Netflix test prijsverhoging in Nederland

Slecht nieuws voor Netflix fans! Nadat kort geleden de prijzen van abonnementen in de Verenigde Staten met een historische 13%-18% zijn verhoogd en Netflix Italië al testte met hogere prijzen is Netflix Nederland nu ook bezig met hogere prijzen testen. Zo kijkt Netflix hoe nieuwe klanten reageren op hogere kosten. In de Verenigde Staten werd uiteindelijk definitief het Basic abonnement werd van $8 naar $9 verhoogd, Standaard van $11 naar $13 en Premium steeg van $14 naar $16.

Netflix Nederland test hogere prijzen

Het gebeurt veelal dat prijsverhogingen voor Amerikaanse leden later ook vergelijkbaar voor niet-Amerikaanse abonnees wordt doorgevoerd. Netflix heeft daar echter zelf nog geen uitlatingen over gedaan. Nu lijkt de test erop te duiden dat die prijsverhoging er ook daadwerkelijk aan zit te komen in de nabije toekomst. Zo worden andere prijzen per browser zoals Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari weergegeven.

In de ene browser worden de echte en huidige prijzen laten zien, terwijl in de andere browser de prijzen van het standaardabonnement worden verhoogd naar 11,99 EUR of 12,99 EUR per maand en de prijzen van het premium abonnement naar 15,99 EUR of 17,99 EUR per maand. Per browser worden verschillende prijzen laten zien bij het afsluiten van een abonnement, waarna bij het daadwerkelijk afsluiten van het abonnement de daadwerkelijke lagere (en per browser gelijke) prijs wordt gerekend.

Als Nederlandse abonnementen met dezelfde procentuele prijsstijging te maken zouden krijgen als Amerikaanse abonnementen zouden we de komende prijzen per Netflix abonnement kunnen verwachten.

Test Italië Netflix prijsverhoging

De test die Netflix Italië met de prijsverhoging doet is tweevoudig. Als nieuwe klanten een abonnement willen afsluiten zien ze ofwel het eerste ofwel het tweede prijsmodel.

Prijsmodel 1

Prijsmodel 2

Test met eigenlijke originele prijzen

Toch blijkt het dat het enkel om een test gaat. Als de gebruiker doorklikt om te betalen wordt de normale prijs voor het abonnement afgerekend. Met de test wordt gekeken of nieuwe abonnees mogelijk worden afgeschrikt door een hogere voorgestelde prijs. De huidige Netflix prijzen zijn als volgt.

Waarom verhoogt Netflix abonnementsprijzen?

De laatste keer dat de prijzen van Netflix abonnementen verhoogd werken was eind 2017. De verhoging van de abonnementsprijzen heeft voornamelijk te maken met de nieuwe weg die Netflix in is geslagen. De focus is naast het aanschaffen van licenties voor populaire films en series verlegd naar het maken van zo veel mogelijk Netflix Originals. De productie van films en series is nou eenmaal erg duur. Om deze producties te kunnen bekostigen zijn prijsstijgingen noodzakelijk volgens de CEO van Netflix, Reed Hastings.

Zo kost het Netflix bijvoorbeeld alleen al $100 miljoen om de licentie van Friends binnen te halen. Daarnaast zijn er in het afgelopen jaar ongeveer 700 Originals uitgebracht door Netflix. Aan die producties zal al helemaal een flink prijskaartje hebben gehangen.

Nu andere streamingdiensten, zoals Videoland, Ziggo Movies & Series, Amazon Prime Video, Youtube Premium en Hulu terrein winnen en Disney+, WarnerMedia en Apple eraan zitten te komen is nieuwe content essentieel voor Netflix. Het lijkt erop dat dat de enige manier is om marktleider van de streamingdiensten te blijven.

