Ook prijsverhogingen voor Viaplay-abonnees bij verschillende providers

Afgelopen week werd in onze publicatie duidelijk dat een Viaplay-abonnement in Nederland zeer binnenkort 14 tot 33 procent duurder zou worden. Inmiddels is een maandabonnement al duurder en ben je voor een jaarabonnement vanaf 2 maart 2023 meer kwijt. Nu bevestigen ook woordvoerders van Ziggo, KPN en DELTA tegenover de redactie van Streamwijzer dat hun klanten in de nabije toekomst meer gaan betalen om naar Formule 1dartsPremier League– en Bundesliga-voetbal te kijken.

Ziggo en KPN bevestigen prijsverhoging Viaplay

De grote telecomproviders Ziggo en KPN hebben vorige week beiden aan Streamwijzer laten weten dat er binnenkort ook voor hun Viaplay-abonnees sprake is van een prijsverhoging.

Een woordvoerder van Ziggo heeft in onderstaand statement aan Streamwijzer laten weten dat de nieuwe prijs van Viaplay per 1 maart a.s. doorgevoerd zal worden in hun systeem. Een aanvullend gesprek maakte duidelijk dat huidige abonnees via Ziggo nog voor dezelfde (tot dusver onbekende) termijn als rechtstreeks bij Viaplay de ‘oude’ prijs zullen betalen, terwijl nieuwe abonnees direct vanaf de eerste dag van maart de nieuwe verhoogde prijs kwijt zullen zijn.

🗣️ “Ziggo volgt de prijsaanpassing van Viaplay die per 1 maart 2023 effectief wordt. De klanten die hun Viaplay abonnement afrekenen bij Ziggo, ontvangen hierover binnenkort persoonlijk bericht van Ziggo.”
– Woordvoerder van Ziggo

KPN heeft ook meer duidelijkheid gegeven over de prijsstijging en wat dit zal betekenen voor hun huidige abonnees. Deze mensen zullen nog tot 1 juli a.s. de oude prijs van €13,99 betalen en daarna zijn ze het hogere bedrag van €15,99 kwijt, zoals in onderstaand statement te lezen is. Iedereen die voor 1 maart een abonnement afsluit, profiteert dus nog tijdelijk van een lager maandelijks kostenplaatje.

🗣️ “Klanten die via KPN een abonnement hebben op Viaplay betalen tot 1 juli 2023 13,99 per maand. Daarna wordt het abonnement 15,99 per maand. Vanaf 1 maart 2023 geldt voor nieuwe klanten die een abonnement op Viaplay nemen, ook via KPN, de prijs van EUR 15,99 per maand. Klanten die vóór 1 maart een abonnement op Viaplay nemen via KPN, kijken tot 1 juli voor 13,99 ipv 15,99.”
– Woordvoerder van KPN

Ook DELTA en T-Mobile delen informatie over prijsstijging

Naast KPN en Ziggo heeft ook de woordvoerder van DELTA meer informatie gegeven over de prijsverhoging. De provider liet weten dat zij de prijsaanpassing van Viaplay volgen en de abonnementsprijs per 1 maart 2023 verhogen. Ook werd in het statement duidelijk dat klanten hierover nog geïnformeerd zullen worden.

🗣️ “DELTA en Caiway zijn distributeur van Viaplay en volgen de prijsaanpassing die per 1 maart 2023 effectief zal zijn. De klanten die hun Viaplay abonnement afrekenen bij DELTA of Caiway worden hierover persoonlijk geïnformeerd.”
– Woordvoerder van DELTA

Ten slotte antwoordde ook T-Mobile op vragen van onze redactie. Deze provider liet enkel weten dat zowel hun nieuwe als bestaande klanten nog een tijdje kunnen genieten van de ‘oude’ prijs. Zij geven aan het minimaal een maand van tevoren naar buiten te brengen als de prijs omhoog zal gaan in de toekomst.

🗣️ “De prijs per maand voor Viaplay blijft voorlopig € 13,99/mnd voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Bij een prijsaanpassing informeren we onze klanten minimaal een maand van tevoren.”
– Woordvoerder van T-Mobile

Prijsverhoging van 14 tot 33 procent voor Viaplay-abonnees

Uit deze statements blijkt dat de prijsverhoging voor iedereen die via een tv- en internet-provider een abonnement heeft afgesloten op Viaplay per 1 maart a.s. van kracht zal zijn. Maar wat houdt de prijsstijging precies in? De prijs van een jaarabonnement gaat op 2 maart 2023 met 33% omhoog, van €10,49 naar €13,99 per maand. Ook een maandabonnement is al duurder: de prijs ging op woensdag 25 januari 2023 van €13,99 naar €15,99. Dat was een stijging van 14%.

Dit is al de tweede keer dat Viaplay-abonnees meer gaan betalen. Toen Viaplay in maart 2022 gelanceerd werd in Nederland, was men slechts een maandelijks bedrag van €9,99 kwijt. Al snel werd duidelijk dat dit per 1 augustus 2022 met 40% zou gaan stijgen, maar het was niet bekend dat er nóg een prijsverhoging aan zat te komen. Sterker nog: de streamingdienst heeft dit eerder tegenover de redactie van Streamwijzer ontkend.

Eerder ontkende Viaplay de prijsstijging

In de zomer van 2022 ontdekten wij namelijk een opmerkelijke aanbieding van Viaplay voor Apple-gebruikers met een iPad of iPhone. Duidelijk werd dat zij eerst konden genieten van een tijdelijke korting (eerste zes maanden voor €10,99), maar daarna een hogere maandelijkse prijs zouden gaan betalen (€15,99).

Door deze aanbieding, die snel na onze publicatie offline werd gehaald, bleven veel van onze volgers met vragen achter. Zouden de prijzen weer gaan stijgen? Dit hebben wij destijds nagevraagd bij de Zweedse streamingdienst, maar zij wisten de prijsverhoging te ontkennen. De vraag “betekent deze huidige aanbieding voor Apple-gebruikers voor jullie rechtstreekse klanten ook dat er een prijsverhoging naar €15,99 aan zit te komen in 2023?” werd namelijk met een simpele doch duidelijke “het antwoord is nee” beantwoord. Achteraf blijkt dus dat deze reactie onwaar was. Ook nu hebben wij Viaplay weer om een aanvullend statement gevraagd, maar daar wil de streamingdienst helaas niet op reageren.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.