Prijsverhoging Disney+ geldt voorlopig niet voor bestaande klanten

Vorige week werd bekendgemaakt dat na Viaplay ook Disney+ de prijzen van een jaar- en maandabonnement duurder heeft gemaakt. Nieuwe abonnees zijn nu maandelijks €9,99 kwijt in plaats van €8,99 en gaan jaarlijks €99,90 in plaats van €89,90 betalen. Wat dit voor de al bestaande abonnees gaat doen was nog niet duidelijk, maar nu heeft een woordvoerder van de videodienst aan Streamwijzer laten weten dat zij voorlopig geen last zullen hebben van de prijsverhoging.

→ Meld je nu aan bij Disney+ en krijg tot 15% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Abonnementsprijs Disney+ blijft hetzelfde voor huidige klanten

Sinds op 25 januari bekend werd dat Disney+ een prijsverhoging van 11% had doorgevoerd voor nieuwe klanten, kregen we veel vragen over wat dit voor de huidige abonnees met een lopend lidmaatschap zou gaan betekenen. We hebben hierover navraag gedaan bij de streamingdienst van The Walt Disney Company en nu heeft een woordvoerder eindelijk duidelijkheid geschept. Hij heeft laten weten dat de prijsverhoging op dit moment niet geldt voor bestaande abonnees (dus iedereen die vóór 24 januari een abonnement heeft afgesloten).

🗣️ “Ik kan bevestigen dat de prijswijzing alleen geldig is voor nieuwe abonnees; bestaande jaarlijkse en maandelijkse klanten worden niet beïnvloed.” *
– Woordvoerder Disney+

Bij de vorige prijsverhoging van Disney+, die alweer twee jaar geleden plaatsvond in februari 2021, betaalden bestaande abonnees tot een half jaar na de prijsverhoging de ‘oude’ prijs voor hun lidmaatschap. In februari 2021 vond de prijsstijging plaats en iedereen die toen al een abonnement had was tot augustus van dat jaar goedkoper uit; daarna gingen ook zij meer betalen.

De kans is dus aanwezig dat bestaande abonnees ook deze keer in de toekomst meegaan met de prijsstijging, maar op dit moment profiteren zij nog even van een goedkoper kostenplaatje. Zodra we meer te horen krijgen over de toekomstige plannen, hoor je het natuurlijk direct van ons.

Nieuwe abonnees betalen sinds 24 januari meer voor een abonnement op Disney+

Nieuwe abonnees zijn sinds dinsdag 24 januari 2023 11% duurder uit dan voorheen. Voor een maandabonnement betalen zij nu een euro meer (€8,99 wordt €9,99) en de jaarlijkse prijs wordt tien euro meer (€99,90 in plaats van €89,90). Deze prijsverhoging werd afgelopen week aangekondigd en ging per direct in. Het is een minder heftige prijsstijging dan in 2021, toen nieuwe klanten maar liefst 29% meer gingen betalen.

De redactie van Streamwijzer heeft navraag gedaan bij Disney+ over de reden van de stijgende abonnementskosten, maar momenteel is hier nog geen antwoord op binnen. Naar onze verwachting heeft het te maken met de sterke inflatie en heftige concurrentie in het streaminglandschap van de afgelopen maanden.

  • Maandabonnement: van €8,99 naar €9,99
  • Jaarabonnement: van €89,90 naar €99,90
  • Verschil tussen maand-/jaarabonnement: ongeveer 16,7% korting

Ook streamingdienst Viaplay voert prijsverhoging door

Dat Disney+ vorige week ineens met een prijsstijging kwam, is waarschijnlijk geen toeval. Een dag daarvoor kondigde concurrent Viaplay via Streamwijzer aan dat zij een stijging van 14-22% zouden gaan doorvoeren. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit het startschot van een golf aan prijsverhogingen bij streamingdiensten is, waarbij de aanbieders proberen het slechte nieuws zo veel mogelijk gelijktijdig te melden om het imago van hun videodienst te beschermen. Even leek het dat Amazon Prime Video ook op deze trein sprong, maar dit bleek om een fout in een advertentie te gaan. De komende weken moeten uitwijzen of er nog meer prijsstijgingen zullen plaatsvinden binnen het streaminglandschap.


* Originele tekst in het Engels: I can confirm that the price change is for new subscribers only, existing annual and monthly customers will not be impacted.”

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.