Prime Video-abonnement wordt tot 43% duurder in Europa, maar Nederland heeft geluk

Amazon heeft bekendgemaakt dat de prijzen van streamingdienst Prime Video verhoogd gaan worden. Nederland lijkt de dans te ontspringen; hier blijven de abonnementskosten naar verluidt namelijk hetzelfde. Klanten die een abonnement via Duitsland hebben moeten binnenkort wel meer gaan betalen, en in bepaalde landen vindt er zelfs een prijsstijging van 43% plaats.

→ Je kunt nu 30 dagen gratis naar alle films en series op Amazon Prime Video kijken ✅

Prijzen Amazon Prime Video gaan in Europa omhoog, behalve in Nederland

Het Amerikaanse bedrijf Amazon gaat de prijzen voor zijn bezorg- en streamingdienst Prime Video verhogen in Europa. Omdat het video on demand-platform in Nederland nog voet aan de grond probeert te krijgen, blijven de prijzen hier gelijk. Hiermee zijn wij de enigen de dans ontspringen. Hier blijf je dus €2,99 per maand per betalen na een gratis proefperiode van 30 dagen.

Voor Duitse Prime-abonnees was het abonnement altijd al duurder en vindt er nu ook een stijging van 30 procent plaats. Hier gaat een Prime-lidmaatschap in het vervolg €8,99 per maand kosten. In Spanje, Italië en Frankrijk vindt er zelfs een prijsstijging van 39 tot 43 (!) procent plaats en zijn leden in het vervolg maandelijks €4,99 (Spanje en Italië) of €6,99 (Frankrijk) kwijt. Eerder steeg de prijs in de Verenigde Staten ook al, waar abonnees inmiddels 15 dollar per maand of 139 dollar per jaar betalen.

De wijzingen worden van kracht vanaf 15 september, maar wel alleen voor nieuwe leden of mensen die hun abonnement verlengen. Of een dergelijke prijsstijging later ook doorgevoerd wordt in Nederland, is op dit moment nog niet bekend.

Hoge inflatie en bedrijfskosten leiden tot prijsstijging

Een woordvoerder van Amazon heeft verklaard dat de prijsstijging vooral voortkomt uit de verhoogde transportkosten, de hoge inflatie en de fikse bedrijfskosten. Een andere reden om de prijzen omhoog te gooien, is dat er meer content voor het video on demand-platform ontwikkeld wordt, wat natuurlijk ook geld kost.

Zo heeft Amazon Prime Video met de nieuwe The Lord of the Rings-serie The Rings of Power een gigantische titel in de wacht gesleept, maar moesten ze hiervoor wel diep in de buidel tasten. Alleen voor de rechten betaalde het bedrijf al 250 miljoen dollar. Omdat er vijf seizoenen aan zitten te komen, wordt geschat dat de serie in totaal zo’n 1 miljard dollar gaat kosten. Per aflevering betekent dit dat Amazon rond de 58 miljoen dollar kwijt is. Hiermee is dit de duurste serie ooit.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.