Vanavond strijkt de Premier League Darts neer in Rotterdam Ahoy

Eindelijk is de langverwachte dag daar: vanavond wordt Rotterdam Ahoy omgetoverd tot een waar dartspaleis. Op donderdag 20 april 2023 neemt Michael van Gerwen het om 21:40 uur op tegen Nathan Aspinall in de kwartfinale van de twaalfde speelronde van de Premier League Darts. Onder het oog van duizenden fans belooft het een geweldige strijd te worden tussen de nummer 3 en 9 op de wereldranglijst, maar er zullen natuurlijk nog veel meer topwedstrijden worden gespeeld. Hier lees je alles over de Nederlandse dartsavond.

BetCity

Waar kun je de Premier League Darts van Rotterdam in 2023 zien?

Tickets voor dit populaire evenement zijn helaas al enige tijd uitverkocht. Gelukkig zijn er een hoop andere manieren waarop je toch live de wedstrijden kunt volgen. Sinds de lancering van het video on demand-platform Viaplay begin vorig jaar mogen zij voor minstens vijf jaar alle wedstrijden van PDC Darts vertonen, waardoor je zowel online als op tv naar alle matches kunt kijken. Daaronder valt dus ook de Premier League.

Je kunt echter op meer manieren dan via de Viaplay-livestream legaal naar de Premier League Darts kijken. Bookmaker BetCity mag in Nederland ook de wedstrijden van dit toernooi vertonen, wat te zien is aan de rode ‘play’-knop naast elke bet van het toernooi. Hoewel je hier wel alle matches kunt zien, is er geen Nederlandse verslaggeving of studioprogrammering.

Twee manieren om vanavond vanuit huis naar het dartsevenement in Ahoy te kijken:

➡️ Kijk meteen naar de Rotterdamse ronde van de Premier League Darts 2023 bij Viaplay. Bij deze streamingdienst kun je alle wedstrijden met Nederlands commentaar en voor- en nabeschouwing kijken. Als je je nu aanmeldt, dan krijg je door een tijdelijke actie 12,5% korting op een jaarabonnement.

➡️ Kijken meteen naar de Rotterdamse ronde van de Premier League Darts 2023 bij BetCity. Deze bookmaker mag de beelden van dit dartstoernooi ook in Nederland vertonen. Als je je nu kosteloos aanmeldt, dan krijg je na inloggen direct toegang tot de livestream. Daarbij geeft BetCity je ook €50 aan Free Bets bij inzetten van een tientje op odds van 1.50 minimaal.

Meer over de Premier League Darts in 2023: 16-delig toernooi van februari t/m mei

De 2023 Premier League Darts is een groot evenement in het PDC dartsseizoen. Daarin strijden de acht beste darters van de wereld om het kampioenschap, verspreid over zestien wedstrijden. Het toernooi is deels georganiseerd op basis van de PDC Oder of Merit-ranking. De vier hoog geplaatste spelers mogen sowieso automatisch deelnemen. Dit jaar waren dat Michael Smit, Peter Wright, Michael van Gerwen en Gerwyn Price. Vervolgens werden na de Masters de andere vier spelers bekendgemaakt door de Professional Darts Corporation: Jonny Clayton, Nathan Aspinall, Dimitri van den Bergh en Chris Dobey.

Sinds 2022 bestaat de competitie uit een nieuw format. In plaats van dat elke speler elkaar één keer ontmoet, bestaat de wedstrijd nu uit een knock-outsysteem waarin acht profs het in 16 avonden tegen elkaar opnemen. Iedere speelronde bestaat uit 4 kwartfinales, 2 halve finales en 1 finale. De in totaal zeven wedstrijden worden gespeeld in de vorm van ‘best of 11 legs’. Winnaars worden beloond met vijf punten (en £10.000) en de verliezend finalisten krijgen er drie. Als spelers stranden in de halve finale, verdienen ze twee punten. De uiteindelijke top 4 van de ranglijst kwalificeert zich na 16 rondes voor de play-offs.

Raymond van Barneveld's INCREDIBLE Rotterdam Walk-On

Grote hoeveelheid prijzengeld te verdienen

Er is een totale prijzenpot van welgeteld £1.000.000 (omgerekend ongeveer €1.127.250) beschikbaar gesteld voor de Premier League Darts dit jaar, waarvan elke keer £10.000 wordt uitgedeeld aan de winnaar. Aan het einde van alle speelrondes krijgt de uiteindelijke winnaar £275.000 en de runner up wordt beloond met £125.000. Daarna volgen de halve finalisten (£85.000) en plaats 5 (£72.000), plaats 6 (£70.000), plaats 7 (£65.000) en plaats 8 (£60.000).

Speelschema van kwartfinales in Rotterdam dit jaar

In een bomvol Rotterdam Ahoy nemen de acht deelnemers uit de Premier League Darts het tegen elkaar op in de kwartfinales. Het is nog even spannend wie we vervolgens in de halve finales en finale tegen elkaar zullen zien spelen. Hieronder staat een schema waarin alle tijden staan genoteerd waarop de darters in actie komen.

TijdWedstrijd
20:10 uur🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Chris Dobey – 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Jonny Clayton
20:40 uur🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Michael Smit – 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Gerwyn Price
21:10 uur🇧🇪 Dimitri van den Bergh – 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Peter Wright
21:40 uur🇳🇱 Michael van Gerwen – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Nathan Aspinall

Van Gerwen roept fans om steun in Rotterdam

Michael van Gerwen is de enige Nederlandse deelnemer van dit seizoen van de Premier League Darts. Hij rekent dan ook op veel steun van alle supporters in Ahoy. In de finale van de afgelopen speelronde stond ‘Mighty Mike’ in Cardiff oog in oog met Gerwyn Price. De fans uit Wales stonden compleet achter hun superster en floten Van Gerwen massaal uit. Iedere keer dat hij aan de beurt was werd er geschreeuwd en gejoeld. Helaas werd de finale vervolgens verloren door de ‘Maradona van het darten’, waardoor hij hoopt dat iedereen achter hem staat tijdens de return in Rotterdam. Zo zei hij tegen Viaplay: “Wat ik vandaag heb gehoord, heb ik nooit eerder meegemaakt. Als de Nederlanders dit maar onthouden als ik tegen hem in Rotterdam speel, dan komt het helemaal goed.”

Huidige stand van de Premier League Darts 2023

Momenteel, voorafgaand aan de twaalfde speelavond van de Premier League Darts op 20 april 2023 in Ahoy Rotterdam in Rotterdam, staat de huidige stand er als volgt voor. Hierbij is het goed om te weten dat de eerste vier plekken na 16 rondes mogen strijden in de play-offs op 25 mei in The O2 in London, terwijl de laatste vier plekken hiervoor afvallen. We hebben dat in het overzicht aangegeven met (voorlopige) groene en rode bolletjes in de laatste kolom.

PositieDarterPunten
1Michael van Gerwen🟢 29
2Gerwyn Price🟢 27
3Michael Smith🟢 18
4Nathan Aspinall🟢 17
5Jonny Clayton🔴 15
6Chris Dobey🔴 10
7Dimitri van den Bergh🔴 9
8Peter Wright🔴 7

Afbeelding ter illustratie

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Heb je hulp nodig? Dan kun je 24/7 contact opnemen met Loket Kansspel via 0800 24 000 22.

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.