Startschot is gelost: gaan álle streamingdiensten nu hun prijzen verhogen?

De week is niet al te best begonnen voor streamers met een abonnement op Viaplay en Disney+. Beide video on demand-platforms verhoogden de prijzen van een abonnement met onmiddellijke ingang. Wat betekent dit voor de concurrentie: gaan alle streamingdiensten nu hun prijzen verhogen?

Viaplay en Disney+ voeren prijsverhogingen door in Nederland

Maandagochtend liet Viaplay, de streamingdienst met films/series en sportrechten voor onder andere F1, darts en voetbal, via de redactie van Streamwijzer weten de prijzen met 14-33% te verhogen. Het maandabonnement is vandaag direct verhoogd van €13,99 naar €15,99 en op 2 maart volgt het jaarabonnement met een maandprijs van €10,49 naar €13,99. Ook abonnees van Disney+ bleken gisteren echter de klos te zijn, want The Walt Disney Company besloot per direct een dubbele prijsverhoging van 11% door te voeren. Zowel het maandabonnement (€8,99 → €9,99) als het jaarabonnement (€89,90 → €99,90) is nu aanzienlijk duurder.

Natuurlijk heeft onze streaminganalist gevraagd wat de reden voor de verhogingen is, maar daar hebben we helaas tot dusver geen antwoord op mogen ontvangen. Vermoedelijk is een combinatie van inflatie en toenemende concurrentie in het streaminglandschap een giftige cocktail die stijgende prijzen tot een onvermijdelijk scenario maken. De timing lijkt in ieder geval geen toeval. Het aankondigen van een prijsverhoging wordt nooit met enthousiasme ontvangen door abonnees, dus het zou geen onverstandige tactiek zijn om je als videodienst te verschuilen tussen het geweld van andere vervelende nieuwsberichten vanuit de concurrentie.

Is het hek nu van de dam voor concurrerende streamingdiensten?

Precies in dat laatste gegeven zit hem het gevaar. Áls je al van plan bent om de prijs van je streamingdienst te verhogen, dan zou dit toch wel het ideale moment moeten zijn. Nu valt het minder op dan wanneer de ‘nieuwe’ prijzen van alle andere partijen al lang en breed geaccepteerd zijn door abonnees.

Dus betekent dit het startschot voor de concurrentie om eigen prijsverhogingen door te voeren? Belangrijk om te benoemen is dat alles wat nu volgt puur speculatie is. We hebben navraag gedaan bij enkele streamingdiensten, maar kunnen bij het uitblijven van betekenisvolle reacties geen nieuws publiceren totdat officiële aankondigingen naar buiten gebracht worden.

Laten we beginnen bij de nieuwste speler: SkyShowtime. Deze streamingdienst is pas sinds oktober actief in de Nederlandse markt, dus een prijsstijging lijkt ons wel erg snel. Een vergelijkbare situatie lijkt te gelden voor Netflix en Videoland. Zij verhoogden pas iets meer dan een jaar geleden de prijzen van hun abonnementen met respectievelijk maximaal 14% en maximaal 12,5%. Met zekerheid uitsluiten kunnen we het echter zeker niet in deze economisch moeilijke tijden.

HBO Max is ook nog geen jaar geleden gelanceerd in Nederland, maar daar zouden abonnees zich nog wel eens in de gevarenzone kunnen begeven. In februari gaat de prijs in de Verenigde Staten namelijk omhoog naar $15,99 per maand, wat ruim duurder is dan de Nederlandse kosten van ongeveer 6-8 euro. Daarnaast ligt een samenvoeging met discovery+ in het verschiet, dus ook dit zou extra kosten met zich mee kunnen brengen. Concurrent Amazon Prime Video is met €2,99 extreem goedkoop vergeleken met de andere videodiensten in Nederland. Hoe lang kunnen (of willen) ze dat kostbare voordeel nog behouden? Korte tijd leek er deze week een prijsverhoging van 167% naar €7,99 aan te komen, maar dit bleek te zijn veroorzaakt door een incorrecte advertentie van webgigant. Verder is het ook maar de vraag of NLZIET tussen het streaminggeweld van providers zijn prijs van €7,95 kan handhaven, terwijl tv-aanbieders alsmaar duurder lijken te worden. Ten slotte is het ook zeker niet ondenkbaar dat de prijsstijging van Viaplay betekent dat F1 TV zijn kans schoon ziet om het kostenplaatje naar boven aan te passen.

Huidige kosten en gratis proefperiode per streamingdienst

Dit was slechts een greep van partijen uit het Nederlandse streaminglandschap, maar er zijn nog veel meer video on demand-platforms waarvan we met recht kunnen betwijfelen of je als abonnee nog lang van de huidige prijs kunt genieten. Kun je inmiddels door de bomen het bos niet meer zien? Check dan vooral even ons overzicht van alle prijzen in het artikel met de kosten per streamingdiensten in Nederland. Hopelijk helpt dat met het ordenen van je portemonnee als er straks meer bedrijven zijn die de kosten omhoog gooien.

Benieuwd wat je nú kunt doen om je kosten te beperken? Natuurlijk is het verstandig om te overwegen abonnementen te delen met vrienden of familie zolang de gebruikersvoorwaarden dat toestaan. Helaas lijken bezuinigingen van streamingdiensten roet in het eten te gooien, waarbij het rekenen van extra kosten voor account sharing onder het arsenaal van besparingsmethoden valt. Wel kun je soms streamingdiensten gratis uitproberen. Door slim gebruik te maken van de kosteloze proefperiodes, is het mogelijk om je maandelijkse uitgaven te beperken. Wij hebben op een rijtje gezet bij welke partijen dit kan in het overzicht van streamingdiensten waar je gratis naar kunt kijken.