK, is het nu tijd om te schitteren op het Europees kampioenschap. Van 5 tot en met 13 januari staat namelijk het EK Waterpolo 2024 voor de deur. In totaal gaan zestien landen met elkaar de strijd aan voor de eretitel en de startbewijzen voor het WK Zwemmen én de Olympische Spelen. Maar hoe ziet het speelschema voor de Nederlandse waterpolovrouwen eruit? Tegen welke landen nemen zij het op in de groepsfase? Mogelijk gaat de NOS weer highlights van het toernooi uitzenden en in dat geval zijn die momenten ook online via NLZIET te streamen.

EK Waterpolo start begin januari 2024

Het nieuwe jaar start direct met een Europees kampioenschap. Dit toernooi wordt voor de vrouwen en mannen tegelijkertijd georganiseerd. Van 5 tot en met 13 januari 2024 is het de beurt aan de dames. De mannen beginnen een dag eerder en eindigen de competitie op 16 januari. In eerste instantie zouden beide toernooien worden georganiseerd in Netanya in Israël. Vanwege de oorlog heeft de zwembond het kampioenschap verplaatst. Hierdoor is de competitie nu opgesplitst.

De mannen spelen in Kroatië. In de plaatsen Dubrovnik en Zagreb om precies te zijn. De vrouwen spelen het kampioenschap in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Niet alleen de locatie is aangepast. Ook de oorspronkelijke datum is een stuk opgeschoven. Het toernooi zou namelijk van 7-21 oktober 2023 plaatsvinden. In maart werd besloten om het evenement te verplaatsen naar begin januari. Hierdoor zou er tijdens het seizoen slechts één onderbreking zijn, in plaats van twee wegens het WK Zwemmen in Doha begin februari.

Speelschema in groepsfase voor Nederland tijdens het EK Waterpolo 2024

In totaal doen er 16 landen mee aan het EK Waterpolo. Het speelschema van het toernooi werkt dit jaar net iets anders dan voorgaande edities. Er is een nieuwe opzet, waarbij alle landen eerst zijn verdeeld over twee divisies. Deze verdeling is gebaseerd op de eindrangschikking van het vorige Europees kampioenschap. De top acht beste landen wordt verdeeld over twee poules binnen divisie 1. Dit gebeurd vervolgens ook met de resterende acht landen uit divisie 2. Er zijn uiteindelijk vier poules binnen twee divisies.

Nederland eindigde vorige editie op de vierde plaats, waardoor zij terecht zijn gekomen in divisie 1. Zij spelen in Groep A tegen Hongarije, Kroatië en Griekenland. Alle nummers 1 en 2 uit divisie 1 stromen door naar de knock-out fase. De nummers 3 en 4 nemen het op tegen de beste twee landen per poule uit divisie 2. Als Nederland dus bij de twee beste landen uit de groep hoort, zijn zij rechtstreeks door naar de top acht. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden te vinden.

DatumWeekdagWedstrijdTijd
5 januariVrijdag🇳🇱 Nederland – 🇭🇷 Kroatië19:00 uur
6 januariZaterdag🇳🇱 Nederland – 🇭🇺 Hongarije19:00 uur
7 januariZondag🇳🇱 Nederland – 🇬🇷 Griekenland18:30 uur

WK Zwemmen en Olympische Spelen

De eretitel is niet eens de belangrijkste prijs voor veel teams. Er staan namelijk nog drie toegangsbewijzen voor het WK Zwemmen in Doha op het spel. Ook is er slechts één ticket voor de Olympische Spelen te verdienen. Deze is voor het land dat dit toernooi het hoogste eindigt. De Nederlandse waterpolo vrouwen hebben echter voor beide evenementen al een plek bemachtigd. In juli wonnen zij namelijk voor het eerst in 32 jaar het WK Waterpolo. Spanje verloor de finale, maar heeft zich net als Nederland hierdoor wel gekwalificeerd.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.