Dit is het programma voor de Oranje Leeuwinnen bij de Nations League voor vrouwen

Na het spannende WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland mogen de Oranje Leeuwinnen zich opmaken voor de eerste editie van de UEFA Women’s Nations League. Aan het toernooi doen in totaal 51 landen mee. Er staat veel op het spel, want men kan felbegeerde toegangsbewijzen verdienen voor de Olympische Spelen 2024 in Frankrijk. Deze week start de groepsfase van de gloednieuwe competitie. Maar hoe ziet het programma eruit voor het Nederlands elftal? We zetten alle matches voor je op een rij in een overzichtelijk speelschema. Alle matches van Oranje worden op tv uitgezonden, waardoor deze online (terug) te kijken zijn via NLZIET.

Speelschema van Nederland tijdens de Women’s Nations League

Na een korte pauze kunnen de Oranje Leeuwinnen weer volop aan de bak tijdens de Women’s Nations League. Het internationale kampioenschap wordt al een aantal jaar voor mannen georganiseerd. Dit seizoen vindt echter de eerste editie voor vrouwen plaats. De groepsfase start op 21 september. Aan het toernooi doen in totaal 51 landen mee, waaronder Nederland. Er valt veel te verdienen, want de twee beste landen worden beloond met een toegangsbewijs voor de Olympische Spelen in 2024.

Alle teams worden in de eerste fase opgesplitst in drie divisies. Deze scheiding is gebaseerd op de rangschikking op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. De twee hoogste divisies (A en B) bestaan ieder uit 16 landen die zijn verdeeld in vier potten. In divisie C zitten de overige landen. Zij worden in 5 groepen van 3 of 4 landen gescheiden. Na afloop van de poulefase kwalificeren de vier groepswinnaars uit divisie A zich voor de finaleronde. Landen uit divisie B en C spelen promotie- en degradatiewedstrijden.

De loting voor de groepsfase vond plaats op 2 mei 2023. Nederland kwam samen met Spanje, Noorwegen en Denemarken in pot twee van divisie A terecht. Uit elke pot wordt een land getrokken voor de poules. De ploeg van Andries Jonker is tijdens de loting in groep 1 terechtgekomen. Daar moet TeamNL strijden tegen Engeland (pot 1), België (pot 3) en Schotland (pot 4). Hieronder is het speelschema inclusief Nederlandse tijden te vinden waarop de Oranje Leeuwinnen in actie komen.

DatumWeekdagWedstrijdTijd (NL)
22 septemberVrijdag🇧🇪 België – 🇳🇱 Nederland20:30 uur
26 septemberDinsdag🇳🇱 Nederland – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland20:00 uur
27 oktoberVrijdag🇳🇱 Nederland – 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland…?
31 oktoberDinsdag🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland – 🇳🇱 Nederland20:45 uur
1 decemberVrijdag🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland – 🇳🇱 Nederland20:45 uur
5 decemberDinsdag🇳🇱 Nederland – 🇧🇪 België…?

Andere poules uit divisie A

De Oranje Leeuwinnen spelen in groep 1 dus tegen Engeland, België en Schotland. Maar hoe zien de overige poules uit divisie A eruit? In groep 2 zien we Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Portugal terug. Laatstgenoemde land is overigens geen onbekende tegenstander voor Oranje. De twee teams stonden tijdens het WK nog tegenover elkaar. Groep 3 bestaat uit Duitsland, Denemarken, IJsland en Wales.

In de laatste groep wordt gestreden door Zweden, Spanje, Italië en Zwitserland. Een zware pot met de huidig wereldkampioen en derde finalist van het afgelopen WK. Hieronder zijn alle poules te vinden. De groepswinnaars plaatsen zich voor de finales, terwijl de laagste plekken moeten vechten om degradatie te voorkomen.

Groep 1

PositieHuidige standLand
1🟢 Finaleronde🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
2🇳🇱 Nederland
3🚩 Kwalificatie degradatie play-offs🇧🇪 België
4🔴 Degradatie divisie B🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland

Groep 2

PositieHuidige standLand
1🟢 Finaleronde🇫🇷 Frankrijk
2🇳🇴 Noorwegen
3🚩 Kwalificatie degradatie play-offs🇦🇹 Oostenrijk
4🔴 Degradatie divisie B🇵🇹 Portugal

Groep 3

PositieHuidige standLand
1🟢 Finaleronde🇩🇪 Duitsland
2🇩🇰 Denemarken
3🚩 Kwalificatie degradatie play-offs🇮🇸 Ijsland
4🔴 Degradatie divisie B🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales

Groep 4

PositieHuidige standLand
1🟢 Finaleronde🇸🇪 Zweden
2🇪🇸 Spanje
3🚩 Kwalificatie degradatie play-offs🇮🇹 Italië
4🔴 Degradatie divisie B🇨🇭 Zwitserland

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.