Dit krijgen de winnaars van Roland Garros aan prijzengeld

Eindelijk is het populaire Grand Slam-tennistoernooi Roland Garros weer begonnen. Kijkers kunnen genieten van meer dan 800 prachtige matches en nog veel meer oogverblindende rally’s mogen. Na een paar weken spelen zal het uiteindelijk ook tijd worden om de balans op te maken tijdens de grote finales. Maar wat krijgt een tennisser als hij of zij Roland Garros weet te winnen? Tijd om alle feiten op rij te zetten. De grote finales van aankomend weekend zijn wederom live te kijken via discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

Wie speelden er vorig jaar in de finales van Roland Garros?

Maar eerst doen we even een korte terugblik naar het verleden. Wie hebben het meest recent de eindronde van het grote Franse tennistoernooi bereikt? Bij de vrouwen was het Karolína Muchová die voor een grote verrassing onder veel kijkers door zich te plaatsen voor de grote finale op zaterdag 10 juni. In een zinderende halve finale van wel drie uur (!) kon de Tsjechische in de derde set toeslaan en haar tegenstandster Aryna Sabalenka verslaan. Extra bijzonder: voor de 26-jarige Muchová werd het haar eerste Grand Slam-finale. Ze moest het daar opnemen tegen de 22-jarige Iga Swiatek. De Poolse wist in twee sets haar tegenstander Beatriz Haddad Maia buitenspel te zetten, waardoor ze de kans kreeg om haar derde Roland Garros-titel kan binnenhalen.

Bij de mannen waren de finalisten Novak Djokovic en Casper Ruud op zondag 11 juni. In de eerste halve finale nam Alcaraz het op tegen Djokovic. Doordat de laatstgenoemde prof won, maakte hij kans om zijn 22e Grand Slam-titel binnen te slepen. De Serviër wist eerder dat jaar al de Australian Open te winnen. In de tweede halve finale stond de Noorse Ruud lijnrecht tegenover de 26-jarige Zverev. Beide mannen kwamen in 2022 ook al ver in het tennistoernooi. Zo strandde Zverev het jaar ervoor in de halve finale en was Ruud de verliezend finalist.

Wat krijgt de winnaar van Roland Garros dit jaar?

De grote finale bereiken is vanzelfsprekend al een enorm knappe prestatie. Maar wat krijgt de winnaar van Roland Garros eigenlijk? Uiteraard mag de kampioen de zilveren trofee de lucht in houden. Naast deze beker staat er ook een flinke som prijzengeld op het spel. Zo is er voor het gehele toernooi een totaal van meer dan 53 miljoen euro gereserveerd. Vlieg je er in de eerste ronde uit? Dan mag je al het allerminst schamele bedrag van €73.000 mee naar huis nemen. Hoe verder je komt in de competitie, hoe meer geld er te verdienen valt. Echter stapelen de bedragen zich niet op. Dus als een tennisser er in de derde ronde uit ligt, krijgt hij of zij niet nogmaals het bedrag uit de vorige twee speelrondes bij het totaal bedrag opgeteld.

Win je Roland Garros? Dan heb je de tennisjackpot te pakken. Zo is er voor beide winnaars 2,4 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag is voor de mannen en vrouwen gelijk, wat in de tenniswereld zeer gebruikelijk is. Ook voor de verliezend finalist is er een troostprijs. Zo mogen zij alsnog 1,2 miljoen naar huis meenemen. Hieronder staat het prijzengeld voor het enkel-, dubbel- en rolstoelspel in vijf aparte schema’s overzichtelijk gepresenteerd.

Mannen/vrouwen enkeltoernooi

PrestatiePrijzengeld
1️⃣ Eerste ronde€73.000
2️⃣ Tweede ronde€110.000
3️⃣ Derde ronde€158.000
4️⃣ Vierde ronde€250.000
¼ Kwartfinale€415.000
½ Halve finale€650.000
🥈 Verliezend finalist€1,2 miljoen
🏆 Winnaar€2,4 miljoen

Mannen/vrouwen dubbelspel

PrestatiePrijzengeld
1️⃣ Eerste ronde€17.500
2️⃣ Tweede ronde€27.500
3️⃣ Derde ronde€43.500
¼ Kwartfinale€80.000
½ Halve finale€148.000
🥈 Verliezend finalisten€295.000
🏆 Winnaars€590.000

Gemengd dubbelspel

PrestatiePrijzengeld
1️⃣ Eerste ronde€5.000
2️⃣ Tweede ronde€10.000
¼ Kwartfinale€17.500
½ Halve finale€31.000
🥈 Verliezend finalisten€61.000
🏆 Winnaars€122.000

Rolstoeltoernooi

PrestatiePrijzengeld
1️⃣ Eerste ronde€8.000
¼ Kwartfinale€11.000
½ Halve finale€18.000
🥈 Verliezend finalist€30.000
🏆 Winnaar€60.000

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.