Programma van alle acht landen tijdens de Davis Cup Finals 2023

Na de WTA Finals, Billie Jean King Cup en ATP Finals staat het volgende grote tennistoernooi in november voor de deur. Gisteren is namelijk de finaleronde van de Davis Cup Finals 2023 van start gegaan in het Spaanse Málaga. Van 21 tot en met 26 november 2023 strijden de acht overgebleven landen in de knock-outfase voor de titel. Ook Nederland heeft zich gekwalificeerd. Maar hoe ziet het programma er tijdens de finale van de Davis Cup Finals 2023 eruit?

In het kort: wat is de Davis Cup?

De Davis Cup is een groot internationaal tennistoernooi voor mannen, waarbij er gestreden wordt door verschillende landenteams tijdens het enkel- en dubbelspel. De competitie staat al sinds 1900 steevast op de kalender en stond eerst bekend onder de naam International Lawn Tennis Challenge. Het mondiale evenement is later echter vernoemd naar de Amerikaanse tennisspeler Dwight Davis. De Internationale Tennisfederatie is verantwoordelijk voor de organisatie. Voor de vrouwen is de Billie Jean King Cup in het leven geroepen, waarbij eveneens internationale landenteams tegen elkaar strijden.

Deelnemende landen aan de Davis Cup Finals 2023

Het gehele tennistoernooi bestaat uit vijf competities, waarbij de absolute wereldtop van het hoogste niveau strijdt voor de felbegeerde Davis Cup. De overige niveaus spelen om promotie of degradatie naar een hogere/lagere klasse. Het hoogste niveau staat bekend als de Davis Cup Finals. In september was de groepsfase van het internationale tennistoernooi. In totaal namen zestien landen het tegen elkaar op. Zij werden verdeeld in vier groepen met ieder vier landenteams. De twee beste ploegen uit iedere groep plaatsten zich voor de knock-outfase van het toernooi.

Nederland kwam tijdens de groepsfase terecht in poule D en moest het opnemen tegen Finland, Kroatië en de Verenigde Staten. De ploeg van Paul Haarhuis won van Finland (2-1) en de Verenigde Staten (2-1). Nadat de Finnen wonnen van Team USA was de groepswinst binnen voor TeamNL. Naast alle profs uit ons koude kikkerlandje zijn ook Canada, Tsjechië, Australië, Italië, Servië, het Verenigd Koninkrijk en Finland door naar de finaleronde.

Programma van de Davis Cup Finals 2023

De finaleronde van de Davis Cup Finals start met de kwartfinales. Canada bijt op 21 november om 16:00 uur het spits af tegen Finland. Op donderdag 23 november is het de beurt aan Nederland. De ploeg van Paul Haarhuis neemt het om 10:00 uur op tegen Italië. Het wordt dus in de ochtend klaarzitten om ‘onze’ tennissers aan te moedigen. Doordat de finaleronde plaatsvindt in het Palacio de Deportes José María Martín Carpena in Málaga (Spanje), is de lokale tijd hetzelfde als Nederlandse tijd.

Er staat overigens tijdens de eerdergenoemde matches veel op het spel, want de winnaars stromen door naar de halve finales. Op zondag 26 november om 16:00 uur staat de grote finale gepland. Om niks te hoeven missen van alle partijen, is hieronder een overzicht met tijden terug te vinden.

DatumTijd (NL)WedstrijdRonde
21 november16:00 uur🇨🇦 Canada – 🇫🇮 Finland¼ Kwartfinale
22 november16:00 uur🇨🇿 Tsjechië – 🇦🇺 Australië¼ Kwartfinale
23 november10:00 uur🇮🇹 Italië – 🇳🇱 Nederland¼ Kwartfinale
23 novemberVanaf 16:00 uur🇷🇸 Servië – 🇬🇧 Verenigd Koninkrijk¼ Kwartfinale
24 november16:00 uur❓ – ❓½ Halve finale
25 november12:00 uur❓ – ❓½ Halve finale
26 november16:00 uur❓ – ❓🏆 Finale

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.