Vergelijking Netflix abonnementen

Netflix Abonnement ‘Basic’Netflix Abonnement ‘Standaard’Netflix Abonnement ‘Premium’
Prijs per maand (na gratis maand)7,99 EUR10,99 EUR13,99 EUR
HD beschikbaarNeeJaJa
Ultra HD beschikbaarNeeNeeJa
Aantal schermen tegelijk mogelijk124
Aantal apparaten met gedownloade films en series tegelijk mogelijk124
Kijken op laptop, tablet, computer, mobiele telefoon en tvJaJaJa
Toegang tot alle films en series op Netflix NederlandJaJaJa
Altijd opzegbaarJaJaJa
Eerste maand gratisJaJaJa

Soorten Netflix abonnementen

Vergelijk je de drie Netflix abonnementen, dan zie je een paar verschillen. Die verschillen worden in de tabel hierboven duidelijk weergegeven. Hier vergelijken we nog eens extra de details van de drie Netflix abonnementen.

‘Basic’ abonnement Netflix

Het Basic abonnement is het goedkoopste abonnement dat Netflix biedt. Het kost 7,99 EUR per maand en biedt geen ondersteuning voor het kijken van films en series in HD of Ultra HD. Je kunt maar op één scherm tegelijkertijd Netflix kijken met dit abonnement. Ook kun je maar op één apparaat tegelijk films en series gedownload hebben. Het is wel mogelijk om Netflix te streamen op laptops, tablets, computers, mobiele telefoons en tv. Ook heb je toegang tot het volledige Netflix aanbod. Ten slotte is het abonnement altijd opzegbaar en krijg je de eerste maand gratis.

‘Standaard’ abonnement Netflix

Het Standaard abonnement is net iets duurder. Je betaalt na de gratis maand een bedrag van 10,99 EUR per maand. Ook kun je er in tegenstelling tot het Basic abonnement wel films en series mee kijken in HD, maar in tegenstelling tot het Premium abonnement niet in Ultra HD. Als je een nieuw abonnement afsluit in de categorie standaard kun je op twee schermen tegelijk Netflix kijken en op twee apparaten tegelijk films en series gedownload hebben. Ook kun je het Netflix aanbod streamen vanaf je laptop, mobiele telefoon, tv, computer en tablet. Ten slotte is er toegang tot het volledige aanbod van Netflix Nederland, is de eerste maand gratis en is het Standaard abonnement altijd opzegbaar.

‘Premium’ abonnement Netflix

Het Premium abonnement is het duurste abonnement van de drie en kost 13,99 EUR per maand na de gratis proefperiode. In tegenstelling tot het Basic en Standaard abonnement is het mogelijk om naast HD ook films en series in Ultra HD te kijken. Kies je ervoor dit abonnement af te sluiten, dan kun je op vier schermen tegelijk Netflix streamen. Ook kun je op vier apparaten tegelijk films en series gedownload hebben en kun je alles kijken op tv, mobiel, computer, tablet en laptop. Verder heb je toegang tot alle films en series van Netflix Nederland. Ten slotte is ook dit abonnement altijd opzegbaar en krijg je de eerste maand gratis.

Netflix account delen

Vraag je je af wat Netflix kost als je een account deelt? Je ziet in het bovenstaande overzicht dat bij de verschillende abonnementen een aantal schermen vermeldt staat waar tegelijkertijd Netflix op kan worden gekeken. De Netflix kosten veranderen niet wanneer een account wordt gedeeld. De prijs hangt alleen af van de keuze van het soort Netflix abonnement. Een account wordt dus niet duurder als je hem deelt met anderen. Het lijkt er echter wel op dat een Netflix account delen binnenkort onmogelijk wordt volgens recente berichtgeving.

Netflix Aanbod

Het volledige online aanbod van alle streamingdiensten in Nederland is te vinden in de categorie online. Als je op zoek bent naar de films en series van Netflix vind je die in het Netflix aanbod. Ook vind je op Streamwijzer het Videoland aanbod, Ziggo GO Movies & Series aanbod en Amazon Prime Video Nederland aanbod.