Videoland volgt concurrentie en voert ook prijsverhogingen door

De populaire Nederlandse streamingdienst Videoland heeft aangekondigd dat het zijn prijzen voor Plus- en Premium-abonnementen verhoogt. Hiermee volgt het video on demand-platform een trend onder streamingdiensten in 2023, met recente prijsverhogingen bij onder andere NLZIET, Viaplay en Disney+. Wel opvallend is de korte tijd die is verstreken sinds die laatste update van prijzen: in januari 2022 stegen de kosten van twee van de drie abonnementen ook al met minimaal 10%.

Twee van de drie Videoland abonnementen worden per juni één euro duurder

Videolands prijsverhoging gaat in vanaf dinsdag 20 juni 2023. Plus- en Premium-abonnees zullen een prijsstijging van één euro op hun maandelijkse factuur zien. Gebruikers met een Basis abonnement, waarbij een deel van de inkomsten van het bedrijf wordt gegenereerd door het vertonen van advertenties op de videodienst, zullen geen verandering zien in hun abonnementskosten.

  • Basis: blijft €4,99 per maand
  • Plus: van €8,99 naar €9,99 per maand (prijsverhoging van 11%)
  • Premium: van €10,99 naar €11,99 per maand (prijsverhoging van 9%)

Eerder dit jaar verhoogde NLZIET, die het mogelijk maakt om met één app online naar allerlei programma’s van de Nederlandse televisie te kijken, voor het eerst in acht jaar hun prijzen. Hun maandabonnement werd 1 euro duurder, en ze introduceerden een jaarabonnement. Ook Viaplay en Disney+ voerden prijsverhogingen door, variërend van 11% tot 22%.

Meer exclusieve series, films en documentaires

Videoland stelt dat de prijsaanpassing nodig is om dagelijks nog meer exclusieve series, films en documentaires van zowel Nederlandse als internationale bodem aan te bieden. Hierbij kun je denken aan productie van populaire eigen titels zoals de Nederlandse misdaadserie Mocro Maffia (en spin-offs), de geliefde realityserie Ex on the Beach: Double Dutch en het binnenhalen van sportrechten als Glory-kickboksen. De extra inkomsten uit de prijsverhoging zullen dus door RTL, het moederbedrijf van de streamingdienst, worden gebruikt om dit uitgebreidere aanbod te realiseren.

Hoewel de prijsstijgingen misschien niet door iedereen met open armen worden ontvangen, benadrukt Videoland dat deze stap nodig is om de kijkervaring van de gebruikers te verbeteren. Het bedrijf bevestigt dat het gerechtigd is om prijzen te wijzigen volgens hun Algemene Voorwaarden. De hogere abonnementskosten lijken momenteel een (benodigde) trend te zijn in de streamingdienstindustrie, maar klanten zullen zelf uiteindelijk moeten beslissen of de hogere prijs de verbeterde dienstverlening waard is.

Abonnees die vóór maandag 15 mei 2023 een abonnement hebben afgesloten, zullen nog deze maand per e-mail worden geïnformeerd over de prijswijziging. Nieuwe klanten die na 15 mei een abonnement hebben afgesloten, zijn tijdens het aanmeldingsproces op de hoogte gebracht van de aankomende prijswijziging. De nieuwe prijs zal door leden betaald worden vanaf de eerste facturering na dinsdag 20 juni 2023.