Disney+ voert per direct prijsverhoging van 11% door in Nederland

De prijsverhogingen slingeren Nederlandse streamers om de oren. Nadat maandag al door Viaplay bekendgemaakt werd dat gebruikers meer gaan betalen voor een lidmaatschap, zijn nu ook abonnees van Disney+ de klos. Per direct is de prijs van een maandabonnement verhoogd van €8,99 naar €9,99, terwijl een jaarlijks abonnement van €89,90 naar €99,90 is gegaan.

→ Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Maand- en jaarabonnement van Disney+ is nu duurder in Nederland

Een abonnement op Disney+ kost sinds gisteren, dinsdag 24 januari 2023, in totaal 11% meer dan voorheen. Het is de eerste prijsverhoging in twee jaar tijd, want op 23 februari 2021 gingen de prijzen al omhoog vanaf €6,99 per maand of €69,90 per jaar. Dit keer is de stijging wel minder extreem, want je gaat voor een maandabonnement nu een euro meer betalen tegenover tien euro extra voor een jaarlijks lidmaatschap.

De redactie van Streamwijzer heeft navraag gedaan bij Disney+ over de reden van de stijgende abonnementskosten, maar momenteel is hier nog geen antwoord op binnen. Naar onze verwachting heeft het te maken met de sterke inflatie en heftige concurrentie in het streaminglandschap van de afgelopen maanden.

  • Maandabonnement: van €8,99 naar €9,99
  • Jaarabonnement: van €89,90 naar €99,90
  • Verschil tussen maand-/jaarabonnement: ongeveer 16,7% korting

Impact van prijsverhoging voor huidige abonnees

Ook hebben we nagevraagd wat dit zal betekenen voor de huidige abonnees met een lopend lidmaatschap bij de streamingdienst van The Walt Disney Company. Een woordvoerder heeft laten weten dat de prijsstijging op dit moment niet geldt voor bestaande abonnees.

🗣️ “Ik kan bevestigen dat de prijswijzing alleen geldig is voor nieuwe abonnees; bestaande jaarlijkse en maandelijkse klanten worden niet beïnvloed.”
– Woordvoerder Disney+

Is het dan alleen maar kommer en kwel voor abonnees van de streamingdienst? Nee, dat zeker niet. Het extra geld wat wordt opgehaald met de verhoogde inkomsten uit abonnementen wordt naar verwachting geïnvesteerd in nieuwe en unieke kwaliteitscontent. Zo deelde de streamingdienst een paar weken geleden al de onderstaande trailer, waarin we een sneak peak krijgen van de verwachte films en series in 2023. Daarin zien we onder andere beelden van Black Panther: Wakanda Forever, seizoen 3 van The Mandalorian, seizoen 2 van Loki, Peter Pan & Wendy en meer voorbijkomen.

Ook concurrerende streamingdienst Viaplay voert prijsverhoging door

De timing van de prijsverhoging lijkt geen toeval te zijn, want Disney brengt het slechte nieuws precies een dag nadat Viaplay via Streamwijzer aankondigde een stijging van 14-22% door te voeren. Ook bij hun aangesloten providers als Ziggo en KPN wordt het abonnement binnen korte tijd aanzienlijk duurder.

Het is niet onwaarschijnlijk dat dit het startschot van een golf aan prijsverhogingen bij streamingdiensten is, waarbij de aanbieders proberen het slechte nieuws zo veel mogelijk gelijktijdig te melden om het imago van hun videodienst te beschermen. De komende weken zullen aanwijzen of dit inderdaad het geval is, maar vanwege de toenemende concurrentie en sterke inflatie lijkt het een onvermijdelijk scenario.